x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii De la tradiționalele sate românești, la drumul Mântuitorului din Ierusalim

De la tradiționalele sate românești, la drumul Mântuitorului din Ierusalim

de Oana Portase    |    07 Mar 2017   •   21:10
De la tradiționalele sate românești, la drumul Mântuitorului din Ierusalim
Sursa foto: silverjohn/Getty Images/iStockphoto

Anul acesta, Paștele ortodox și cel catolic vor fi celebrate în aceeași zi de către credincioși, pe 16 aprilie. Patronii unităților de cazare sunt în toiul pregătirilor și vin cu numeroase oferte. Turismul rural este cel mai căutat în această perioadă pentru că românii caută autenticitatea satelor, dar sunt şi alţii care preferă să plece din țară. Pe extern, ofertele sunt pentru țări în care se sărbătorește Paștele. Într-un număr mai mic sunt românii, în special tinerii și cuplurile, care pleacă în această perioadă în City Break-uri în locuri unde nu se pune accent pe această sărbătoare.

Cele mai căutate destinaţii

Mai este doar o lună și un pic până la Sărbătoarea Învierii Domnului și tot mai mulți români își doresc să plece în vacanță în această perioadă, însă nu caută escapada obișnuită în țări exotice sau capitale europene, ci preferă un loc în care pot sărbători cu familia sau prietenii Paștele. „Vacanța de Paște este prima vacanță mai mare de după sărbătorile de iarnă. Sigur, s-a mai călătorit de Valentine’s Day, de 1 martie, dar de Paște se va călători ceva mai mult. În țară, undeva peste 200.000 de turiști nu vor petrece Paștele acasă, iar în străinătate vor merge peste 50.000 de români. Pe extern sunt căutate de către turiști țările ortodoxe: Grecia, Israel, Bulgaria, pentru că sunt aproape, și puțin chiar și Rusia. Printre țările căutate de români de Paște a intrat și Serbia.”, spune Traian Bădulescu, specialist în turism.

Pelerinaj în Țara Sfântă

Israelul este un magnet pentru turiști mai ales în perioada sărbătorilor de Paște. Multe agenții au oferte speciale de pelerinaje în Țara Sfântă ce conțin transport cu avionul, transfer la hotel, cazare la hoteluri de 3 și 4 stele, mic dejun și cine incluse. Tarifele sunt de aproximativ 500 de euro de persoană iar suplimentul pentru camere single este în jur de 100 – 150 de euro.

 

Un pachet în țară este undeva la 200 de euro de persoană. Sigur, se poate face o vacanță și cu 100 de euro dar depinde ce include pachetul. Pe extern, un pachet ajunge și la 500-600 de euro, în funcție de serviciile incluse, dacă avem și biletele de avion etc, Traian Bădulescu, specialist în turism

 

Un pelerinaj în Israel cuprinde vizitarea Tel Aviv, Bethleem, Ierusalim, Ierihon, Haifa și Nazaret. Circuitele refac drumul Mântuitorului și turiștii vor avea ocazia să ajungă la locul nașterii lui Iisus, în Piața Ieslei, vor urca pe Muntele Măslinilor, unde se poate vizita Mănăstirea Tatăl Nostru, Biserica Lacrima și Grădina Ghetsimani, locul unde Iisus obișnuia să se retragă și să se roage. Turiștii vor intra în cetatea Ierusalimului prin Poarta Sf. Ștefan și vor parcurge pe jos Via Dolorosa – Drumul Crucii, cu cele 14 opriri. Drumul Crucii se oprește la Biserica Sfântul Mormânt iar de acolo se coboară spre Zidul Plângerii. Circuitul cuprinde și momente de relaxare, la Ierihon, unde se poate sta la plajă și se poate face baie în Marea Moartă. Acolo se poate vizita și grota în care au fost descoperite faimoasele manuscrise de la Marea Moartă. Pelerinajul mai cuprinde vizitarea apelor sfinte unde a fost botezat Iisus, deplasare la Muntele Fericirilor, vizitarea Casei Sfinților Petru și Andrei și Biserica Înmulțirii Pâinilor și Peștilor. De asemenea, turiștii vor avea ocazia să se bucure de o croazieră pe Marea Galileii.

 

Pentru grupuri

Circuit Israel 5 zile, avion, cazare la 3* și 4*, mic dejun și cină – de la 545 de euro/persoană;

Thassos 4 zile, autocar, cazare 2*, mic dejun și cină – de la 155 euro/persoană;

Paralia Katerini 5 zile, autocar, cazare 3*, mic dejun și cină – de la 175 euro/persoană;

Atena 6 zile, autocar, cazare 2* - 3*, mic dejun – de la 259 de euro/persoană;

Rusia 8 zile, avion, cazare 4*, mic dejun, cină festivă – de la 870 de euro/persoană;

Individual

Constantin și Elena 4 zile, cazare 4*, All Inclusive – de la 107 euro/persoană;

Balchik 4 zile, cazare 3*, All Inclusive – de la 101 euro/persoană;

 

Reîntoarcerea la matcă

Frumusețea satelor românești este apreciată în întreaga lume, iar străinii sunt dornici de experiențele oferite de turismul rural din România. Țara noastră este în continuă dezvoltare în acest domeniu, iar românii se pot caza acum și în casele tradiționale de la sate, fără a fi lipsiți de confortul din zilele noastre. “Cea mai cautată zonă pe intern este Bran-Moeciu, pentru că este în centrul țării. Pensiunile sunt cele mai dorite de turiști. Dacă în anii ’90 românii căutau mai mult confort, adică pensiuni cu termopane, iar străinii voiau autenticitate, acum și turiștii români caută această autenticitate. Ca zone se mai caută Maramureș, Bucovina, nordul Olteniei. Pensiunile au pachete care includ și cina festiva, circuite la obiectivele din zonă, slujba la mănăstire. Românii își caută singuri cazare la pensiuni, pentru că agențiile lucrează cu unități de cazare mai mari, pe mai mult de 20 de camere.”, explică Traian Bădulescu. Sărbătorile Pascale sunt momentul perfect pentru a ne oferi câteva zile de liniște și să ne reîntoarcem la datimile românești.

Satul caselor încondeiate

Satul Ciocănești din Bucovina este faimos pentru frumusețea unică a caselor încondeiate, fiind considerat un muzeu în aer liber. Cei care ajung aici vor descoperi la fiecare pas tradiția și cultura românească, păstrate cu sfințenie.

 

Fiecare locuință de micul sat este unică și poartă pe pereți, la porți sau la geamuri, motive populare vechi de sute de ani. Ciocănești mai este un sat faimos și pentru Muzeul Ouălor Încondeiate.

 

Din expoziția muzeului fac parte și ouă încondeiate foarte vechi, bazate pe motivul crucii. În preajma sărbătorilor localnicii din Ciocănești își pun în valoare comorile la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate. Turiștii se pot caza în Ciocănești la pensiuni tradiționale, care au camere asemănătoare cu cele din locuințele sătenilor, decorate cu obiecte vechi, mâncare făcută din produse proaspete din gospodăriile localnicilor. Cazările la pensiuni de 2 și 3 margarete pornesc de la 60 de lei iar pentru o masă turiștii vor plăti aproximativ 20 de lei. În urmă cu trei ani, comuna suceveană Ciocănești a primit titlul de “Satul Cultural al României 2014”. Ciocănești este considerat unul dintre cele mai frumoase sate tradiționale de pe teritoriul României.

Un alt sat care ascunde comori ale tradițiilor românești de altădată este Șirnea din județul Brașov. Șirnea este o așezare a păstorilor de la poalele Munților Piatra Craiului.

 

Tulgheș din județul Harghita, Comuna Vorona din Botoșani sau Comuna Cornești din județul Cluj, sunt alte bijuterii reprezentative pentru viața la țară, unde tradițiile sunt păstrate cu sfințenie. Pensiunile de aici au oferte speciale pentru turiștii care vor să sărbătorească Paștele în mediul rural, cazarea pornește de la 70 – 80 de lei pe noapte iar prețurile pot crește în funcție de cina festivă și circuitele la mănăstirile din zonă.

Sărbătorile Pascale la mănăstiri

Românii își aleg destinația de vacanță pentru Paște și în funcție de mănăstirile aflate aproape de pensiunile unde se cazează, pentru a participa la slujba din noaptea Învierii. În fiecare an, mii de credincioși se strâng de Paște la Mănăstirea Curtea de Argeș, considerată una dintre minunile arhitecturale ale acestei țări. Mănăstirea a fost ctitorită de Neagoe Basarab și poartă cunoscuta legendă a Meșterului Manole. Un pachet la o pensiune de 4 margarete din Curtea de Argeș ce cuprinde 2 – 3 nopți de cazare, mâncare în regim de pensiune completă sau demipensiune, cina festivă de Paște, primirea cu gustări după slujba de Înviere pornește de la 600 de lei de persoană. Mănăstirea Sucevița, mănăstirea Putna sau Voroneț sunt alte lăcașuri căutate mereu de turiști, mai ales în această perioadă.

 

La malul mării sau în Deltă

Cu ocazia sărbătorilor, hotelurile de la malul mării se vor deschide pentru turiști. Pachetele sunt de 2-3 nopți și pornesc de la 50 de lei pentru o noapte de persoană. Unele pachete conțin și mic dejun iar turiștii pot participa la slujba de Înviere de pe plaja din Constanța sau la mănăstirile din apropiere. Și Delta Dunării este o zonă căutată de români pentru Paște, mai ales că în Dobrogea se află multe mănăstiri.

 

Băile Felix

Hotel 3*, 3 nopți, mic dejun, prânz festiv, 1 terapie spa – 166 euro/2 adulți;

Hotel 4*, 3 nopți, mic dejun, prânz festiv, 1 terapie spa – 252 euro/2 adulți;

Hotel 5*, 3 nopți, demipensiune – 417 euro/2 adulți;

Sinaia – Bușteni

Hotel 3*, 3 nopți – de la 128 de euro/2 adulți;

Hotel 4*, 3 nopți – de 286 de euro/2 adulți;

Hotel 5*, 3 nopți – de la 396 euro/2 adulți;

Delta Dunării

Hotel 4*, 3 nopți – de la 165 euro/2 adulți;

 

 

×