x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ținutul Secuiesc, locul de care te îndrăgostești iremediabil

Ținutul Secuiesc, locul de care te îndrăgostești iremediabil

de Oana Portase    |    28 Dec 2016   •   21:34
Ținutul Secuiesc, locul de care te îndrăgostești iremediabil

Ținutul Secuiesc este o zonă cu tradiții bine păstrate și bogată în atracții turistice variate. „Secuimea” acoperă aproape toate tipurile de turism, de la cel balneo sau de schi până la turismul urban sau rural. Turiștii vor descoperi aici locuri unice în Europa, castele și conace splendide și  mâncăruri delicioase. Ofertele hotelierilor și ale proprietarilor de pensiuni sunt pentru toate buzunarele.

Perlele turismului balneoclimateric

O incursiune în Ținutul Secuiesc este un prilej perfect pentru a descoperi o parte din bogăția țării noastre. Acest ținut cuprinde județul Harghita, județul Covasna și o parte din județul Mureș, iar dincolo de controversele legate de această zonă, veți descoperi aici oameni primitori și locuri de care vă veți îndrăgosti iremedibil.

"Ținutul Secuiesc poate fi promovat ca regiune, la fel ca Ținutul Săsesc, și chiar ar merita o promovare mai bună. Foarte mulți secui au rămas acolo și încă își păstrează tradițiile." - Traian Bădulescu, consultant turism

Principalele atracții ale Ținutului Secuiesc sunt stațiunile balneare unde turiștii pot merge la tratament pe tot parcursul anului. Printre perlele balneo ale României este și stațiunea Băile Tușnad, orașul cu cel mai mic număr de locuitori și una dintre cele mai frumoase stațiuni din țară. Băile Tușnad oferă și două puncte de belvedere excepționale: Turnul Apor și Stânca Șoimilor. La fel de faimoasă este și stațiunea Sovata, renumită datorită lacurilor din zonă precum lacul Roșu, lacul Negru, lacul Verde, lacul Aluniș sau Ursu. Sovata este o stațiune foarte bine amenajată și preferată de mulți turiști care pot face aici diverse tratamente. În secuime mai găsim stațiunea Borsec sau stațiunea balneoclimaterică Covasna, numită și “stațiunea celor 1.000 de izvoare”.

Locuri rare în Europa

Ținutul Secuiesc este un adevărat spectacol al naturii și una dintre zonele pitorești ale României. Găsim aici foarte multe obiective unice în țară sau în Europa cum ar fi Lacul Sf. Ana, singurul lac vulcanic din România. Aproape de Sf. Ana se mai află un crater vulcanic, Tinovul Mohoș, o rezervație ce poate fi vizitată cu ghid, pe pasarelele de lemn amenajate deasupra lacului.

Craterele vulcanice din Munții Harghita

Tinovul Mohoș este o mlaștină formată în unul din craterele vulcanice din Munții Harghita. Craterul unde se află tinovul a erupt primul, iar apoi s-a umplut cu apă. După ce a erupt și al doilea crater – unde s-a format Lacul Sf. Ana – cenușa a ajuns în Lacul Mohoș. În timp, zona s-a acoperit cu mușchi, iar din lac au rămas câteva ochiuri de apă.

Lacul Roșu, cel mai mare lac de baraj din ţară

Printre splendorile naturii din secuime mai întâlnim zona turistică Lacul Roșu – Cheile Bicazului, un loc unic și spectaculos din țara noastră. Lacul Roșu este cel mai mare lac de baraj din România și s-a format prin alunecarea unei suprafețe de teren de pe versantul Muntelui Ucigașul, alunecare ce a barat cursul râului Bicăjel. La o drumeție prin Cheile Bicazului veți descoperi peisaje parcă rupte din rai. Cheile sunt formate pe cursul superior al râului Bicaz. Înălțimile izolate, cu pereți abrupți sunt denumite “Pietre”. Avem Piatra Altarului, de 1.121 metri altitudine, despre care se spune că ar fi fost locul unde dacii liberi își țineau ceremoniile de cult. Mai sunt Piatra ArșițeiPiatra GloduluiPiatra Singuratică etc. “Cheile Bicazului reprezintă unele dintre cele mai spectaculoase chei nu din țară, ci din Europa. De asemenea, în Ținutul Secuiesc avem potențialul cinegetic și fauna foarte dezvoltate, așa că, pentru amatori, și turismul de vânătoare e foarte dezvoltat. În secuime sunt foarte multe zone de munte și de deal și sunt concentrate aici cam toate carnivorele din România, așa că este și destinație de vânătoare, mai ales în Harghita în partea de est spre Moldova.”, explică Traian Bădulescu.

Izvoare unice în Europa

Totodată, lângă Băile Balvanyos se găsesc niște izvoare unice în Europa. Sunt considerate o adevărată raritate a lumii. Este vorba de niște ape minerale care conțin o cantitate mică de acid sulfuric, însă sunt  potabile. Izvoarele sunt atât de rare încât doar în două zone din Columbia, pe insula Java, lângă orașul Byron din statul New York sau în zona Golfului Persic se mai găsesc.

Dacă vorbim de locuri unice, trebuie să menționăm și centrul oval din Târgu Secuiesc cu cele 72 de curți – străduțe drepte, înghesuite, cu locuințe vechi.

Cea mai frumoasă cetate locuită din Europa

Putem merge apoi și în Sighișoara care chiar dacă este un pic în afară granițelor Ținutului Secuiesc, merită cu siguranță o vizită, fiind considerată “cea mai frumoasă cetate locuită din Europa”. Și aici avem numeroase atracții precum Turnul cu Ceas, construit în secolul XIV, simbolul Sighișoarei sau Casa Vlad Dracul, cea mai veche construcție civilă din piatră din cetate, unde ar fi locuit chiar principele Vlad Dracul. “Avem și turismul urban, orașele din Ținutul Secuiesc sunt destul de atractive pe plan turistic. Târgu-Mureș, Târgu Secuiesc, Sf. Gheorghe sunt orașe foarte frumoase. Sighișoara e un pic în afara granițelor Ținutul Secuiesc, dar e un obiectiv apropiat. De asemenea, foarte multe palate, castele și conace au intrat în circuitul turistic după ce au fost retrocedate nobililor secui care erau proprietari de sute de ani.”, mai spune Bădulescu.

 

Descoperiți vestigiile istorice

 

Castelul-fortăreața Szekely Tamadt - din sec XV;

Vestigiile cetății Miko din Miercurea-Ciuc - construită în 1621 pe temelia unei fortificații anterioare;

Cetatea medievală de la Odorheiu Secuiesc – secolul XVI;

Ruinele cetății Both din Gheorghieni;

Vestigiile cetății dacice Sangidava de la Toplița;

Castelul Kalnoky din Miclosoara sec XVI - construit în stilul Renașterii

Cetatea Zânelor din Covasna;

 

Nu ocoliţi Târgu Mureş

Orașele Ținutului Secuiesc sunt bogate în obiective culturale și religioase și nu trebuie ocolite dacă mergeți în zonă. În Târgu-Mureș puteți vizita Palatul Culturii în stil Art Nuveau, alt loc unic în România și faimos pentru “Sala Oglinzilor”. O altă comoară găzduită de oraș este Biblioteca Teleki Bolyai, care cuprinde peste 40.000 de volume rare. Mergeți apoi în Piața Trandafirilor, unde puteți vedea cea mai mare concentrație de clădiri reprezentative pentru Ținutul Secuiesc.

 

Vacanță la Polul Frigului

Miercurea Ciuc este cunoscută drept Polul Frigului din România pentru că aici s-au înregistrat mereu cele mai mici temperaturi din țară, iar iarna se instalează mult mai repede decât în alte zone. Iubitorii de sporturi de iarnă au la dispoziție Harghita Băi și Băile Tușnad pentru drumeții și schi. Cele două stațiuni vin cu numeroase oferte pentru vacanța de iarnă, însă prețurile sunt ceva mai ridicate în această perioadă. Pentru pensiuni veți scoate din buzunar în medie 80-90 de lei pe noapte, iar pentru hoteluri de la 3 stele în sus veți plăti între 150 de lei și 460 de lei pe noapte.

OFERTE HARGHITA BĂI

Pensiuni 90 de lei/noapte

Hoteluri 3 stele-197 lei/noapte;

Hoteluri 4 stele-208 lei/noapte;

Hoteluri 5 stele-463 lei/noapte;

 

OFERTE BĂILE TUȘNAD

 

Pensiuni 80 de lei/noapte;

Hoteluri  3 stele 160 de lei/noapte;

Hoteluri 4 stele 242 de lei/noapte;

Hoteluri 5 stele 451 de lei/noapte;

 

“Majoritatea agențiilor au cel puțin cazare, mai ales în turismul balnear. Turismul rural în general nu prea se vinde prin agenții, pensiunile se promovează direct prin cataloage sau site-uri. Mai degrabă agențiile colaborează cu pensiunile pe partea de corporate, team building, evenimente. Sunt câteva agenții din România care au început să facă circuite și pentru români și oferă circuite itinerante.”, spune consultantul în turism.

Satul de ceramică

Corund este o bijuterie de sat aflat în estul județului Harghita, în depresiunea Praid. Puteți să vă plimbați aici cu căruța trasă de cai pentru a vă bucura de frumusețile culturale și naturale ale locului. Apoi mergeți la pas prin sat la Centrul de artizanat permanent renumit pentru ceramica sa de culoare albă și albastră. În Corund trebuie să mai treceți pe la Muzeul Satului, Rezervația naturală Dealul Melcilor și pe la atelierele de olărit.

Liban de România

În județul Harghita întâlnim și satul Liban, un colțișor de rai cu case de vacanță. Satul este mai puțin cunoscut, dar este în topul locurilor cu cel mai curat aer și de aici se deschid trasee către cele mai frumoase atracții turistice ale Ținutului Secuiesc.

×