x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanță de o zi. De la concurs de trăsuri, la curs de ceramică romană

Vacanță de o zi. De la concurs de trăsuri, la curs de ceramică romană

de Oana Portase    |    19 Oct 2017   •   21:15
Vacanță de o zi. De la concurs de trăsuri, la curs de ceramică romană

Perioada sejururilor s-a încheiat de ceva vreme, iar până la următoarea vacanță mai avem de așteptat. Toamna putem rupe o zi sau cel mult trei pentru un city break la final de săptămână. Dacă pentru o fugă într-un oraș euro­pean ne trebuie cel puțin trei zile, pentru o escapadă în România putem lua doar o noapte de cazare. Ofertele sunt diverse și pe placul tuturor. Chiar dacă va fi o vacanță scurtă, va fi intensă și plină de lucruri interesante. 

Ofertele de tip experiență de o zi sau două nu includ și trans­portul, iar pentru unele variante este necesar un număr minim de persoane. De asemenea, pentru anumite variante trebuie să țineți cont de vreme înainte să faceți rezervarea. 
Cazările îmbinate cu experi­ențe pentru turiști au devenit o modă în România, iar proprie­tarii de hoteluri și pensiuni s-au pregătit și pentru cei care nu au prea mult timp la dispoziție. Ofertele de tip „experiențe de o zi” sunt la mare cău-tare și se găsesc prin toate regiu­nile țării, aşa că nu o să pierdeţi prea mult t i m p p e drum. Ex-periențele sunt pentru toate vârs-tele și pornesc de la degustări de vin în crame faimoase, degustări de dulcețuri și alte mâncăruri la producători locali, la zbor cu parapanta sau cursuri de cera­mică romană. 

Concurs de trăsuri la Braşov 

Ofertele pentru cei mai aven­turieri sunt diverse. Vă puteți înscrie la un concurs de trăsuri, zbor cu parapanta, tură off-road sau rafting pe Jiu. Dacă tot plecați la final de săptămână într-o escapadă de o zi sau două, de ce să nu fie o experiență de neuitat? La doar 20 de kilometri de Brașov, o fermă de echitație pune la dispoziția turiștilor pachete de agrement cu sau fără cazare. Experiența de bază este concursul de trăsuri cu oaspeți în rol de driveri sau lecțiile de echitație. Varianta fără cazare pornește de la 42 de euro de persoană și include concursul de trăsuri, lecția de călărie, plimbare cu trăsura și un prânz cu trei feluri de bucate tradiți­onale. Varianta cu o noapte de cazare mai cuprinde micul dejun și costă 64 de euro. În schimb, pentru 87 de euro veți avea în pachet o plimbare cu trăsura, o excursie cu picnic în natură și două nopți de cazare cu mese în regim demipen­siune. 

Cu parapanta în Munţii Trascău 

Iubitorii de senzații tari pot alege un zbor cu parapanta în zona Munților Trascău, din comuna Rimetea, la 50 de kilometri de Cluj-Napoca. Experiența nu include cazarea și costă 55 de euro de persoană. Pensiunile din zonă oferă cazare ce pornește de la 60-70 de lei pe noapte. 

„Safari off road” în Neamţ 

Poate că nu ați ajuns la un safari off road în Africa, dar puteți încerca o astfel de expe­riență în Munții Neamțului. Vei intra în rolul explorato­rului, te vei murdări puțin de noroi, vei uita că ai un telefon mobil și vei descoperi sălbăticia naturii. Turele de off road sunt de minimum două ore, timp în care veți face și popasuri cu mici drumeții pe jos. În natură trebuie să înveți să te descurci, așa că vei lua parte și la cursuri de orientare în teren, de adăpostire și vei învăța ce să faci dacă te rătăcești. 

Avioanele îşi aşteaptă clienţii 

Dacă vrei să fii la înălțime, atunci poți alege un pachet de zbor cu un avion ultraușor. Și aceste pachete sunt fără cazare, având posibilitatea de a vă caza la pensiunile din zonă pentru 60 de lei pe noapte. Puteți să zburați la Vatra Dornei timp de 20 de minute, un tur aerian al Bazinului Dornelor pentru 30 de minute sau un raid de o oră în zona de munte. Pachetele sunt de 55 de euro, 76 de euro, respectiv 120 de euro. 

Tura de rafting pe râul Jiu 

Vrei și mai multă adre­nalină? Atunci poți da o fugă în Valea Jiului pentru o tură de rafting pe râu. Pachetul cu o noapte de cazare are incluse două mese (mic dejun și cina) și tura de rafting care durează trei ore. Dacă o să stai două nopți, vei primi și o lecție de dans local, Jocul Momârlanilor, și o plimbare ghidată de câteva ore prin Munții Retezat. Vari­anta cu trei nopți de cazare mai include pe lângă celelalte acti­vități și o vizită ghidată la o peșteră la alegere. Merită tura de rafting, dar merită și să degustați gulașul la ceaun și „Brânza Burebista”, cunoscută doar în zonă. Pachetele pornesc de la 75 de euro de persoană și ajung la 141 de euro pentru varianta de trei nopți. 

Descoperă tainele olăritului 

Dacă senzațiile tari nu sunt pentru tine, dar vrei să ai parte de experiențe inedite, atunci poți alege pachete ce cuprind cursuri de ceramică sau olărit acasă la meșteri populari. 

Tasting Romania a îmbinat pachetul perfect pentru cei care vor să învețe lucruri noi, dar vor să se și relaxeze. În Sighișoara, aveți ocazia să mergeți la singurul atelier din România specializat în ceramică romană unde veți învăța să modelați alături de un meșter italian. La 10 zile după încheierea experienței, fiecare cursant primește la domiciliu opera sa. În timpul scurtei vacanțe veți avea ocazia să degus­tați și câteva plăcinte locale după rețete săsești. Pentru o relaxare completă, pachetul cuprinde și acces la piscină și SPA într-un hotel de 4 stele. Pachetele costă între 65 și 85 de euro. 

Tot în Sighișoara puteți vizita singura fabrică de cera­mică de grădină din România. Vizita include și un minicurs de 45 de minute și costă 11 euro de persoană. Plăcintele săsești nu lipsesc nici din această ofertă. Olărit, olărit, dar și mâncarea e importantă. Pentru o ofertă mai diversă puteți alege un circuit în Harghita care cuprinde 7 popasuri. Nu veți sta la un hotel de lux, ci chiar în casele localnicilor care sunt încălzite, au băi și apă caldă. Veți vizita un atelier de olărit, un atelier de prelucrare de iască, un atelier de țesătorie tradiți­onală, Muzeul de Aragonit, Tinovul de la Fântâna Brazilor. La capitolul mâncare, veți vizita gospodăria unor soți specializați în brânzeturi și veți mai merge la degustat de 10 dulce­țuri și siropuri naturale, păstrăvi și pălincă. Dacă preferați zona Saschiz, atunci puteți opta pentru pachete care includ curs de cera­mică de Saschiz, degustare de dulcețuri și brânzeturi și plimbări ghidate în zonă. Pachetele costă între 32 de euro și 124 de euro de persoană. 

Trăiește o zi din viața unui pescar în Deltă 

Pasiune, răbdare și muncă. Asta înseamnă viața unui pescar în Deltă. Acum ai ocazia să afli pas cu pas cum își duc traiul pescarii autentici dintr-un sat din Deltă. Veți sta alături de pescari printre vârșe și vintire, apoi o să gătiți împreună peștele prins în gospodăria lor sau chiar pe mal, în grădina de legume. Veți merge cu lotca pescărească sau cu canotca. Poveștile pescărești sunt gratuite, iar cazarea va fi în casele localni­cilor. Pachetul fără cazare pornește de la 52 de euro de persoană, în timp ce varianta cu o noapte de cazare și două mese vă costă 82 de euro. Tot în Deltă poți petrece câteva ore de neuitat într-o excursie cu șalupa. Vei participa și la un curs de gătit borș de pește și vei mânca un prânz tradițional lipovenesc. 

Pe drumul bucatelor tradiționale 

Ofertele pentru gurmanzi și iubitori de vin sunt numeroase. Puteți alege orice colț al țării pentru a vizita producători locali de dulcețuri, brânzeturi sau alte bucate tradi­ționale. Veți participa și la cursuri de gătit, veți frământa cozonac în Maramureș sau veți avea ocazia să trăiți o zi din viața unui pălincar. Cramele care împânzesc țara își așteaptă oaspeții la degustări și mese în mijlocul viilor, iar iubitorii de bere au ocazia să parcurgă turul porților istorice din Timișoara. Pachetele pornesc de la 30 de euro de persoană și depășesc 100 de euro pentru variantele care cuprind și cazare. 

×