x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Prin Vama Buzăului, călare sau pe jos, pe apă sau pe uscat

Prin Vama Buzăului, călare sau pe jos, pe apă sau pe uscat

de Oana Portase    |    22 Noi 2016   •   21:50
Prin Vama Buzăului, călare sau pe jos, pe apă sau pe uscat
Sursa foto: ConstantinHurghea/Getty Images/iStockphoto

Vama Buzăului nu este o zonă atât de cunoscută, însă în ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult și turiștii au început să calce pe aici. Autoritățile locale depun eforturi mari ca acest loc să devină o atracție turistică atât pentru români, cât și pentru străini. Cei care au trecut pe acolo au fost mulțumiți de curățenia care pare să lipsească din multe alte stațiuni ale României și de frumusețea locului. Vama Buzăului este destinația perfectă pentru cei care vor să se bucure de natură și de liniște.

Parcă ascunsă într-un colț al județului Brașov, la poalele munților Ciucaș, Vama Buzăului a crescut frumos în ultimii ani din punct de vedere turistic. A fost misiunea autorităților locale să transforme comuna în loc de vacanță pentru turiști, mai ales că aveau tot ce le trebuie: natură desprinsă parcă dintr-un colț de rai, localnici primitori și mâncăruri tradiționale specifice zonei. Începutul a fost mai greu pentru că Vama Buzăului nu dispunea de locuri de cazare. Nici acum pensiunile nu sunt multe, ceea ce pare a fi pe placul unora, care știu sigur că vor avea parte de o vacanță lipsită de agitație și de prea mulți oameni.

 

“Este un proiect al nostru ca și comunitate ca Vama Buzaului să devină o atracție turistică pentru că am conștientizat că una din direcțiile de dezvoltare pe care trebuie să o aibă comuna trebuie să fie turismul.” Tiberiu Nicolae Chirilaș, primar Vama Buzăului

 

Pensiuni de 2 şi 3 margarete

În Vama Buzăului ne putem caza la pensiuni de două sau trei margarete, condițiile oferite de acestea fiind diverse. Putem opta pentru o pensiune simplă, curată, des întâlnită în zonele de deal și munte, sau putem alege variantele cu ceva mai mult lux și atenție la decor. Pensiunile cu prețuri mai piperate oferă și diverse activități, tot contracost, cum ar fi plimbări cu trăsura sau calul, închirieri de biciclete, masaj, saună sau jacuzzi exterior. Autoritățile locale îi îndeamnă pe locuitori să-și transforme casele sau să ridice pensiuni pentru ca oferta să fie cât mai diversificată și să atragă mai mulți turiști.

CAZARE ÎN VAMA BUZĂULUI

Pensiune 2 margarete – 50-80 de lei/noapte

Pensiune 3 margarete  - 100 – 120 lei/noapte

Pensiune 3 margarete – 225 lei/noapte

  • Camere de 20 mp, jacuzzi exterior, saună, echitație

Pensiune 3 stele – 270 lei/noapte

  • Masaj de relaxare, tenis de masă, biliard, spații de joacă pentru copii>

 

Rezervaţia Valea Zimbrilor

Principalul obiectiv turistic din Vama Buzăului este Rezervația Naturală Valea Zimbrilor, care se întinde pe o suprafață de 100 de hectare și oferă un habitat ideal celor 36 de exemplare. Este cea mai nouă rezervație de zimbri din România, iar primele animale au fost aduse din Austria, Italia, Elveția și Franța. Zimbrii s-au adaptat foarte bine condițiilor din România și s-au înmulțit fără probleme. Primul zimbru născut în rezervație este o femelă pe care o cheamă Gențiana. “În urma unor analize am ajuns la înființarea unei rezervații de zimbri, care funcționează de la nivelul anilor 2008 și chiar și-a atins ținta. În ultimii ani, rezervația a fost vizitată de aproximativ 18.000 de turiști pe an, ceea ce pentru noi este foarte bine.”, povestește pentru Jurnalul Național primarul comunei, Tiberiu Nicolae Chirilaș.

În rezervație nu trăiesc doar zimbri, aici întâlnim, de asemenea, cerbi, căprioare și ciute. Cerbul Petrică face vâlvă printre turiști și a devenit chiar faimos pe Internet. Dacă are chef, Petrică îți va ține companie pe toată durata vizitei prin rezervație și chiar cerșește atenție, pentru că este prietenos și vioi. Accesul în interior se face pe bază de bilet care costă cinci lei, iar turul durează aproximativ jumătate de oră, însă puteți zăbovi cât doriți.

 

Administratorii doresc să extindă rezervația cu încă 80 de hectare de pădure și au ca scop final eliberarea zimbrilor și introducerea lor într-un program de repopulare a Carpaților.

 

În urmă cu aproximativ un an, în cadrul rezervației a fost inaugurat și un centru de informare turistică de unde oamenii pot procura informații prețioase despre principalele atracții ce pot fi vizitate. Centrul a costat aproximativ 150.000 de euro din fonduri europene. Puteți afla de aici date despre istoria Vămii Buzăului și a satelor învecinate, informații despre trasee montane și alte obiective din localitate. Autoritățile locale nu vor să promoveze doar Vama Buzăului, ci întreaga zonă numită în trecut Buzăul Ardelean.

Locul unde poți merge pe apă

Cascada Urlătoarea din Vama Buzăului nu este la fel de cunoscută ca cea cu același nume din Munții Bucegi, aflată aproape de Bușteni, dar este unică în România. Puteți ajunge la cascadă cu mașina sau pe jos, drumul din Vama Buzăului fiind de aproximativ trei kilometri și ușor de parcurs. Când ajungeți, veți avea parte de un adevărat spectacol. Izvoarele ies direct din munte, se sparg de stânci și se scurg în pârâul Urlătoarea. Cascada se formează din mai multe astfel de izvoare liniare ce se întind pe zeci de metriț iar sub perdeaua de apă rocile o culoare roșiatică și aspect calcaros. Urlătoarea este unică în țară pentru că se poate merge efectiv pe apă, piatra nefiind deloc alunecoasă. Numele cascadei vine de la o legendă.

 

Sunetul pe care apa îl scoate în cădere seamănă cu un țipăt și se spune că zgomotul ar veni de la vrăjitoarele care au trăit aici. Localnicii spun că vrăjitoarele încă mai bântuie zona.

Pe lângă faptul că aici puteți merge pe apă sau puteți să le auziți pe vrăjitoare țipând, cascada mai este faimoasă pentru proprietățile sale benefice. Oamenii vin mereu cu bidoane să ia apă de aici pentru că, spun ei, apa i-ar ajuta să se vindece de diverse afecțiuni, mai ales de cele legate de stomac. Lângă cascadă au fost amenajate locuri de picnic cu mese și scaune din lemn.

O oază de liniște și de curățenie

Autoritățile vor să scoată Vama Buzăului din anonimat și până acum turiștii care au călcat prin acele locuri nu au avut decât laude și vorbe bune. Zona nu a fost invadată de românii veniți la grătare, este foarte curată și bine organizată. Primarul din Vama Buzăului pune accent pe curățenie, iar pe drumul principal se găsesc coșuri de gunoi la fiecare stâlp. “Nu poți să atragi lumea dacă nu creezi anumite condiții. Acestea sunt în puterea administrației locale, nu este nimic ieșit din comun. Este o normalitate ca într-o localitate să fie curat. Cum? Printr-un serviciu de salubritate foarte bine pus la punct, printr-o educație pe care o facem de la nivelul școlii primare în rândul elevilor, dar și în rândul locuitorilor prin intermediul adunărilor publice. Pe linia principală avem coșuri la fiecare stâlp, din 50 în 50 de metri”, ne mai spune primarul comunei.

Munții Ciucaș

Pe site-ul oficial al comunei Vama Buzăului găsiți o hartă interactivă ce cuprinde trasee de drumeții, trasee pentru bicicletă, obiectivele turistice și punctele de informare. Puteți urca pe Munții Ciucaș prin traseele dinspre Dălghiu – Vama Buzăului.

TRASEE MONTANE

Vama Buzăului-Valea Strâmbu-Curmătura Stânei-cabana Ciucaş, marcaj cruce albastră, durata 5.30 - 6.00 ore

Valea Dălghiului-Valea Dudului-Poiana Teslei-Şaua Tigăilor-cabana Ciucaş, marcaj  cruce roşie, durata 4.00 - 4.30 ore

Valea Dălghiului-Valea Stâni-Șaua Ciucaşului-Vârful Ciucaş,marcaj bandă roşie, durata 3.30 - 4.00 ore

Valea Strâmbu-Chiruşca cu Apă-Izvorul Hoţului-curmătura Ciucaş, marcaj: bandă galbenă, durata 3.00 - 3.30 ore>

În Vama Buzăului mai puteți vizita ruinele capelei catolice, Postul de grăniceri, care este un monument istoric, și tabăra de sculptură. Autoritățile au în plan și înființarea unui muzeu al Vămii Buzăului.

 

Mese îmbelșugate cu bucate tradiționale

Localnicii din comună se mândresc cu produsele tradiționale, în special cu cele din lapte. Există chiar și un brand al bucatelor locale denumit “Transhumanța Vama Buzăului” pe care cei din zonă vor să-l promoveze la nivel național. 

 

Valley 21, stațiunea ecologică

Doi investitori olandezi s-au îndrăgostit de peisajele mirifice ale României și pentru că în Vama Buzăului au găsit un loc puțin populat și-au propus să ridice aici o stațiune montană ecologică. Cei doi vor să investească aproximativ 15 milioane de euro în ridicarea unui resort ce va cuprinde 68 de locuințe, localuri cu produse tradiționale, cafenele și piscine cu apă regenerabilă din pârâul Dălghiu. Prima casă ecologică a fost deja finalizată și a obținut certificarea "Green Homes" din partea Romania Green Building Council. Are o suprafață utilă de 118 metri pătrați, trei dormitoare la parter, băi, bucătărie, living la etaj, cu șemineu și terasă. Viitoarele case vor fi construite la comanda clienților care vor putea alege suprafața. Prețul unei locuințe ecologice în Valley 21 va fi între 167.500 de euro și 285.000 de euro cu TVA.

×