x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vine vacanţa mare. Ghiozdanele în dulap, începe distracţia

Vine vacanţa mare. Ghiozdanele în dulap, începe distracţia

de Luciana Cocoș    |    14 Iun 2016   •   19:20
Vine vacanţa mare. Ghiozdanele în dulap, începe distracţia

Vacanţa e aproape şi părinţii îşi doresc ca cei mici să beneficieze pe deplin de vară. Cum concediul lor nu durează mai mult de trei săptămâni, posibilităţile sunt destul de limitate. Un sejur în ţară sau în străinătate şi probabil câteva zile la bunici. Însă pentru cei mai mulţi dintre elevi, tabloul unei vacanţe de vară este completat perfect dacă pleacă într-o tabară. După o astfel de aventură petrecută cu clasa, se întorc acasă cu amintiri plăcute, sau chiar noi deprinderi și cunoștințe. 

Noi reguli pentru organizarea taberelor

Gravele incidente care au avut loc în ultimii ani în cadrul taberelor şcolare au determinat autorităţile să schimbe regulile privind organizarea acestor deplasări. De anul acesta, taberele, excursiile, expediţiile şi alte activităţi pentru petrecerea timpului liber destinate elevilor din învăţământul preuniversitar se vor organiza după un nou Regulament-cadru, aprobat de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj. Documentul îi obligă pe profesorii organizatori să ia toate măsurile necesare pentru a asigura, în primul rând, siguranţa elevilor pe durata acestor activităţi.

Una dintre schimbările majore aduse de noul regulament este aceea că mută decizia privind aprobarea respectivei activităţi de la inspectoratul şcolar judeţean la unitatea de învăţământ, demers care urmăreşte simplificarea procesului organizatoric.

A fost eliminată condiţia ca documentaţia necesară aprobării deplasării să fie realizată cu o lună înainte. A mai fost simplificat şi formularul prin care părintele/tutorele legal îşi exprimă acordul de participare al copilului. Nu în ultimul rând, acesta permite unităţilor de învăţământ elaborarea unor regulamente proprii, adaptate specificului unităţilor de învăţământ.

Incidentele nu au lipsit în ultimii ani

Schimbările vin după mai multe evenimente grave, unele chiar tragice, care au avut loc. Cel mai recent caz de neglijenţă, care a şocat o ţară întreagă, a fost cel al elevei de 13 ani care şi-a pierdut viaţa în timp ce era în tabără la Buşteni, în ianuarie 2013. Fata, olimpică la matematică, a căzut în timpul nopţii de la etajul al treilea al vilei unde era cazată. A fost găsită abia dimineaţă, în comă şi în şoc hipotermic. Adolescenta a fost transportată la spitalul din Sinaia, unde a intrat în stop cardio-respirator şi a murit. În urma autopsiei s-a stabilit că fata consumase alcool înainte să cadă de la etaj şi avea o alcoolemie de 0,9 la mie.

Cine organizează tabere

Taberele pot fi organizate de şcoli, de firme private sau de ONG-uri. Indiferent de organizator, părinţii ar trebui să fie atenţi la câteva aspecte atunci când îşi trimit copiii în tabere. Cele mai importante criterii sunt numărul de supraveghetori, locul unde sunt cazaţi elevii şi cine îşi asumă răspunderea pentru siguranţa celor mici. În timp ce pentru taberele organizate de şcoli există norme de siguranţă care trebuie respectate, în cele private organizatorului nu îi sunt impuse reguli la fel de stricte. Spre exemplu, este obligatoriu să existe un supraveghetor la zece elevi în cazul taberelor şcolare. În taberele particulare, răspunderea pentru siguranţa copiilor aparţine organizatorilor.

Apare clasificarea după confort

În ceea ce priveşte condiţiile de cazare, centrele de agrement aflate în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului au avizele necesare funcţionării şi respectă toate prevederile legale pentru a putea oferi cazare copiilor şi tinerilor. Calitatea serviciilor variază exact ca în cazul unităţilor de cazare pentru turişti. Iar pentru ca organizatorii taberelor şcolare să aibă o viziune cât mai clară, Ministerul a elaborat o schemă de clasificare pe categorii de confort pentru a putea face o diferenţiere între centrele de agrement din administrarea sa. Potrivit reprezentanţilor Ministerului, procedura de aplicare a acestei scheme se va încheia în toamna acestui an.

Se aşteapă propunerile

Din 2013, şcolile au fost obligate să organizeze tabere prin intermediul agenţiilor de turism. Potrivit dispoziţiei Ministerului Educaţiei de la acea vreme, orice excursie sau deplasare care implică elevi nu se mai poate organiza decât cu un dosar care trebuie să conţină licenţa de turism a agenţiei. Ordinul i-a nemulţumit însă pe profesorii organizatori care au acuzat prea multă birocraţie. Pentru a evita goana după acte, aceştia au început să organizeze tabere şi excursii ocolind agenţiile de turism. 

"Schimbarea OM privind turismul școlar va fi tema de lucru a Grupului de Turism Școlar care va face propuneri de modificare și simplificare. Este foarte greu pentru că Ministerul Educației și inspectoratele îl percep ca un instrument birocratic, în loc să fie un cadru de lucru. Unele prevederi au fost interpretate într-un mod care a blocat turismul școlar, a restrâns concurența – adesea favorizând unele firme, și au dus la mai multă activitate nelicențiată. Mai sunt propuneri pentru ca săptamâna de ”Școala altfel” să nu mai fie programată deodată în toate școlile", explică Liviu Moraru, secretar general ANAT.

Oferta privată, foarte diversificată

De cealaltă parte, taberele private din ţară au aparut la sfârşitul anilor '90, la iniţiativa unor ONG-uri în parteneriat cu cei care deţineau spaţii de cazare şi doreau să le valorifice cât mai bine. În astfel de tabere, copiii nu merg însoţiţi de profesori, ci părinţii îi înscriu în sejururi organizate de diverse companii. Organizatorii de tabere private încearcă să se diferenţieze prin oferta educaţională şi prin programul diversificat. Fiecare tabară propune practicarea a diverse sporturi şi activităţi cum ar fi rafting, speologie, drumeţii, diverse ateliere sau învăţarea de limbi straine. Cei mai mulţi organizatori nu au propriul spatiu, ci subcontractează serviciile de cazare şi masă unor pensiuni sau hoteluri.

Taberele de stat, jumătate în paragină

În prezent, în întreaga ţară mai funcţionează 66 de tabere sau centre de agrement din cele 147 aflate în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului. Reprezentanţii instituţiei susțin că cele 83 de centre de agrement nefuncţionale sunt incluse în acest moment într-un amplu proces de inventariere care a fost demarat în luna februarie. Această etapă a început cu actualizarea bazei de date a Ministerului care a colectat informaţii de la Direcţiile Judeţene de Sport şi Tineret, respectiv Direcţia de Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti. Informaţiile cuprind date tehnice despre terenuri şi clădiri, situaţia intabulărilor şi eventualele litigii. După finalizarea acestui proces, echipe din cadrul ministerului vor verifica, începând cu luna iulie, situaţia de pe teren pentru o evaluare mai precisă a patrimoniului compus din centre de agrement.

Se schimbă modul de finanţare

În paralel, se elaborează un cadru normativ care să permită Ministerului Tineretului şi Sportului să fie mai operativ cu luarea deciziilor necesare pentru a ameliora situaţia centrelor de agrement, separat de lipsa fondurilor pentru reabilitare. „Elaborarea este într-un stadiu incipient, dar pentru a accelera procesul am solicitat expertiza Ministerului Economiei şi a Autorităţii Naţionale pentru Turism. În plus, cu scopul de a sprijini centrele de agrement din administrarea ministerului, actuala conducere a decis să se renunţe la finanţarea activităţilor de tabară şi în centre de agrement private, urmând ca toate activităţile de tabară finanţate din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului să fie direcţionate, cu excepţia taberelor studenţeşti, către centrele de agrement proprii, spun comunicatorii Ministerului Tineretului şi Sportului.

 

În prezent nu există un plan pentru deschiderea unor noi centre de agrement. Şi asta deoarece toate eforturile ministerului de resort ar fi direcţionate către modernizarea taberelor aflate în prezent în administrarea sa.

Lucrările de reabilitare ar putea începe chiar din acest an. Deja au fost selectate cinci centre de agrement pentru a fi transformate în centre de interes naţional. Este vorba despre taberele "Râul Sadului" din judeţul Sibiu, Vila Şoimu şi Vila Crişu din Buşteni, judeţul Prahova, "Râul Alb" din Reşiţa, județul Caraş Severin, „Sîngeorz-Băi" din judeţul Bistriţa Năsăud şi "Poiana Pinului" din judeţul Buzău. Alte două centre ar urma să completeze această listă în perioada următoare. Pentru modernizarea lor a fost alocată suma de trei milioane de lei.

Locul potrivită pentru copilul tău

Pentru cei mici, tabăra este o experienţă unică de independenţă, noi prietenii şi multă distracţie. În funcţie de tipologia taberei, cei mici pot avea parte de diverse activităţi, expediţii, cunoaştere a naturii sau cursuri într-un mediu mai puţin convenţional. Taberele de odihnă au ca scop recreerea şi îmbină activităţile artistice cu cele practice şi cu aventura. Elevii vor învăţa să se bucure de călătorii şi de ceea ce pot învăţa şi construi împreună.

În taberele tematice, elevii beneficiază de programe de educaţie nonformală, pe o anumită temă, pentru a dezvolta abilităţi şi competenţe complementare celor oferite la şcoală.

Activităţile recreative se îmbină cu cele educaţionale şi încurajează socializarea şi relaţionarea în cadrul grupului. În 2015, aproape 77.000 de copii au mers în tabere. O zi de cazare cu trei mese asigurate într-un centru de agrement al Ministerului Tineretului şi Sportului costă între 61 - 96 lei.

 

CELE MAI POPULARE TABERE ÎN 2015

Luminiţa - Eforie Nord, jud. Constanţa

Izvoru Mureşului - Izvoru Mureşului, jud. Harghita

Amara - Amara, jud. Ialomiţa

Sovata 2 - Sovata, jud. Mureş

Râul Sadului - Râul Sadului, jud. Sibiu

Sulina - Sulina, jud. Tulcea

Muncel - Iaşi, jud. Iaşi

sursa: Ministerul Tineretului şi Sportului

×