x close

De ce se vopsesc ouăle de Paște

0
12 Apr 2017 - 13:14
De ce se vopsesc ouăle de Paște Victor Stroe/Intact Images


În Săptămâna Patimilor, toţi creştinii se pregătesc să întâmpine Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului. Este vorba atât de o pregătire sufletească, cât şi de una trupească. Dacă până miercuri, se pune accentul pe curăţenie, ziua de joi este rezervată vopsirii ouălor, căci acestea, alături de pasca tradiţională, sunt bucate specifice acestei sărbători. 

Legendele creştine leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Astfel, una dintre ipotezele care ar putea să stea la originea acestei datini ar fi aceea conform căreia Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus nişte ouă într-un coş, pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele Domnului. De asemenea, atunci când Iisus Hristos a fost bătut cu pietre, când acestea l-au atins, s-au transformat în ouă roşii. Totodată, conform site-ului www.biserica.org, se povesteşte că, după ce Iisus a fost răstignit, fariseii au făcut un ospăţ de bucurie, iar unul dintre ei ar fi spus: ''Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus''. Şi pe dată ouăle s-au făcut roşii, iar cocoşul a început să bată din aripi. 

Cu multe secole înainte de Hristos, exista obiceiul de a oferi în dar ouă colorate, la marile sărbători, îndeosebi la cele de înnoire a timpului. Oul este el însuşi generator de viaţă, un simbol al regenerării, al purificării, al veşniciei. 

Înroşirea ouălor de Paşti se face în Joia Mare, existând credinţa că ouăle fierte şi înroşite în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată. Potrivit site-ului www.crestinortodox.ro, culoarea roşie reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar îndeosebi sângele lui Iisus vărsat pentru mântuirea lumii. La noi însă, de Paşti, ouăle nu se vopsesc doar în roşu, ci şi în alte culori (galben, verde, albastru), vestind bucuria primăverii. Mai mult decât atât, în unele zone, îndeosebi în Bucovina, se păstrează tradiţia încondeierii ouălor, devenită în timp o adevărată artă, executată cu măiestrie de artişti populari. Ouăle încondeiate se mai numesc şi "ouă muncite", dedicând astfel efortul depus pentru desăvârşirea lor patimilor îndurate de Iisus Hristos pentru lume. 

Încondeierea ouălor se realizează folosind tehnici speciale şi constă în aplicarea unor desene deosebite, în motive geometrice sau reprezentând plante, animale ori diferite simboluri astrale. Astfel, pe ele regăsim frunze, brazi, flori de măceş, grâu, peşti, coarne de cerb, steaua magilor, crucea Paştelui şi chiar icoane pictate. De asemenea, se mai încondeiază ouă cu motive tradiţionale de pe cămăşile populare. 

De obicei, se folosesc trei-patru culori: roşu, care simbolizează soarele, focul şi dragostea; negru, care simbolizează eternitatea, statornicia, dar şi suferinţele Domnului Iisus Hristos pe cruce; galben - lumina, bogăţia recoltelor, tinereţea; verde - forţa naturii, rodnicie, speranţă şi albastru - sănătate, seninul cerului. Pentru a realiza ouă decorative de Paşti, în Vrancea şi la Putna Sucevei se folosesc vopsele în relief, în Bucovina se aplică mărgele, în Neamţ se fac ouă decorative din lemn, iar în Harghita, se fac ouă din lut. De asemenea, pentru încondeierea ouălor, în unele părţi ale ţării se folosesc ouă fierte, iar în alte zone - ouă golite de conţinut. 

Odinioară, se foloseau plante pentru obţinerea acestor culori, dar în zilele noastre se folosesc mai mult vopseluri chimice. Cu toate acestea, unele gospodine păstrează încă reţetele străvechi pentru prepararea culorilor vegetale, obţinute din plante culese din vreme şi lăsate la uscat. Astfel, culoarea roşie se poate obţine din cojile de ceapă roşie, din frunzele mărului pădureţ sau din sovârf, galbenul se obţine din flori de tei sau frunze de mesteacăn, albastrul - din viorele, iar pentru verde se foloseşte răchiţica. 

Meşterii populari găsesc o diferenţă foarte mare între cele două tipuri de vopseluri, căci cele vegetale, prin căldura lor, conferă oului o amprentă estetică deosebită. Totodată, aceştia pun mare preţ pe atmosfera de linişte, înţelegere, calm şi bunătate, atât de necesară în timpul încondeierii, fiindcă această tehnică cere răbdare şi este una foarte dificilă. 

În noaptea de Înviere, gospodinele duc la biserică un coş cu ouă roşii, pască şi cozonac, care urmează să fie sfinţite de preot. După slujbă şi în zilele care urmează, se obişnuieşte să se ciocnească ouăle, după un ritual anume. Astfel, ca regulă generală, cel mai vârstnic bărbat de la masă este primul care ciocneşte capul oului de capul oului ţinut în mână de un comesean, rostind formula ''Hristos a Înviat!'', la care se răspunde cu: ''Adevărat a Înviat!''. Oul a cărui coajă a plesnit este oferit celui care l-a spart. 

În Transilvania, la începutul mesei, capul familiei jertfeşte un ou slujit la slujba din noaptea Învierii, îl curăţă şi îl împarte tuturor membrilor familiei, spre a fi mâncat sacramental, potrivit celor consemnate de Ion Ghinoiu, în ''Obiceiuri populare de peste an''. Cojile ouălor sunt aruncate fie pe pământ, pentru fertilizarea holdelor, fie pe apele curgătoare, pentru a da de veste Blajinilor că a sosit Paştele. Ciocnitul ouălor simbolizează jertfa Domnului Iisus Hristos şi este permis numai după noaptea de Înviere şi până la Înălţare. AGERPRES


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 2351


Mai multe titluri din categorie

Rețete românești. Clapon umplut cu tocătură (pentru masa de Sfântul Gheorghe)

Rețete românești. Clapon umplut cu tocătură (pentru masa de Sfântul Gheorghe)
Acum un veac si mai bine, Ecaterina S. Comsa se adresa „Matroanelor romane”, in prefata cartii sale de bucate, reamintindu-le o spusa a lui Edmondo de Amicis - „Soarta multor oameni a atarnat de faptul...

Rețete regale. Înăbușita Coasta de Argint

Rețete regale. Înăbușita Coasta de Argint
Iata o pregatire culinara, in adevar delicioasa. O recomandam cu tot dinadinsul pentru gustul ei fin, desi pregatirea costa cam scump. Aflata de mine in volumul Dictatura gastronomica, a lui Constantin Bacalbasa, se...

Un concurent vine la „iUmor” cu o parodie a piesei „Cine m-a făcut om mare”

Un concurent vine la „iUmor” cu o parodie a piesei „Cine m-a făcut om mare”
Galerie Foto Un concurent își va arăta măsura talentului artistic, duminică la „iUmor”, în cea de a opta ediție care va fi difuzată de la ora 20:30, la Antena 1. El se va prezenta pe scenă, în...

Alex Vasilache își aduce motocicleta, un Kawasaki Vulcan, pe scena de la “Te cunosc de undeva!”

Alex Vasilache își aduce motocicleta, un Kawasaki Vulcan, pe scena de la “Te cunosc de undeva!”
Galerie Foto Sâmbătă, 22 aprilie, la “Te cunosc de undeva!”, Alex Vasilache își va aduce pe scenă motocicleta, “o bestie roșie de 1.500 metri cubi”, pentru momentul în care se va...

Vlad Ivanov, despre cele mai grele condiţii de filmare din carieră

Vlad Ivanov, despre cele mai grele condiţii de filmare din carieră
Unul dintre cei mai titraţi şi premiaţi actori ai noştri, atât în teatru, cât şi în film, Vlad Ivanov a cunoscut recunoaşterea internaţională prin premiul pentru “Cel mai bun...

Alex Vasilache cântă și vorbește fluent în limba greacă

Alex Vasilache cântă și vorbește fluent în limba greacă
Sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 20.00, la “Te cunosc de undeva!”, Alex Vasilache îl va imita pe Nikos Vertis, unul dintre cei mai de succes interpreți greci. Prilej să-i uimească pe ai săi co...

Radu Ille, despre o perioadă mai grea din viaţa lui: „Am dormit în cimitir!”

Radu Ille, despre o perioadă mai grea din viaţa lui: „Am dormit în cimitir!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, de la ora 17:00, la „2k1” de la Antena 1, Anamaria şi Tudor Ionescu, Minodora şi Liviu Mihon şi Nina şi Radu Ille vor face tot posibilul pentru a demonstra că sunt cuplul perfect...

Celebra casă de modă Balenciaga, motiv de ironii pe Twitter

Celebra casă de modă Balenciaga, motiv de ironii pe Twitter
Galerie Foto Prestigioasa casă de modă Balenciaga a devenit subiect de ironii pe Twitter după ce a lansat pe piață o geantă de damă care pare să aibă un aspect cunoscut. Alegerile marilor case de modă, pentru profani...

Sofia Vicoveanca își pune în fiecare zi viața în pericol

 Sofia Vicoveanca își pune în fiecare zi viața în pericol
Una dintre cele mai iubite interprete de muzică populară de la noi, Sofia Vicoveanca, face sâmbăta aceasta, de la ora 22:00, la “Refresh by Oana Turcu” o mărturisire incredibilă. Artista îi...

De ce e bine să înotăm cu ochelari de protecție

De ce e bine să înotăm cu ochelari de protecție
Ştrandurile şi piscinele vor fi la mare căutare în sezonul estival, iar piscinele acoperite sunt accesibile pe toată durata anului. Însă specialiştii ne sfătuiesc să avem grijă de ochii noştri...

Sofia Vicoveanca îşi pune zilnic viaţa în pericol: „Dacă mi-i să mor, mor!”

Sofia Vicoveanca îşi pune zilnic viaţa în pericol: „Dacă mi-i să mor, mor!”
Galerie Foto Una dintre cele mai iubite interprete de muzică populară de la noi, Sofia Vicoveanca, face sâmbăta aceasta, de la ora 22:00, la “Refresh by Oana Turcu” o mărturisire incredibilă. Artista îi...

Gafă de proporţii făcută de Tudor de la Fly Project. Mesaj catre iubită: „Şi eu te iubesc, văcuţa mea”

Gafă de proporţii făcută de Tudor de la Fly Project. Mesaj catre iubită: „Şi eu te iubesc, văcuţa mea”
Galerie Foto Invitaţi în cea mai nouă ediţie a quiz show-ului matrimonial „2k1”, difuzată sâmbătă, de la ora 17:00, la Antena 1, Anamaria şi Tudor Ionescu de la Fly Project vor stârni hohote de r&...

Restaurante neobișnuite, izvoare sfinte și raki. Crâșma care are un izvor tămăduitor

Restaurante neobișnuite, izvoare sfinte și raki. Crâșma care are un izvor tămăduitor
Restaurante neobisnuite afli in multe locuri din lume. Dar unul ca acesta - si loc de rugaciune si loc de „pierzanie” - nu cred sa mai gasesti in alta parte. Il amintesc mai ales pentru ca azi fiind...

Rețeta de pește pentru Vinerea Scumpă. Păstrăv în sos de migdale

Rețeta de pește pentru Vinerea Scumpă. Păstrăv în sos de migdale
Reteta de peste care urmeaza poate fi gatita in oricare zi a anului. Dar acum, parca, se potriveste mai bine ca oricand! Prima vineri de dupa Pasti contrasteaza puternic cu Vinerea Neagra, cea a Rastignirii Domnului....

Ciorba de fasole verde ca la Săliște (rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de fasole verde ca la Săliște (rețeta lui Radu Anton Roman)
Ciorba de fasole verde are dichisul ei, la Săliște. Și-o poveste de ținut minte! De la Radu Anton Roman citire. „Mie nu-mi suflă nimeni în ciorba“ zic cu țâfnă proștii și fudulii, dar...
Serviciul de email marketing furnizat de