x close

De ce se vopsesc ouăle de Paște

0
12 Apr 2017 - 13:14
De ce se vopsesc ouăle de Paște Victor Stroe/Intact Images


În Săptămâna Patimilor, toţi creştinii se pregătesc să întâmpine Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului. Este vorba atât de o pregătire sufletească, cât şi de una trupească. Dacă până miercuri, se pune accentul pe curăţenie, ziua de joi este rezervată vopsirii ouălor, căci acestea, alături de pasca tradiţională, sunt bucate specifice acestei sărbători. 

Legendele creştine leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Astfel, una dintre ipotezele care ar putea să stea la originea acestei datini ar fi aceea conform căreia Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus nişte ouă într-un coş, pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele Domnului. De asemenea, atunci când Iisus Hristos a fost bătut cu pietre, când acestea l-au atins, s-au transformat în ouă roşii. Totodată, conform site-ului www.biserica.org, se povesteşte că, după ce Iisus a fost răstignit, fariseii au făcut un ospăţ de bucurie, iar unul dintre ei ar fi spus: ''Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus''. Şi pe dată ouăle s-au făcut roşii, iar cocoşul a început să bată din aripi. 

Cu multe secole înainte de Hristos, exista obiceiul de a oferi în dar ouă colorate, la marile sărbători, îndeosebi la cele de înnoire a timpului. Oul este el însuşi generator de viaţă, un simbol al regenerării, al purificării, al veşniciei. 

Înroşirea ouălor de Paşti se face în Joia Mare, existând credinţa că ouăle fierte şi înroşite în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată. Potrivit site-ului www.crestinortodox.ro, culoarea roşie reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar îndeosebi sângele lui Iisus vărsat pentru mântuirea lumii. La noi însă, de Paşti, ouăle nu se vopsesc doar în roşu, ci şi în alte culori (galben, verde, albastru), vestind bucuria primăverii. Mai mult decât atât, în unele zone, îndeosebi în Bucovina, se păstrează tradiţia încondeierii ouălor, devenită în timp o adevărată artă, executată cu măiestrie de artişti populari. Ouăle încondeiate se mai numesc şi "ouă muncite", dedicând astfel efortul depus pentru desăvârşirea lor patimilor îndurate de Iisus Hristos pentru lume. 

Încondeierea ouălor se realizează folosind tehnici speciale şi constă în aplicarea unor desene deosebite, în motive geometrice sau reprezentând plante, animale ori diferite simboluri astrale. Astfel, pe ele regăsim frunze, brazi, flori de măceş, grâu, peşti, coarne de cerb, steaua magilor, crucea Paştelui şi chiar icoane pictate. De asemenea, se mai încondeiază ouă cu motive tradiţionale de pe cămăşile populare. 

De obicei, se folosesc trei-patru culori: roşu, care simbolizează soarele, focul şi dragostea; negru, care simbolizează eternitatea, statornicia, dar şi suferinţele Domnului Iisus Hristos pe cruce; galben - lumina, bogăţia recoltelor, tinereţea; verde - forţa naturii, rodnicie, speranţă şi albastru - sănătate, seninul cerului. Pentru a realiza ouă decorative de Paşti, în Vrancea şi la Putna Sucevei se folosesc vopsele în relief, în Bucovina se aplică mărgele, în Neamţ se fac ouă decorative din lemn, iar în Harghita, se fac ouă din lut. De asemenea, pentru încondeierea ouălor, în unele părţi ale ţării se folosesc ouă fierte, iar în alte zone - ouă golite de conţinut. 

Odinioară, se foloseau plante pentru obţinerea acestor culori, dar în zilele noastre se folosesc mai mult vopseluri chimice. Cu toate acestea, unele gospodine păstrează încă reţetele străvechi pentru prepararea culorilor vegetale, obţinute din plante culese din vreme şi lăsate la uscat. Astfel, culoarea roşie se poate obţine din cojile de ceapă roşie, din frunzele mărului pădureţ sau din sovârf, galbenul se obţine din flori de tei sau frunze de mesteacăn, albastrul - din viorele, iar pentru verde se foloseşte răchiţica. 

Meşterii populari găsesc o diferenţă foarte mare între cele două tipuri de vopseluri, căci cele vegetale, prin căldura lor, conferă oului o amprentă estetică deosebită. Totodată, aceştia pun mare preţ pe atmosfera de linişte, înţelegere, calm şi bunătate, atât de necesară în timpul încondeierii, fiindcă această tehnică cere răbdare şi este una foarte dificilă. 

În noaptea de Înviere, gospodinele duc la biserică un coş cu ouă roşii, pască şi cozonac, care urmează să fie sfinţite de preot. După slujbă şi în zilele care urmează, se obişnuieşte să se ciocnească ouăle, după un ritual anume. Astfel, ca regulă generală, cel mai vârstnic bărbat de la masă este primul care ciocneşte capul oului de capul oului ţinut în mână de un comesean, rostind formula ''Hristos a Înviat!'', la care se răspunde cu: ''Adevărat a Înviat!''. Oul a cărui coajă a plesnit este oferit celui care l-a spart. 

În Transilvania, la începutul mesei, capul familiei jertfeşte un ou slujit la slujba din noaptea Învierii, îl curăţă şi îl împarte tuturor membrilor familiei, spre a fi mâncat sacramental, potrivit celor consemnate de Ion Ghinoiu, în ''Obiceiuri populare de peste an''. Cojile ouălor sunt aruncate fie pe pământ, pentru fertilizarea holdelor, fie pe apele curgătoare, pentru a da de veste Blajinilor că a sosit Paştele. Ciocnitul ouălor simbolizează jertfa Domnului Iisus Hristos şi este permis numai după noaptea de Înviere şi până la Înălţare. AGERPRES


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 5984


Mai multe titluri din categorie

Tradiționalul românesc în fața juraților „Chefi la cuțite”

Tradiționalul românesc în fața juraților „Chefi la cuțite”
Galerie Foto Cătălina Niculai și Ioan Larionesi sunt rude și, pe lângă faptul că îi unește pasiunea pentru gătit, amândoi preferă rețetele simple, autentice. Diversitatea de arome și influențe a...

Ce vor femeile să audă înainte de o nouă relație?

Ce vor femeile să audă înainte de o nouă relație?
Relaţiile noi pot fi uşor înspăimântătoare, mai ales atunci când nu ştii exact la ce să te aştepţi din partea iubitului. Înainte de a lua o decizie şi de a-ţi arăta sentimentele, vezi...

Cea mai bună rețetă de ciuperci marinate

Cea mai bună rețetă de ciuperci marinate
Servite simple cu mămăliguță sau cu piure de cartofi, ciupercile marinate sunt un deliciu la masa de prânz sau de seară, scrie clickpentrufemei.ro. De ce ai nevoie pentru ciuperci marinate 1 kg...

Prăjitură cu cremă de vanilie, desertul perfect

Prăjitură cu cremă de vanilie, desertul perfect
Este prăjitura ideală atunci când vrei să găteşti ceva rapid, gustos şi săţios. Umplutura de vanilie îi va încânta chiar şi pe cei mai puţin pofticioşi din familie, scrie...

Cele mai toxice cupluri din zodiac

Cele mai toxice cupluri din zodiac
Compatibilitatea dintre zodii este extrem de importantă, dacă vrei să ai o relaţie bună cu partenerul şi să nu riscaţi să vă despărţiţi la doar câteva zile după ce v-aţi cunoscut. Află care sunt...

REȚETA ZILEI: Mini bomboane cu maca

REȚETA ZILEI: Mini bomboane cu maca
Ingredinete: ½ cană semințe de dovleac, ½ cană semințe floarea soarelui, ½ cană fistic, 1 lingură semințe chia, 10 curmale fără sâmburi, 1 lingură pudră de maca, ½...

Mama lui Mihai Bendeac sare în apărarea unui concurent iUmor

Mama lui Mihai Bendeac sare în apărarea unui concurent iUmor
Intervenție neașteptată, în această seară, de la ora 21.00, la iUmor! Mama lui Mihai Bendeac a luat atitudine în cadrul emisiunii și, în mod complet neașteptat, nu în favoarea fiului...

Adriana Trandafir croșetează în culise ca să-și domolească emoțiile

Adriana Trandafir croșetează în culise ca să-și domolească emoțiile
Sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 20.00, la “Te cunosc de undeva!”, Adriana Trandafir se transformă în celebra interpretă de muzică lăutărească Romica Puceanu și este foarte emoționată...

Trei transformări spectaculoase la ”Descoperă-ți frumusețea”: ”Nu mi-am imaginat așa schimbare nici în cele mai roz gânduri ale mele”

Trei transformări spectaculoase la ”Descoperă-ți frumusețea”:  ”Nu mi-am imaginat așa schimbare nici în cele mai roz gânduri ale mele”
Primele trei femei care au decis să-și schimbe viața printr-o transformare spectaculoasă de stil și atitudine au avut parte de reale provocări și surprize pe măsură, în cadrul show-ului ...

Sorana de la ASIA a vorbit despre depresie: ”Aș fi vrut să mă duc la culcare și să nu mă mai trezesc”

Sorana de la ASIA a vorbit despre depresie:  ”Aș fi vrut să mă duc la culcare și să nu mă mai trezesc”
Sorana, fosta solistă a cunoscutei trupe A.S.I.A., este invitata Oanei Turcu în cadrul emisiunii ”Refresh by Oana Turcu”, unde a vorbit deschis despre perioadele cele mai dificile din viața ei, despre...

Mihai Bendeac, demonstrație de ”sărut iugoslav” la iUmor

Mihai Bendeac, demonstrație de ”sărut iugoslav” la iUmor
Mihai Bendeac face o demonstrație de ceea ce el numește ”sărut iugoslav”, duminică seara, de la ora 21.00, la iUmor, iar partenera sa de scenă este una dintre cele mai îndrăgite foste concurente...

A slăbit 60 de kilograme în timp record, dar reacționează violent „când cineva se atinge de mâncarea mea”

A slăbit 60 de kilograme în timp record, dar reacționează violent „când cineva se atinge de mâncarea mea”
Galerie Foto Cântăreața Oana Radu, cea care a reușit performanța de a slăbi aproape 60 de kilograme într-un timp relativ scurt, este invitata Florentinei Fântânaru în cadrul emisiunii...

FOTO / VIDEO - Cum arată luxosul conac recent cumpărat de pugulistul Floyd Mayweather

FOTO / VIDEO - Cum arată luxosul conac recent cumpărat de pugulistul Floyd Mayweather
Video La câteva săptămâni după victoria lui Floyd Mayweather în fața lui Conor McGregor, campionul a decis să iasă la cumpărături... de case. Astfel că Mayweather s-a oprit la un conac aflat &ic...

Festival  în Capitală

Festival  în Capitală
Centrul Europeran Cultural şi de Tineret pentru UNESCO Nicolae Bălcescu, împreună cu Primăria Sectorului 4 sărbătoresc, în acest final de săptămână, prima atestare istorică a...

REŢETA ZILEI: Chifle cu seminţe şi tărâţe

REŢETA ZILEI: Chifle cu seminţe şi tărâţe
Ingrediente: 400 ml apă, 50 ml ulei, 25 grame drojdie, 150 grame tărâţe de grâu, 400 grame făină, 1 praf de sare, 50 seminţe decojite de floarea soarelui, 20 grame seminţe de in. Mod de preparare:...
Serviciul de email marketing furnizat de