x close

De ce se vopsesc ouăle de Paște

0
12 Apr 2017 - 13:14
De ce se vopsesc ouăle de Paște Victor Stroe/Intact Images


În Săptămâna Patimilor, toţi creştinii se pregătesc să întâmpine Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului. Este vorba atât de o pregătire sufletească, cât şi de una trupească. Dacă până miercuri, se pune accentul pe curăţenie, ziua de joi este rezervată vopsirii ouălor, căci acestea, alături de pasca tradiţională, sunt bucate specifice acestei sărbători. 

Legendele creştine leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Astfel, una dintre ipotezele care ar putea să stea la originea acestei datini ar fi aceea conform căreia Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus nişte ouă într-un coş, pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele Domnului. De asemenea, atunci când Iisus Hristos a fost bătut cu pietre, când acestea l-au atins, s-au transformat în ouă roşii. Totodată, conform site-ului www.biserica.org, se povesteşte că, după ce Iisus a fost răstignit, fariseii au făcut un ospăţ de bucurie, iar unul dintre ei ar fi spus: ''Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus''. Şi pe dată ouăle s-au făcut roşii, iar cocoşul a început să bată din aripi. 

Cu multe secole înainte de Hristos, exista obiceiul de a oferi în dar ouă colorate, la marile sărbători, îndeosebi la cele de înnoire a timpului. Oul este el însuşi generator de viaţă, un simbol al regenerării, al purificării, al veşniciei. 

Înroşirea ouălor de Paşti se face în Joia Mare, existând credinţa că ouăle fierte şi înroşite în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată. Potrivit site-ului www.crestinortodox.ro, culoarea roşie reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar îndeosebi sângele lui Iisus vărsat pentru mântuirea lumii. La noi însă, de Paşti, ouăle nu se vopsesc doar în roşu, ci şi în alte culori (galben, verde, albastru), vestind bucuria primăverii. Mai mult decât atât, în unele zone, îndeosebi în Bucovina, se păstrează tradiţia încondeierii ouălor, devenită în timp o adevărată artă, executată cu măiestrie de artişti populari. Ouăle încondeiate se mai numesc şi "ouă muncite", dedicând astfel efortul depus pentru desăvârşirea lor patimilor îndurate de Iisus Hristos pentru lume. 

Încondeierea ouălor se realizează folosind tehnici speciale şi constă în aplicarea unor desene deosebite, în motive geometrice sau reprezentând plante, animale ori diferite simboluri astrale. Astfel, pe ele regăsim frunze, brazi, flori de măceş, grâu, peşti, coarne de cerb, steaua magilor, crucea Paştelui şi chiar icoane pictate. De asemenea, se mai încondeiază ouă cu motive tradiţionale de pe cămăşile populare. 

De obicei, se folosesc trei-patru culori: roşu, care simbolizează soarele, focul şi dragostea; negru, care simbolizează eternitatea, statornicia, dar şi suferinţele Domnului Iisus Hristos pe cruce; galben - lumina, bogăţia recoltelor, tinereţea; verde - forţa naturii, rodnicie, speranţă şi albastru - sănătate, seninul cerului. Pentru a realiza ouă decorative de Paşti, în Vrancea şi la Putna Sucevei se folosesc vopsele în relief, în Bucovina se aplică mărgele, în Neamţ se fac ouă decorative din lemn, iar în Harghita, se fac ouă din lut. De asemenea, pentru încondeierea ouălor, în unele părţi ale ţării se folosesc ouă fierte, iar în alte zone - ouă golite de conţinut. 

Odinioară, se foloseau plante pentru obţinerea acestor culori, dar în zilele noastre se folosesc mai mult vopseluri chimice. Cu toate acestea, unele gospodine păstrează încă reţetele străvechi pentru prepararea culorilor vegetale, obţinute din plante culese din vreme şi lăsate la uscat. Astfel, culoarea roşie se poate obţine din cojile de ceapă roşie, din frunzele mărului pădureţ sau din sovârf, galbenul se obţine din flori de tei sau frunze de mesteacăn, albastrul - din viorele, iar pentru verde se foloseşte răchiţica. 

Meşterii populari găsesc o diferenţă foarte mare între cele două tipuri de vopseluri, căci cele vegetale, prin căldura lor, conferă oului o amprentă estetică deosebită. Totodată, aceştia pun mare preţ pe atmosfera de linişte, înţelegere, calm şi bunătate, atât de necesară în timpul încondeierii, fiindcă această tehnică cere răbdare şi este una foarte dificilă. 

În noaptea de Înviere, gospodinele duc la biserică un coş cu ouă roşii, pască şi cozonac, care urmează să fie sfinţite de preot. După slujbă şi în zilele care urmează, se obişnuieşte să se ciocnească ouăle, după un ritual anume. Astfel, ca regulă generală, cel mai vârstnic bărbat de la masă este primul care ciocneşte capul oului de capul oului ţinut în mână de un comesean, rostind formula ''Hristos a Înviat!'', la care se răspunde cu: ''Adevărat a Înviat!''. Oul a cărui coajă a plesnit este oferit celui care l-a spart. 

În Transilvania, la începutul mesei, capul familiei jertfeşte un ou slujit la slujba din noaptea Învierii, îl curăţă şi îl împarte tuturor membrilor familiei, spre a fi mâncat sacramental, potrivit celor consemnate de Ion Ghinoiu, în ''Obiceiuri populare de peste an''. Cojile ouălor sunt aruncate fie pe pământ, pentru fertilizarea holdelor, fie pe apele curgătoare, pentru a da de veste Blajinilor că a sosit Paştele. Ciocnitul ouălor simbolizează jertfa Domnului Iisus Hristos şi este permis numai după noaptea de Înviere şi până la Înălţare. AGERPRES


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 4086


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Chiftele din cartofi dulci, morcovi şi feta

REŢETA ZILEI: Chiftele din cartofi dulci, morcovi şi feta
Ingrediente: 500 g cartofi dulci, 2 cartofi albi, 700 g morcovi, 4 ouă, 200 g feta, 1 legătură coriandru proaspăt, ulei de sâmburi de struguri, 5-6 linguri făină, o ceapă, sare Mod de...

Când să nu te îndrăgostești, în funcție de zodie

 Când să nu te îndrăgostești, în funcție de zodie
Sunt povești de dragoste care par sortite eșecului. Chiar dacă îl iubești cu toată ființa ta, știi că relația voastră nu are cum să funcționeze. Oricât de comptabili și de îndrăgostiți a

Împachetările cu ghimbir. Cum scapi de burtă

 Împachetările cu ghimbir. Cum scapi de burtă
Surplusul de grăsime este o problemă pe care majoritatea femeilor o au. Apelarea la diete drastice și exerciții fizice intense sunt cele mai întâlnite practici care pot avea consecințe negative asupra s

Cum funcționează dieta suedeză

 Cum funcționează dieta suedeză
Dieta suedeză stimulează metabolismul, elimină toxinele acumulate în organism, suprimă apetitul și îmbunătățește digestie pentru a optimiza o pierdere în greutate sigură, sănătoasă și...

Băutura care-ți provoacă foame și te împiedică să slăbești

 Băutura care-ți provoacă foame și te împiedică să slăbești
Toate femeile își doresc o siluetă de invidiat, iar pentru acest lucru sunt dispuse să facă orice. De la exerciții fizice epuizante până la renunțarea la alimentele preferate, nimic nu ne...

Trei zodii pe care iubirea la transformă

Trei zodii pe care iubirea la transformă
Iubirea este cea mai puternică armă de pe pământ. Noi ne naştem cu o putere mare de a iubi, însă se poate întâmpla să uităm să ne îndrăgostim, din cauza suferinței provocate de...

Binefacerile apei de ananas asupra sănătății

 Binefacerile apei de ananas asupra sănătății
Apa de ananas are o mulțime de beneficii pentru organism pentru care merită să o încerci. Include-o în dietă și vei vedea pe pielea ta efectele pozivitive care nu vor întârzia să apară!...

Tărhană cu mursă (o rețetă bănățeană)

Tărhană cu mursă (o rețetă bănățeană)
Tărhană? Ce-o fi? Și ati auzit vreodata de mursă? Acea bautura dulce, pe care dacii, zice-se, o faceau cu mre si plante aromatice, iar mai incoace incepuse a se face cu zahar si cu... condimente exotice? Trebuie...

Pfeffersteak (rețeta interbelică a lui Nicolae Iorga)

Pfeffersteak (rețeta interbelică a lui Nicolae Iorga)
La premierea scriitorilor, în anul de grație 1931, la decernarea decorațiilor, profesorul Nicolae Iorga, printre multe personalități, are pe lista scriitorilor ce urmau să fie răsplătiți cu diplome...

Storceag (rețeta lui Radu Anton Roman)

Storceag (rețeta lui Radu Anton Roman)
Una dintre cele mai bune ciorbe care se prepară în Delta Dunării, storceag, rețeta lui Radu Anton Roman, poate fi gătită de oricine. Storceagul se mananca intr-un singur loc din Romania - la Sf. Gheorghe -...

Unic pe plaiuri mioritice. OZN-ul din biserică

Unic pe plaiuri mioritice. OZN-ul din biserică
Biserica Mănăstirii este cel mai vechi monument din Sighișoara, datând din secolul XIII. În urmă cu 400 de ani, biserica a ars în întregime și apoi a fost refăcută, moment în care pe...

REŢETA ZILEI: Mini Pavlova cu sos de caramel şi ciocolată (bezelele franţuzeşti)

REŢETA ZILEI: Mini Pavlova cu sos de caramel şi ciocolată (bezelele franţuzeşti)
Ingrediente: 200 g albușuri, 600 g zahăr, o lingură făină albă de porumb, o linguriță de oțet alb, 100 g ciocolată topită, 250 g frișcă, 90 g unt, 5 g sare de...

Ciorba de pasăre cu ouă fierte (rețeta pentru masa de Sfinții Împărați)

Ciorba de pasăre cu ouă fierte (rețeta pentru masa de Sfinții Împărați)
Ciorba de pasăre cu ouă fierte se pregătește în unele zone ale țării pentru masa de Sfinții Împărați. Unele credinţe populare stabilesc începutul verii chiar de ziua Sfinţilor...

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări
Din totalul celor 1,8 milioane de români care îşi aniversează ziua onomastică pe 21 mai, aproximativ 1,1 milioane sunt femei şi circa 640.000 sunt bărbaţi. Dintre femei, circa 880.000 de femei poarta nu...

10 SUPERSTIȚII, interdicții și credințe populare de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să faci ca să ai SPOR LA BANI

10 SUPERSTIȚII, interdicții și credințe populare de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să faci ca să ai SPOR LA BANI
10 superstiții, interdicții și credințe populare - le aflăm adeseori, în calendarul popular, urmând datele bine stabilite ale calendarului religios. Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti...
Serviciul de email marketing furnizat de