x close

De ce se vopsesc ouăle de Paște

0
12 Apr 2017 - 13:14
De ce se vopsesc ouăle de Paște Victor Stroe/Intact Images


În Săptămâna Patimilor, toţi creştinii se pregătesc să întâmpine Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului. Este vorba atât de o pregătire sufletească, cât şi de una trupească. Dacă până miercuri, se pune accentul pe curăţenie, ziua de joi este rezervată vopsirii ouălor, căci acestea, alături de pasca tradiţională, sunt bucate specifice acestei sărbători. 

Legendele creştine leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Astfel, una dintre ipotezele care ar putea să stea la originea acestei datini ar fi aceea conform căreia Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus nişte ouă într-un coş, pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele Domnului. De asemenea, atunci când Iisus Hristos a fost bătut cu pietre, când acestea l-au atins, s-au transformat în ouă roşii. Totodată, conform site-ului www.biserica.org, se povesteşte că, după ce Iisus a fost răstignit, fariseii au făcut un ospăţ de bucurie, iar unul dintre ei ar fi spus: ''Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus''. Şi pe dată ouăle s-au făcut roşii, iar cocoşul a început să bată din aripi. 

Cu multe secole înainte de Hristos, exista obiceiul de a oferi în dar ouă colorate, la marile sărbători, îndeosebi la cele de înnoire a timpului. Oul este el însuşi generator de viaţă, un simbol al regenerării, al purificării, al veşniciei. 

Înroşirea ouălor de Paşti se face în Joia Mare, existând credinţa că ouăle fierte şi înroşite în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată. Potrivit site-ului www.crestinortodox.ro, culoarea roşie reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar îndeosebi sângele lui Iisus vărsat pentru mântuirea lumii. La noi însă, de Paşti, ouăle nu se vopsesc doar în roşu, ci şi în alte culori (galben, verde, albastru), vestind bucuria primăverii. Mai mult decât atât, în unele zone, îndeosebi în Bucovina, se păstrează tradiţia încondeierii ouălor, devenită în timp o adevărată artă, executată cu măiestrie de artişti populari. Ouăle încondeiate se mai numesc şi "ouă muncite", dedicând astfel efortul depus pentru desăvârşirea lor patimilor îndurate de Iisus Hristos pentru lume. 

Încondeierea ouălor se realizează folosind tehnici speciale şi constă în aplicarea unor desene deosebite, în motive geometrice sau reprezentând plante, animale ori diferite simboluri astrale. Astfel, pe ele regăsim frunze, brazi, flori de măceş, grâu, peşti, coarne de cerb, steaua magilor, crucea Paştelui şi chiar icoane pictate. De asemenea, se mai încondeiază ouă cu motive tradiţionale de pe cămăşile populare. 

De obicei, se folosesc trei-patru culori: roşu, care simbolizează soarele, focul şi dragostea; negru, care simbolizează eternitatea, statornicia, dar şi suferinţele Domnului Iisus Hristos pe cruce; galben - lumina, bogăţia recoltelor, tinereţea; verde - forţa naturii, rodnicie, speranţă şi albastru - sănătate, seninul cerului. Pentru a realiza ouă decorative de Paşti, în Vrancea şi la Putna Sucevei se folosesc vopsele în relief, în Bucovina se aplică mărgele, în Neamţ se fac ouă decorative din lemn, iar în Harghita, se fac ouă din lut. De asemenea, pentru încondeierea ouălor, în unele părţi ale ţării se folosesc ouă fierte, iar în alte zone - ouă golite de conţinut. 

Odinioară, se foloseau plante pentru obţinerea acestor culori, dar în zilele noastre se folosesc mai mult vopseluri chimice. Cu toate acestea, unele gospodine păstrează încă reţetele străvechi pentru prepararea culorilor vegetale, obţinute din plante culese din vreme şi lăsate la uscat. Astfel, culoarea roşie se poate obţine din cojile de ceapă roşie, din frunzele mărului pădureţ sau din sovârf, galbenul se obţine din flori de tei sau frunze de mesteacăn, albastrul - din viorele, iar pentru verde se foloseşte răchiţica. 

Meşterii populari găsesc o diferenţă foarte mare între cele două tipuri de vopseluri, căci cele vegetale, prin căldura lor, conferă oului o amprentă estetică deosebită. Totodată, aceştia pun mare preţ pe atmosfera de linişte, înţelegere, calm şi bunătate, atât de necesară în timpul încondeierii, fiindcă această tehnică cere răbdare şi este una foarte dificilă. 

În noaptea de Înviere, gospodinele duc la biserică un coş cu ouă roşii, pască şi cozonac, care urmează să fie sfinţite de preot. După slujbă şi în zilele care urmează, se obişnuieşte să se ciocnească ouăle, după un ritual anume. Astfel, ca regulă generală, cel mai vârstnic bărbat de la masă este primul care ciocneşte capul oului de capul oului ţinut în mână de un comesean, rostind formula ''Hristos a Înviat!'', la care se răspunde cu: ''Adevărat a Înviat!''. Oul a cărui coajă a plesnit este oferit celui care l-a spart. 

În Transilvania, la începutul mesei, capul familiei jertfeşte un ou slujit la slujba din noaptea Învierii, îl curăţă şi îl împarte tuturor membrilor familiei, spre a fi mâncat sacramental, potrivit celor consemnate de Ion Ghinoiu, în ''Obiceiuri populare de peste an''. Cojile ouălor sunt aruncate fie pe pământ, pentru fertilizarea holdelor, fie pe apele curgătoare, pentru a da de veste Blajinilor că a sosit Paştele. Ciocnitul ouălor simbolizează jertfa Domnului Iisus Hristos şi este permis numai după noaptea de Înviere şi până la Înălţare. AGERPRES


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Peştera unde se spune că uriaşii lui Decebal păzesc aurul şi unde gheaţa "arde"

Peştera unde se spune că uriaşii lui Decebal păzesc aurul şi unde gheaţa "arde"
Peştera Focul Viu este o altă minune naturală a ţării noastre, situată în Parcul Naţional Apuseni, la o altitudine de 1.165 metri. Cunoscută în vechime şi sub denumirea de Peştera Eschimoşilor,...

Masa în familie "un lux" pe care puțini români și-l mai permit

Masa în familie "un lux" pe care puțini români și-l mai permit
Familia reunită în jurul mesei era un ritual, pe care mulți dintre noi ni l-am dori posibil, măcar odată pe zi, însă, ritmului trepidant al vieţii și programul încărcat duc, încet, dar...

Plachie de crap (pentru masa de Vovidenie)

Plachie de crap (pentru masa de Vovidenie)
Urcam incet pe drumeagul ce duce spre Biserica Vovideniei din Luncani. Ceata abia ne lasa sa descoperim scandurile batrane ale gardului ce marginea proprietatea cuiva. Ocoleam cu cate un salt ochiuri de apa...

Rețeta zilei. Pui cu sos picant

Rețeta zilei. Pui cu sos picant
● Ingrediente: 4 pui mici, 2 ardei capia, două cepe, 3 ardei iuţi, 4 căţei de usturoi, 4 linguri cu muştar cu boabe, o lămâie, 200 g roşii cherry, o legătură de pătrunjel, o lingură cu boabe de piper, ...

Reteta zilei: Păstrăv în sos picant

Reteta zilei: Păstrăv în sos picant
Galerie Foto Ingrediente 4 păstrăvi 2-3 ardei 1 ardei iute 2 cepe 1 fir praz 200 g suc de roşii busuioc verde sare piper 3-4 linguri ulei   Mod de preparare Se curăţă peştii, se spală şi...

Fructe care ajută tranzitul intestinal

 Fructe care ajută tranzitul intestinal
Fie că ești la cură de slăbire, fie că ai ales dieta vegetariană, smochinele, curmalele sau rodiile alungă pofta de a mânca ceva dulce și ușurează tranzitul intestinal, datorită fibrelor care le...

Tainele horoscopului turcesc

Tainele horoscopului turcesc
Pe lângă cunoscutele semne zodiacale, există un horoscop ale cărui taine încă nu au fost descifrate în totalitate. Horoscopul turcesc a fost creat pentru a defini personalitatea oamenilor şi a...

Rețeta zilei: Piept de pui cu fistic

Rețeta zilei: Piept de pui cu fistic
Ingrediente: 400gr.piept de pui 100gr.fistic 30gr.miere 20gr.unt sare piper coriandru Mod de preparare: Fisticul se decojește, se taie mărunt și se amestecă cu sarea, piperul și coriandrul...

Hotelul de Gheață, căutat înainte de a fi construit

Hotelul de Gheață, căutat înainte de a fi construit
Galerie Foto Ajuns la cea de-a treisprezecea ediție, Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac a fost și de această dată căutat de agențiile de turism și de iubitorii muntelui, la standul Sibiului de la Târgul de Turism ...

Mărturisire surprinzătoare a Ozanei Barabancea: ”Pierderea acestor kilograme în timp așa scurt nu este încă primită de interiorul meu”

Mărturisire surprinzătoare a Ozanei Barabancea:  ”Pierderea acestor kilograme în timp așa scurt nu este încă primită de interiorul meu”
Galerie Foto Ozana Barabancea, jurată la ”Te cunosc de undeva” și o mare artistă, a trecut în ultima perioadă printr-o serie de schimbări despre care vorbește fără ocolișuri într-un amplu interviu...

Cătălin Moroșanu și-a pierdut pașaportul în drum spre  Vietnam

Cătălin Moroșanu și-a pierdut pașaportul în drum spre  Vietnam
Galerie Foto A plecat cu zâmbetul pe buze, nerăbdător să ajungă și să înceapă cursa, bucuros că se află alături de fratele lui. Cătălin Moroșanu era într-o stare perfectă, până să ajungă pe...

De ce nu se căsătoreşte Călin Geambaşu cu femeia care i-a dăruit un copil

De ce nu se căsătoreşte Călin Geambaşu cu femeia care i-a dăruit un copil
Călin Geambașu este împreună cu Angi, mama copilului său, de zece ani, însă nu se gândeşte să se căsătorească. Invitat în cadrul emisiunii ”Refresh by Oana Turcu”, artistul...

Călin Geambașu, dezvăluiri ȘOCANTE despre familia sa: ”Nu bătăile au durut, umilințele au durut cel mai tare”

Călin Geambașu, dezvăluiri ȘOCANTE despre familia sa:  ”Nu bătăile au durut, umilințele au durut cel mai tare”
Galerie Foto Cunoscutul cântăreț Călin Geambașu a acceptat să vorbească despre problemele incredibile prin care a trecut atât în copilărie cât și în adolescență. În cadrul emisiunii...

Marcel Pavel și sora sa, Gina, mărturisiri surprinzătoare despre copilărie: ”Nici baie nu avem. Eram aproape sub pragul de subzistență”

Marcel Pavel și sora sa, Gina, mărturisiri surprinzătoare despre copilărie:  ”Nici baie nu avem. Eram aproape sub pragul de subzistență”
Galerie Foto Marcel Pavel și sora sa, Gina Pavel, ambii muzicieni, au acceptat să vorbească despre copilăria lor, care a fost una presărată cu nenumărate greutăți. Cei doi trec ”Dincolo de aparențe”, alături de...

Despărțire grea pentru Andrei Ștefănescu, concurentul emisiunii Asia Express

Despărțire grea pentru Andrei Ștefănescu,  concurentul emisiunii Asia Express
Galerie Foto Timpul s-a scurs, iar vedetele care au acceptat provocarea Asia Express sunt acum pe picior de plecare spre o experiență unică, în care vor călători cu un dolar pe zi timp de o lună pe teritoriu asiatic....
Serviciul de email marketing furnizat de