x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 11193


Mai multe titluri din categorie

Destinatia saptamanii. Stockholm

Destinatia saptamanii. Stockholm
Dacă sunteți atrași de țările nordice, acum este perioada perfectă pentru o escapadă de câteva zile. Lunile iunie, iulie, august sunt perfecte pentru a vizita capitala Suediei, când temperaturile...

Ponturi de călătorii. Începe sezonul taberelor școlare

Ponturi de călătorii. Începe sezonul taberelor școlare
Vacanța elevilor se apropie cu pași repezi, iar taberele școlare sunt în plină pregătire pentru a-și primi oaspeții. Specialiștii spun că părinții trebuie să fie cu mare băgare de seamă când...

Cele mai căutate destinații de vacanță în 2016

Cele mai căutate destinații de vacanță în 2016
Startul sezonului estival a fost dat în urmă cu o lună, iar agențiile de turism pot vorbi deja despre cele mai căutate destinații de vacanță. Turiștii au făcut rezervări din timp pentru a profita de...

Supă cu legume de primăvară

Supă cu legume de primăvară
Pentru acestă supă avem nevoie de următoarele ingrediente: 500 g mazăre verde 500 g conopidă 500 g gulii 3 morcovi 2 pastârnac o cepă medie lapte tăiței pătrunjel ulei de floarea...

Ingredientele secrete din cele mai utilizate produse de curăţenie au fost dezvăluite. Iată de ce a fost luată această decizie

Ingredientele secrete din cele mai utilizate produse de curăţenie au fost dezvăluite. Iată de ce a fost luată această decizie
Unul dintre cei mai mari producători de produse de curăţenie din lume a hotărât să dezvăluie  ingredientele celor mai utilizate soluţii, menţionând inclusiv chimicalele considerate...

Mihai Mitoşeru trece prin momente cumplite. Tatăl lui a murit

Mihai Mitoşeru trece prin momente cumplite. Tatăl lui a murit
"Astăzi tata a plecat în Ceruri. Te iubesc şi Dumnezeu să te odihnească", a scris Mihai pe pe contul de Facebook. Bărbatul suferea de un cancer la vezică, care ulterior s-a extins la plăm&a...

Prima piscină cu bile pentru adulți din România

Prima piscină cu bile pentru adulți din România
Galerie Foto De multe ori trecem pe lângă spațiile de joacă pentru copii și îi vedem cum se bucură în micile piscine cu bile și parcă ne-am dori și noi să ne aruncăm alături de de cei mici. De ce? Să ne...

Destinatia de Weekend 27 - 29 mai

Destinatia de Weekend 27 - 29 mai
East European Comic Con East European Comic Con are loc în perioada 27-29 mai, la Romexpo, în București. Este cel mai mare eveniment din estul Europei dedicat pasionaților de filme, seriale, benzi...

Sebastian Papaiani, internat de urgență in spital!

Sebastian Papaiani, internat de urgență in spital!
Actorul Sebastian Papaiani a fost internat de urgență la Spitalul Universitar din București, după ce i s-ar fi făcut rău în noaptea de 23-24 mai. Reporterul Antena 3 Adina Lăcătușu a explicat că...

Divorț cu SCANDAL la Hollywood. Au fost căsătoriți doar 15 luni

Divorț cu SCANDAL la Hollywood. Au fost căsătoriți doar 15 luni
Johnny Depp şi Amber Heard divorţează după 15 luni de căsnicie, la cererea actriţei care a invocat "diferenţe ireconciliabile", au anunţat miercuri mai multe publicaţii americane, citate de...

Spectacol pentru copii la Domeniul Ştirbey

Spectacol pentru copii la Domeniul Ştirbey
Copiii sunt aşteptaţi, de 1 Iunie, la domeniul Ştirbey, unde Gaşca Zurli, o trupă specializată în spectacole pentru cei mici, îi vor aştepta cu jocuri, concursuri, teatru, provocări şi surprize....

PONTURI. Reguli pentru drumeții

PONTURI. Reguli pentru drumeții
Muntele nu înseamnă doar natură și distractie, el poate reprezenta, de asemenea, și un real pericol pentru cei care nu respectă cateva reguli elementare de protecție. Dacă vă plac excursiile sau vacanțele...

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Insula Marilor Zei

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Insula Marilor Zei
Samothraki sau “insula lui Aeolus”, cum i se mai spune, este cea mai mare insulă din Marea Egee. Potrivit însemnărilor lui Homer, de pe această insulă Poseidon a urmărit războiul troian. Insula es...

Spanacul, sursă de fier şi vitamine. Reţetă rapidă pentru piure de spanac

Spanacul, sursă de fier şi vitamine. Reţetă rapidă pentru piure de spanac
În felurile de mâncare gătite, spanacul nu trebuie fiert foarte mult. Ideal este să fie consumat crud, în special cel abia crescut (baby spinach), cu frunza mică şi fragedă. Spanacul dă gust bun...