x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 17645


Mai multe titluri din categorie

Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene)

Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene)
Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul, Nostradamus - alchimistul, Nostradamus - expertul în poțiuni otrăvitoare ca și în leacuri...

Concert la groapa de gunoi

Concert la groapa de gunoi
Un concert va avea loc marţi, la Pata-Rât - zona în care și-au ridicat adăposturi cei mai săraci locuitori ai Clujului, pe o scenă amplasată lângă rampa de gunoi. Evenimentul este organizat în cadrul...

Sandalele cu toc - piesa centrală din garderoba de vară

Sandalele cu toc - piesa centrală din garderoba de vară
Sandalele sunt semnătura verii în ţinutele pe care fashionistele le abordează în sezonul cald. Modelele cu toc dau personalitate outfiturilor şi vorbesc grăitor despre degajarea, siguranţa şi succesul femeilor...

Ce tipuri de pantofi se poartă în sezonul cald 2018

Ce tipuri de pantofi se poartă în sezonul cald 2018
  Pantofii cu toc aşteaptă în garderobă cel puţin la fel de nerăbdători ca stăpânele lor, ivirea primăverii. Instalarea sezonului cald îi scoate la rampă şi îşi redobândesc repede statutul de...

"Picnic urban" pe Schitu Măgureanu sâmbătă şi duminică

"Picnic urban" pe Schitu Măgureanu sâmbătă şi duminică
Bulevardul Schitu Măgureanu va fi închis traficului auto sâmbătă şi duminică şi va găzdui cea de-a doua ediţie a seriei de "Pietonale în Cartierul Creativ Proiectul a fost desemnat câştigător în cadrul...

7 modele de tenisi trendy pentru 2018

7 modele de tenisi trendy pentru 2018
În ultimii ani, tot mai multe tipuri de tenişi se abat într-un mod creativ și ingenios de la binecunoscutul tipar tradiţional de design și cromatic, lucru care le încantă pe fashioniste. Modelele aflate în...

Raluca de la Bambi, declarație surprinzătoare: ”L-am luat în brațe și am fugit cu el la Urgențe”

Raluca de la Bambi, declarație surprinzătoare: ”L-am luat în brațe și am fugit cu el la Urgențe”
Galerie Foto Raluca Tănase, una dintre cele două surori din trupa Bambi, spune despre cățelul ei Bubu că este răsfățatul familiei, pentru că toată lumea îi face poftele. Cu toate acestea, cântăreața recunoaște că...

Ce machiaj purtam in aceasta vara si care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem cand ne fardam!

Ce machiaj purtam in aceasta vara si care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem cand ne fardam!
Galerie Foto Make-up artistul Oana Raduca iti dezvaluie secretele din spatele trusei de make-up. Vrei sa fii in pas cu moda si in materie de machiaj, in aceasta vara? Specialistii spun ca in acest anotimp, fata...

Târg de antichităţi la Muzeul Ţăranului Român

Târg de antichităţi la Muzeul Ţăranului Român
Peste 40 de colecţionari din toată ţara vor participa, începând de vineri, timp de trei zile, la Târgul de antichităţi organizat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. "În miez de vară, în preajma...

Catrinel Sandu vorbește despre nunta cu noul său iubit, Steve

Catrinel Sandu vorbește despre nunta cu noul său iubit, Steve
Galerie Foto Catrinel Sandu a acceptat să vorbească despre momentele grele trăite după despărțirea de soțul său și, mai ales, despre cum a reușit să treacă peste ele. Catrinel Sandu și cele două fiice ale sale Sara,...

VIDEO Asa arata o insula vanduta pentru 3,2 milioane euro

VIDEO Asa arata o insula vanduta pentru 3,2 milioane euro
Video In renumitele insule Baleare, un loc indragit de odihna nu doar pentru spanioli, pentru numai 3,2 milioane de euro a fost vanduta insula Colom, cea mai mare dintre cele care inconjoara Menorca.   Cu o...

Laptele de șteandru - o rețetă de la stână

Laptele de șteandru - o rețetă de la stână
Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile nu mai știu să toarcă și, câteodată nu mai știu nici a face brânza ori laptele...

Rețeta zilei: Brioşe cu porumb şi cârnaţi

Rețeta zilei: Brioşe cu porumb şi cârnaţi
Ingrediente: 350 g cârnaţi proaspeţi sau afumaţi, un ardei gras, 150 g porumb fiert, 2 fire de ceapă verde, 50 caşcaval, 150 g făină, 100 g mălai, 2 linguri ulei de măsline, 2 pahare iaurt grecesc, 2...

Este Arabia Saudită următoarea destinație turistică de top?

Este Arabia Saudită următoarea destinație turistică de top?
David Kennedy face parte dintr-o echipă internațională care realizează cel mai mare studiu arheologic din Arabia Saudită, început în luna martie. Spre deosebire de vecinele sale, Egipt și Iordania, Arabia...

Să sărbătorim ia românească!

Să sărbătorim ia românească!
Galerie Foto De Ziua Internațională a Iei, sărbătorită pe 24 iunie, Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor "Dinu Lipatti", în parteneriat cu Muzeul Țăranului Român și Ii Breaza de Anda Mănescu, vă invită vi...
Serviciul de email marketing furnizat de