x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 6308


Mai multe titluri din categorie

Andrei Leonte va fi tatic (VIDEO)

Andrei Leonte va fi tatic (VIDEO)
Andrei Leonte asteapta un copil cu actrita Victoria Raileanu in noul sau videoclip - Care pe care. De fapt, acesta este finalul fericit al clipului, dupa ce ii vedem pe protagonisti certandu-se pe tot parcursul lui in...

Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase: “Mi-a fost greu să reproduc prestanța și aerul ei de regină”

Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase: “Mi-a fost greu să reproduc prestanța și aerul ei de regină”
Sâmbătă, 28 martie, la “Te cunosc de undeva!”, Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase și interpretează, acompaniată de taraful București, cântecul “Aseară ți-am luat basma”. “Cred că știu...

Reteta lui Ciprian, introdusa de jurati in meniul “Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor”

Reteta lui Ciprian, introdusa de jurati in meniul “Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor”
La proba cu preparate internationale, Ciprian a fost printre putinii concurenti laudati de cei trei jurati. Cu lacrimi in ochi, acesta a trait o emotie de nedescris atunci cand cei trei chefi au gustat din farfuria sa,...

Radu Vâlcan filma în Thailanda, iar Adela Popescu renova casa

Radu Vâlcan filma în Thailanda, iar Adela Popescu renova casa
Logodnica lui Radu Vâlcan, prezentatorul reality show-ului “Temptation Island – Insula iubirii”, difuzat în curând de Antena 1, și-a demonstrat din plin abilitățile de șef de șantier cât timp Radu a fost...

Iuliana Tudor: „Aș vrea să mai am un copil”

Iuliana Tudor: „Aș vrea să mai am un copil”
Cu toate că a fost nevoită să stea la pat atunci când era însărcinată cu fiul ei, pentru că exista riscul de a pierde sacina, Iuliana Tudor, invitată în cadrul ediției de mâine a emisiunii „Refresh by Oana...

Ce reteta i-a dat gata pe jurati saptamana aceasta la Hell's Kitchen

Ce reteta i-a dat gata pe jurati saptamana aceasta la Hell's Kitchen
Să îi cucerești pe cei trei jurați de la ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor” e lucru mare. Rețeta cu care Maria Crap a reușit săptămâna aceasta să smulga laude din partea celor trei este pe cât de...

A purtat haina de blană a Elenei Ceaușescu

A purtat haina de blană a Elenei Ceaușescu
Pasionată de modă și deținătoare a unui atelier de haine, Olivia Păunescu nu spune ”nu” nici atunci când vine vorba de ținute vintage. Prezentatoarea Observatorului orei 6.00 de la Antena 1 a avut ocazia să...

Radu Vâlcan a știut cum să o facă pe Adela să ia primul avion spre Thailanda

Radu Vâlcan a știut cum să o facă pe Adela să ia primul avion spre Thailanda
Aflat într-un adevărat paradis exotic, acolo unde au avut loc filmările pentru reality show-ul „Temptation Island – Insula iubirii”, Radu Vâlcan a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a o determina pe...

Cate rude spune Kamara ca mai are in Guineea.

Cate rude spune Kamara ca mai are in Guineea.
Kamara, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea sâmbătă, 21 martie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”, imitându-le împreună cu Andrei, colegul său de la Alb Negru, pe fetele de la Bambi, spune...

Diana Munteanu a vrut să se facă stewardesă

 Diana Munteanu a vrut să se facă stewardesă
Se simte ca peștele în apă în față camerelor de luat vederi, dar atunci când era mică își dorea să devină stewardesă. Diana Munteanu vine duminică, 15 martie, de la 12:00, să gătească la Antena Stars...

Connect-R și-a pus aparat dentar

Connect-R și-a pus aparat dentar
Connect-R, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor revedea, duminică 15 martie, de la ora 20.30, în postura de jurat al talent show-ului “Next Star”, alături de Lora, Pepe, Maria Cârneci și Vasile Muraru,...

Liviu Vârciu: “M-am tăvălit pe jos, când am fost refuzat de o fată”

Liviu Vârciu: “M-am tăvălit pe jos, când am fost refuzat de o fată”
Liviu Vârciu povestește sâmbătă, 14 martie, de la ora 20.30, la „Te cunosc de undeva!” cum a reacționat atunci când a fost refuzat de câte o fată. “Spre deosebire de personajul pe care îl voi interpreta...

Chef Sorin Bontea coordonează primul service din noul sezon "Hells Kitchen" - Iadul

Chef Sorin Bontea coordonează primul service din noul sezon "Hells Kitchen" - Iadul
Galerie Foto Noul sezon ”Hells Kitchen – Iadul bucătarilor” debutează la Antena 1 luni, 9 martie, de la 20.30. Începând de mâine, în fiecare luni și marți cei trei jurați, chef Bontea, chef Scărlătescu și chef...

Concurenţii "Hell’s Kitchen” - sezonul 2

Concurenţii "Hell’s Kitchen” - sezonul 2
Galerie Foto 1.    Ciprian Feghiuș – 37 ani, bucătar, antrenor K1Ciprian lucreaza ca bucatar si viseaza ca intr-o buna zi sa aiba restaurantul sau. Este unul dintre motivele pentru care s-a inscris la „Hell’s...

Dan Bittman: „Am de gând să mă căsătoresc la un moment dat”

Dan Bittman: „Am de gând să mă căsătoresc la un moment dat”
Mâine, în cadrul emisiunii „Refresh by Oana Turcu”, difuzată de Antena Stars de la 16:00, Dan Bittman face o mărturisire care ar putea părea pentru mulți suprinzătoare: „Am de gând să mă căsătoresc la...