x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 8026


Mai multe titluri din categorie

Reţetă clasică de MAGIUN DE PRUNE

Reţetă clasică de MAGIUN DE PRUNE
Pentru cei sau cele care îşi pun conserve peste iarnă, acum este momentul în care începe sezonul preparării magiunului din prune. Prunele s-au copt, iar pentru că a fost o vară secetoasă magiunul din acest an...

10 priveliști uluitoare de la mare altitudine care iti vor taia respiratia (GALERIE FOTO)

10 priveliști uluitoare de la mare altitudine care iti vor taia respiratia (GALERIE FOTO)
Galerie Foto Cotidianul spaniol ElMundo a realizat o listă a celor mai impresionante 10 priveliști din lume. România se află în acest top. Despre ce locație credeți că este vorba?HUAYNA PICCHU (PERÚ)Cunoscut și sub...

SINAXAR. Sf. Ierarhi Varlaam mitropolitul Moldovei şi Ioan de la Râşca şi Secu episcopul Romanului. Doi sfinţi români spre cinstită pomenire

SINAXAR. Sf. Ierarhi Varlaam mitropolitul Moldovei şi Ioan de la Râşca şi Secu episcopul Romanului. Doi sfinţi români spre cinstită pomenire
 Pe data de 30 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Mitropolitului Varlaam. Acesta s-a nascut in jurul anului 1590. Numele sau de botez a fost Vasile. Provenind dintr-o familie de razesi, care se numea...

Plăcintă de o tonă, marca Elena Timofte, la Festivalul Plăcintelor din Capitală

Plăcintă de o tonă, marca Elena Timofte, la Festivalul Plăcintelor din Capitală
Galerie Foto Elena Timofte, botoşăneanca binecunoscută deja ca responsabilă pentru cele mai dulci recorduri tradiţionale româneşti, a copt astăzi plăcinta uriaşă: o delicatesă tricoloră de 1.000 de kilograme şi 20 de...

Rețeta zilei de sâmbătă. Pește pe cărbuni (rețeta lui Radu Anton Roman)

Rețeta zilei de sâmbătă. Pește pe cărbuni (rețeta lui Radu Anton Roman)
Se împlinește astăzi un deceniu de când acela pe care ne-am obișnuit să îl numim „patriarhul gastronomiei românești” s-a dus să ceară rețete de la îngeri și să le gătească lor borșul de pește,...

Sinaxar. Tăierea cinstitului cap al Sf. Prooroc Ioan Botezătorul – post

Sinaxar. Tăierea cinstitului cap al Sf. Prooroc Ioan Botezătorul – post
 Pe data de 29 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantul Ioan Botezatorul. Acesta s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui...

Descoperă România cu rulota! Trei locuri de popas

Descoperă România cu rulota! Trei locuri de popas
Galerie Foto Ne aflăm la final de vară, dar perioada vacanțelor nu s-a încheiat. Mulți români preferă să-și lase concediul pe finalul verii, când temperaturile sunt ceva mai suportabile, iar destinația preferată pare a fi...

Anca Lungu și-a dus fetița la plajă și în Deltă. Prezentatoarea Observatorului de la Antena 1 a fost şi în Bucovina natală

 Anca Lungu și-a dus fetița la plajă și în Deltă. Prezentatoarea Observatorului de la Antena 1 a fost şi în Bucovina natală
Galerie Foto Nu trece vară fără ca Anca Lungu să își viziteze familia din Bucovina, iar în această vacanță prezentatoarea Observator de la Antena 1 s-a bucurat de cele mai relaxante zile petrecute în Moldova. Turul...

Destinația de weekend 29-30 august 2015

Destinația de weekend 29-30 august 2015
Bregovic, la București Sâmbătă, 29 august, începând cu ora 18.00, la Arenele Ro- mane din Capitală are loc prima ediție a festivalului intercultural „Baro Foro”. Principalul invitat al evenimentului este...

Invenție-minune: cămașa în care nu transpiri

Invenție-minune: cămașa în care nu transpiri
Compania americană Ministry of Supply a anunțat inventarea cămășii în care nu transpiri. Este vorba de un nou tip de material, iar cercetătorii s-au inspirat de la tehnologia folosită de NASA pentru a dezvolta...

Conserve pentru iarnă. REȚETE pentru gogoșari murați cu conopidă și vinete marinate

Conserve pentru iarnă. REȚETE pentru gogoșari murați cu conopidă și vinete marinate
Gogoșari cu conopidăIngrediente: 1 kg gogoşari, 1 kg conopidă, 0,5 l oţet, 1 l apă, 250 g zahăr, foi de dafin, boabe de piper, 100 g hrean, 2 frunze ţelină. Preparare: Gogoşarii se spală şi se taie în sfert...

Ce spune Elenea Udrea despre despărţirea de iubitul său

Ce spune Elenea Udrea despre despărţirea de iubitul său
Presa mondenă scrie că Elena Udrea s-ar fi despărţit de iubitul ei, Valentin. Fostul ministru al Turismului şi Valentin Chifu s-au întâlnit prima oară în 2013, însă cei doi nu s-au afişat în public... până...

Rețeta zilei de vineri. Zamă de „păstări” (rețeta bunicii)

Rețeta zilei de vineri. Zamă de „păstări” (rețeta bunicii)
Copilăria mea era plină de regionalisme. Asta și pentru că vacanțele școlare mi le-am petrecut în satele bunicilor, despărțite doar de apa Tazlăului, peste care fusese aruncată o punte lată, susținută de...

Rețeta zilei de joi. Rulouri cu nuci

Rețeta zilei de joi. Rulouri cu nuci
Imediat după cel dintâi mare război, la Ministerul Școalelor, ajungea inspectoarea Învățământului gospodăresc consoarta generalului Dobrescu. Maria Dobrescu. Făcuse școli înalte de menaj la Freibourg, în...

Justin Bieber este amorezat de o moldoveancă (VIDEO)

Justin Bieber este amorezat de o moldoveancă (VIDEO)
Xenia Deli, o tânără din Republica Moldova care a pozat pentru revista Playboy, ar putea fi noua iubită a lui Justin Bieber, relatează ziarul spaniol ABC, care observă o oarecare asemănare între fotomodel şi...