x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 7889


Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei de joi. Tocană de hribi și mânătărci (rețeta lui Radu Anton Roman)

Rețeta zilei de joi. Tocană de hribi și mânătărci (rețeta lui Radu Anton Roman)
Se zice din batrani ca pe cei stinsi trebuie sa-i pomenesti pana la inmormantare si-apoi pana la 40 de zile, amintindu-i cu intamplarile lor luminoase, vesele, c-asa li se linisteste sufletul. Pe Radu Anton Roman...

SINAXAR. Sfinţii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos şi Andronic. Sfânta Muceniță Iulita (Iulia) cea din Cezareea

SINAXAR. Sfinţii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos şi Andronic. Sfânta Muceniță Iulita (Iulia) cea din Cezareea
Pe data de 30 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic. Aceștia au făcut parte din numărul celor 70 de Apostoli ai Mântuitorului.Sfântul...

Scandal IMENS în LUMEA MODEI. Casa HERMES este pusă la zid

Scandal IMENS în LUMEA MODEI. Casa HERMES este pusă la zid
Actriţa şi cântăreaţa britanică Jane Birkin a cerut marţi casei de modă franceze Hermes să redenumească celebra geantă din piele de crocodil care îi poartă numele până când nu vor fi aplicate "practici...

Propuneri de vacanță, taberele de speologie

Propuneri de vacanță, taberele de speologie
Alternativa unui concediu petrecut în tihnă la munte sau la mare este, cu siguranță, participarea într-o tabără tematică. Astfel de activități organizate sunt recomandate atât copiilor, cât și adulților. Un...

Rețeta zilei de marți. Babic zis „sârbesc” (rețetă buzoiană)

Rețeta zilei de marți. Babic zis „sârbesc” (rețetă buzoiană)
Dintre toate cărnurile tocate și vârâte în maț, două sunt specifice Buzăului și de neîntâlnit altundeva: cârnații de Pleșcoi și babicul sârbesc de Buzău. Babicul se face din carne de porc (pulpă),...

Snoop Dogg a fost reţinut de poliţia suedeză

Snoop Dogg a fost reţinut de poliţia suedeză
Poliţia suedeză l-a reţinut pe rapper-ul american Snoop Dogg, cântăreţul aflându-se în această ţară pentru un concert.Fredrik Wallen, purtătorul de cuvânt al poliţiei suedeze, a declarat că o patrulă din...

Ziua în care omul a întâlnit primul OZN, în spațiul extraterestru. Mărturii tulburătoare (VIDEO)

Ziua în care omul a întâlnit primul OZN, în spațiul extraterestru. Mărturii tulburătoare (VIDEO)
Ziua în care omul a întâlnit primul OZN, în spațiul extraterestru. Mărturii tulburătoare (VIDEO)Ceva a fost acolo, plutind în spațiu, dincolo de hubloul lui Apollo 11. Era „acolo, suficient de aproape pentru...

Rețeta zilei de luni. Sarmale fierte-n bostan, în gura sobei

Rețeta zilei de luni. Sarmale fierte-n bostan, în gura sobei
 Nu că-s moldoveancă ("pe trei sferturi", ca să nu fac nedreptate "sfertului" meu de rucăreancă - bunicii dinspre tată, adică), dar zic aşa: bucate mai gustoase ca-n Moldova smântânii şi-a plăcintelor...

Toate pânzele sus! Învaţă tainele navigaţiei

Toate pânzele sus! Învaţă tainele navigaţiei
Galerie Foto Navigaţia este o pasiune care se potriveşte cel mai bine celor care au spirit de aventură, curioşilor, exploratorilor. Pentru neiniţiaţi, sailing-ul pare a fi ceva complicat, însă, cu multă răbdare, tainele...

Nou mod de a petrece vacanța - pe catamaranul-hotel

Nou mod de a petrece vacanța - pe catamaranul-hotel
Galerie Foto Cu această camera plutitoare, care poate fi și dirijată, petrecerea vacanței în stil ecologic, departe de turmele de turiști, devine un stil de viață, relatează Le Figaro.Catamaranele-hotel sunt cea mai bună...

Obezitatea la pisici - și asta e o problemă!

Obezitatea la pisici - și asta e o problemă!
Ca şi oamenii, animalele de companie sunt predispuse, dacă sunt sedentare, la obezitate şi, implicit, la problemele de sănătate cauzate de această afecţiune. Atât pisicile cât şi căţeii de casă suferă...

Bucureștiul candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021

Bucureștiul candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021
Galerie Foto Capitala României are șansa de a deveni peste șase ani capitală culturală europeană, un proiect care i-ar aduce recunoaștere, bani, investiții și turiști. La acest titlu candidează şi Clujul, Timișoara,...

Rețeta care ÎNVINGE CANICULA, inventată de JAMIE OLIVER

Rețeta care ÎNVINGE CANICULA, inventată de JAMIE OLIVER
Este rețeta despre care zice că-i „răcorește zilele de vară”. Zilele caniculare, cum sunt acestea de acum, care te fac să te-nfiori (și-i vorba despre altfel de „fiori”) numai la gândul că trebuie să...

Rețeta zilei de vineri. Dulceață de coacăze (rețetă din bătrâni)

Rețeta zilei de vineri. Dulceață de coacăze (rețetă din bătrâni)
Dacă-i vară, e timpul dulcețurilor fierte pe-ndelete și-al amintirilor din copilărie, când, în ograda casei bătrânești, sub agudul mai bătrân decât lumea, pregăteam fructele „să le dau la mână”...

Rețeta zilei de joi. Pilaf cu praz

Rețeta zilei de joi. Pilaf cu praz
Ne-am obișnuit să asociem prazul bucătăriei oltenești și, în bună măsură, nu greșim dacă vom crede asta. Însă praz se mănâncă și-n Dâmbovița - care nu-i în Oltenia, și-n Prahova, ba chiar și în...
Maine ai impreuna cu Jurnalul oja in 60 de variante de culori, la numai 6,66 lei.