x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 10940


Mai multe titluri din categorie

Kate Middleton, pe coperta revistei Vogue, la centenarul ediției britanice

Kate Middleton, pe coperta revistei Vogue, la centenarul ediției britanice
Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, va apărea pe coperta numărului aniversar care va celebra centenarul ediţiei britanice a revistei Vogue, relatează Reuters.  Sâmbătă seara, editorii de la Vogue au...

5 utilizări ale uleiului de măsline în afara bucătăriei

5 utilizări ale uleiului de măsline în afara bucătăriei
Beneficiile uleiului de măsline sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Este bogat în antioxidanți și este cea mai importantă sursă de grăsimi mononesaturate, fiind unul din ingredientele de ba...

Mărturisiri cutremurătoare despre Cornel Patrichi. Care au fost marile lui iubiri

Mărturisiri cutremurătoare despre Cornel Patrichi. Care au fost marile lui iubiri
Cornelia Patrichi a făcut mărturisiri cutremurătoare la ”Agentul Vip” despre planurile pe care ea și soțul ei le aveau în această vară, dar și despre povestea lor de dragoste. ”A fost...

Un fost tenisman susține ca a avut ”o relație extrem de apropiată” cu Lady Di

Un fost tenisman susține ca a avut ”o relație extrem de apropiată” cu Lady Di
Un fost jucător de tenis susține că a avut ”o relație extrem de apropiată” cu prințesa Diana în timpul mariajului ei cu prințul Charles. Tenismanul sârb Slobodan Zivojinovic, acum...

Care sunt mănăstirile favorite din județul Bacău

Care sunt mănăstirile favorite din județul Bacău
Mănăstirea Vorona, mănăstirea Zosin şi mănăstirea Gorovei ar putea constitui, şi în acest an, principalele atracţii ale credincioşilor în noaptea de Înviere. Fluxul mare de...

DISTRACȚIA în VAMA VECHE a început de joi

DISTRACȚIA în VAMA VECHE a început de joi
Primii turiști au ajuns în Vama Veche încă de joi, 28 aprilie, relatează replicaonline.ro. Vama Veche, ultima localitate înainte de granița cu Bulgaria, atrage în fiecare an mii de tineri...

Cine au fost iubitele muzicianului Prince

Cine au fost iubitele muzicianului Prince
Cuceririle în rândul vedetelor din lumea muzicii incluse pe lista seducătorului Prince sunt multe, printre acestea figurând nume ca Susanna Hoffs (solista trupei The Bangles), Madonna sau Sheena...

Câte calorii au preparatele de Paști. Lista la 100 de grame

Câte calorii au preparatele de Paști. Lista la 100 de grame
Iată așadar, o listă de preparate de Paști și caloriile la 100 de grame, asta pentru a vă face o idee despre cum și cât să mâncați de sărbători fără să vă dăuneze prea mult, scrie...

Plajele din sudul litoralului au fost extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul fondurilor europene

Plajele din sudul litoralului au fost extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul fondurilor europene
Plajele din zona sudică a litoralului românesc sunt pregătite să-şi primească turiştii în acest an, acestea fiind extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul unui proiect finanţat prin...

Cele mai bune condimente pentru masa de Paște

Cele mai bune condimente pentru masa de Paște
Dau gust mâncării, dar au şi efecte terapeutice. Medicul Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne spune ce condimente să punem în mâncare, astfel încât să nu av...

Unde ieșim în zilele libere de Sărbători

Unde ieșim în zilele libere de Sărbători
Weeekend-ul acesta va fi unul plin de evenimente și distracții, atât în marile orașe din țară, cât și pe litoral. De la târgurile de Paști cu produse tradiționale la concerte și...

Turcia: Numărul turiştilor străini a scăzut cu aproape 13% în luna martie

Numărul turiştilor străini din Turcia a scăzut cu 12,8% în luna martie 2016 faţă de perioada similară a anului trecut pe fondul atacurilor teroriste, a conflictelor violente şi a disputelor diplomatice,...

PETA ataca din interior devenind acționar al casei de moda Prada

PETA ataca din interior devenind acționar al casei de moda Prada
Organizaţia de apărare a drepturilor animalelor Peta din SUA a anunţat joi că a intrat în acţionariatul casei de modă Prada pentru a avea astfel dreptul să participe la adunările generale ale acestei firme...

Alege să vopsești în mod natural ouăle de Paști! Iată cum poți obține cele mai frumoase culori!

Alege să vopsești în mod natural ouăle de Paști! Iată cum poți obține cele mai frumoase culori!
Mâine este Joia Mare, zi în care, conform tradiției, se săvârșește obiceiul devenit simbol al sărbătorii de Paști - vopsitul ouălor. Obiceiul vopsirii ouălor are rădăcini străvechi,...

Tot ce trebuie să știi despre ouă roșii, cozonac și vinuri, la masa de Paști

Tot ce trebuie să știi despre ouă roșii, cozonac și vinuri, la masa de Paști
La întoarcerea de la biserică se pune masa de Paști. În unele zone, masa de Paști se pune imediat ce se împarte lumina de Înviere la biserică, la miezul nopții de sâmbătă spre duminic...