x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 11511


Mai multe titluri din categorie

Chef Cătălin Scărlătescu, vacanţă pe barcă, în Grecia

Chef Cătălin Scărlătescu, vacanţă pe barcă, în Grecia
Chiar înainte de a începe filmările pentru o nouă ediţie a emisiunii Chefi la cuţite, Cătălin Scărlătescu a dat o raită cu barca pe mare. Chef Cătălin şi-a adunat prietenii şi împreună au...

Nicolai Tand – prima vacanță în care nu a gătit absolut nimic

Nicolai Tand – prima vacanță în care nu a gătit absolut nimic
Nicolai Tand, gazda emisiunii Star Chef, difuzată de Antena Stars în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 12.00, s-a întors de curând din Grecia, acolo unde și-a petrecut vacanța alături...

Mihaela Călin e îndrăgostită de Italia

Mihaela Călin e îndrăgostită de Italia
Mihaela Călin, prezentatoarea Observatorului de la Antena 1, va merge într-unul dintre cele mai spectaculoase zone din Italia, la Portofino, acolo unde stâncile întânesc marea, iar localnicii...

"Ispita" Matei şi-a etalat muşchii în Grecia

"Ispita" Matei şi-a etalat muşchii în Grecia
Galerie Foto Matei, ispita supremă din cel de-al doilea sezon al emisiunii „Temptation Island – Insula iubirii”, care se difuzează în fiecare miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1 este îndrăgostit...

Destinație de vacanță: 15 locuri magice din Grecia

Destinație de vacanță: 15 locuri magice din Grecia
O călătorie în Grecia ar trebui să însemne mai mult decât soare, plajă și mare, căci pe aceste tărâmuri mitice au trăit zeii, s-au născut nimfele și eroii au purtat războaie legendare....

Topul celor mai ieftine destinații de vacanță din Europa

Topul celor mai ieftine destinații de vacanță din Europa
Vrei să mergi în vacanță cu familia la un preț accesibil? Un nou studiu a găsit destinațiile cele mai accesibile din Europa pentru o vacanță de familie pe plajă. Pentru a găsi cele mai ieftine locuri...

Rețeta zilei. Pilaf cu praz, ca în satele dobrogene

Rețeta zilei. Pilaf cu praz, ca în satele dobrogene
Ești în căutarea unei retete romanesti (sau măcar a uneia care se pregătește în teritoriile noastre de sute de ani, deci e cazul să ne-o asumăm)? Atunci te afli unde trebuie. Rubrica de față este...

6 cele mai frecvente și mari greșeli pe care le faci în bucătărie

6 cele mai frecvente și mari greșeli pe care le faci în bucătărie
De cele mai multe ori, problemele de nutriție, în zilele noastre, vin din obiceiuri împământenite și răspândite chiar și de bucătării renumite. Așadar, poți să mănânci...

Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră

Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră
Galerie Foto Vara, marea ne cheamă la ea pentru distracție, relaxare și bălăceală. De ce să nu încercăm să îi descoperim și frumusețea ascunsă? După doar câteva cursuri de scufundare, putem apela la un...

De ce este periculos Pokemon Go. Cum îți afectează sănătatea

De ce este periculos Pokemon Go. Cum îți afectează sănătatea
Pokemon este o abreviere a cuvintelor Pocket Monsters, ce în traducere înseamnă monștri de buzunar. Pokemon Go este un nou joc ce poate fi instalat pe telefonul mobil, așa cum deja mare parte dintre voi ș...

Rețetă de Tartar de somon de la Chef Paul Siserman

Rețetă de Tartar de somon de la Chef Paul Siserman
Galerie Foto Din nordul Europei a intrat în culinăria noastră o rețetă pe bază de pește crud: Tartar de somon.  Unii dintre voi veți avea o reticență la ideea de carne crudă, însă trebuie să știți că...

Prăjitură cu frişcă

Prăjitură cu frişcă
Ingrediente: un litru lapte dulce, 250 g făină, 450 g zahăr tos, 5 ouă, 250 ml frişcă, o linguriţă cafea solubilă, un pachet de foietaj, două linguri de pudră de cacao, o conservă de ananas, un...

Şi vedetele Antena 3 pleacă în vacanţă

Şi vedetele Antena 3 pleacă în vacanţă
Galerie Foto Cătălina Porumbel, realizatoarea emisiunii "Ediţie de weekend",  în fiecare sâmbată şi duminică, de la ora 11.00 şi de la ora 16.00, a ales să plece în vacanţă aproape de...

Fundaţia Leonardo DiCaprio a strâns 45 de milioane de dolari într-o seară! Care e cauza

Fundaţia Leonardo DiCaprio a strâns 45 de milioane de dolari într-o seară! Care e cauza
Fundaţia Leonardo DiCaprio a strâns la gala din acest an, a treia, organizată la Saint-Tropez, 45 de milioane de dolari pentru cauze de mediu. "Reprezentăm ultima generaţie care are o şansă să stopeze...

Redman şi Dilated Peoples, la Bucureşti

Redman şi Dilated Peoples, la Bucureşti
Creative Fest are loc în acest sfârşit de săptămână la Romexpo, iar intrarea este liberă.  Creative Fest înseamnă trei zile de muzică, street dance, demonstraţii de graffiti, space pa...