x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 11719


Mai multe titluri din categorie

Care e cea mai longevivă zodie

 Care e cea mai longevivă zodie
Longevitatea este scrisă în astre, astfel că semnul zodiacal sub influența căruia te afli dezvăluie cât de mult vei trăi. Bineînțeles, în această balanță cântărește mult și...

VIDEO - Steven Seagal obligat de președintele Lukașenko să mănânce un morcov

Video Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, l-a obligat pe actorul american Steven Seagal să mănânce un morcov din grădina locuinţei sale în timpul unei întâlniri ce a avut loc...

Cum se curăță urmele de marker permanent

Cum se curăță urmele de marker permanent
 Deși este numit marker permanent, urmele acestuia de pe suprafețele din lemn, parchet sau mobilă nu ar trebui să vă sperie. Curățarea lor nu este o misiune imposibilă, ci mai degrabă o joacă de copil....

Descoperă pașii fierbinți de Kizomba

Descoperă pașii fierbinți de Kizomba
Dansurile latino sunt extrem de îndrăgite de români: de la salsa la tango, ringurile sunt încinse în toată țara. Însă dacă deschidem ușile unor studiouri de dans, descoperim și alte s...

Contul de iCloud al actriţei Leslie Jones a fost atacat de hackeri

Contul de iCloud al actriţei Leslie Jones a fost atacat de hackeri
Contul de iCloud al actriţei de comedie Leslie Jones, 48 de ani, a fost atacat de hackeri, aceştia publicând fotografiile vedetei în mediul online. Departamentul american de securitate internă a preluat an...

Chef-ul de la Antena Stars şi-a făcut timp pentru familie! Nicolai Tand şi Monica, weekend romantic la Budapesta

Chef-ul de la Antena Stars şi-a făcut timp pentru familie! Nicolai Tand şi Monica, weekend romantic la Budapesta
Galerie Foto Nicolai Tand, simpaticul “Star Chef” de la Antena Stars, se ține de gesturi romantice. De curând, acesta și-a dus soția într-un weekend de poveste la Budapesta. Aflați la Baia Sprie, la casa...

Cascada Vânturătoarea, un obiectiv de neratat pe Valea Cernei

Cascada Vânturătoarea, un obiectiv de neratat pe Valea Cernei
Valea Cernei oferă unele dintre cele mai fru­moase peisaje din ţară. Dacă staţiunea Băile Her­culane se zbate să iasă din negura în care au îngro­pat-o diverşi milionari de carton,...

„Carmen – Rock Version”, o Carmen îmbrăcată în piele, cu lanţuri

„Carmen – Rock Version”, o Carmen îmbrăcată în piele, cu lanţuri
Opera „Carmen”, de Georges Bizet, va fi prezentată la Sala Palatului, pe 14 decembrie, într-o versiune rock, modernă. Formaţia instrumentală de renume internaţional, cu un specific timbral aparte...

Cheloo către Mihai Bendeac: “Mie de ce nu-mi cânți piesele?”

Cheloo către Mihai Bendeac:  “Mie de ce nu-mi cânți piesele?”
Cel de-al doilea sezon  iUmor revine din această toamnă la Antena 1 cu cele mai bune și amuzante momente de teatru, stand-up comedy, magie,  muzică și coregrafie.  Așa cum era de așteptat,...

Scărișoara și Ineleț – satele în care ajungi pe trepte de salcâm

Scărișoara și Ineleț – satele în care ajungi pe trepte de salcâm
Comuna Cornereva, situată în sudul judeţului Caraş-Severin, adună nu mai puţin de 40 de sate. Adună este cunvântul potrivit, fiindcă cele 40 de aşezări sunt risipite în munţii Cernei, prin...

Să mâncăm fructe de mare - Creveți în sos alb

Să mâncăm fructe de mare - Creveți în sos alb
400 g crevete decorticate, 100 g pesmet, 30 g făină, două ouă, 300 ml smîntînă, o legătură de mărar, doi căţei de usturoi, o linguriţă cu boia dulce, o lămîie, ulei de floarea-soarelui,...

A pastrat 10 ani o comoara de 100 milioane de dolari sub pat. De ce a renuntat la ea

A pastrat 10 ani o comoara de 100 milioane de dolari sub pat. De ce a renuntat la ea
Galerie Foto O perlă masivă ţinută de un pescar sub pat se ridică la valoarea de 76 de milioane de lire sterline( 100 milioane dolari). Pescarul a găsit perla de 35 de kilograme pe mare, lângă coasta insulei Palawan d...

Rețetă de la Chef Paul Siserman - Tocăniță de burtă

Rețetă de la Chef Paul Siserman - Tocăniță de burtă
Ingrediente: 10 porții slănină afumată 0,5 kg burtă de vită 2 kg ceapă 0,5 kg ardei roșu 150gr roșii 150gr usturoi 20 gr pastă ardei iuți 00gr pastă ardei dulci 200 gr foi dafin...

Delta Ardealului - o ciudățenie a naturii

Delta Ardealului - o ciudățenie a naturii
Jurnalul Naţional a identificat 15 dintre cele mai inedite aşezări ale României. Fiecare cu atuu-ul său. Şi cu unicitatea sa. Astăzi, DELTA ARDEALULUI Despre Delta Dunării toată lumea ştie că este una...

Destinaţia săptămânii. Sunny Beach, Ibitza din Balcani

Destinaţia săptămânii. Sunny Beach, Ibitza din Balcani
La numai 323 de km de Bucureşti se află Sunny Beach, cea mai mare staţiune bulgărească de la ţărmul Mării Negre. De la Bucureşti, distanţa poate fi parcursă în mai puţin de cinci ore, de altfel...