x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5990


Mai multe titluri din categorie

Adrenalină și o cină romantică, meniul complet de seducție din ediția de mâine a show-ului „Burlacul”

Adrenalină și o cină romantică, meniul complet de seducție  din ediția de mâine a show-ului „Burlacul”
 Andrei Andrei va reuși din nou să pună la cale întâlniri spectaculoase, la finalul cărora mai toate tinerele rămase în competiția „Burlacul” vor declara că se simt din ce în ce mai îndrăgostite de...

Liviu Vârciu știe să gătească: “Fac ciorbe, supe, tocană, musaca”

Liviu Vârciu știe să gătească: “Fac ciorbe, supe, tocană, musaca”
Liviu Vârciu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea sâmbătă seara, la “Te cunosc de undeva!” transformat în Adrian Enache are, în show-biz-ul autohton, o reputație de Don Juan. Titulatură care,...

Te pui cu blondele? Carmen Tănase primește cadou un porcușor

Te pui cu blondele? Carmen Tănase primește cadou un porcușor
Actrița Carmen Tănase primește un cadou neașteptat miercuri, 25 februarie, la “Te pui cu blondele?” emisiune în care se va afla în calitate de invitat special, alături de Lora și Vasile Muraru. Pentru că...

Cum a distrus Carmen Tănase o vioară de mii de euro?

Cum a distrus Carmen Tănase o vioară de mii de euro?
Miercuri, 25 februarie, la “Te pui cu blondele?”, actrița Carmen Tănase povestește cum a distrus o vioară prețioasă. “Am studiat vioara șapte ani. Dar am făcut și o boacănă mare de tot... Tata și-a pus...

Mirela Vaida a nascut o fetita de nota 10, Carla Maria

Mirela Vaida a nascut o fetita de nota 10, Carla Maria
In aceasta dimineata in jurul orei 8, visul Mirelei Vaida a devenit realitate! Vedeta Antena 1 a nascut o fetita de nota 10 pe care o va chema Carla Maria. Desi initial a crezut ca va fi vorba de o cezariana, Mirela a...

Nicoleta Luciu: „Întotdeauna am fost o fabrică de făcut bani”

Nicoleta Luciu: „Întotdeauna am fost o fabrică de făcut bani”
Este una dintre cele mai sexi femei din România, dar „Dincolo de aparențe” se află o personalitate puternică, generoasă și foarte credincioasă. Nicoleta Luciu vine sâmbătă, de la 13:00, la Antena Stars și...

Mihai Mitoșeru își dorește o nuntă cu doar 20 de invitați

Mihai Mitoșeru își dorește o nuntă cu doar 20 de invitați
„Pur și simplu sunt speriat de nuntă”, recunoaște de fiecare dată când are ocazia prezentatorul emisiunii SuperBingo Metropolis, Mihai Mitoșeru. El se va întrece în abilități culinare cu mama lui, Camelia...

Răzvan și Dani oferă domnișoarelor șansa să-și ceară partenerul de bărbat!

Răzvan și Dani oferă domnișoarelor șansa să-și ceară partenerul de bărbat!
“Matinalii” de la Antena 1, Răzvan Simion și Dani Otil, s-au gândit serios la cum ar putea să ofere oportunitatea tuturor domnișoarelor care își doresc să se căsătorească, să-și vadă visul cu ochii. Și...

“Te cunosc de undeva!”. Oana Sîrbu “N-am imitat-o. M-am jucat. Nu poți s-o imiți pe Marina Voica”

“Te cunosc de undeva!”. Oana Sîrbu “N-am imitat-o. M-am jucat. Nu poți s-o imiți pe Marina Voica”
Sâmbătă, 21 februarie, la “Te cunosc de undeva!”, Oana Sîrbu se va transforma în Marina Voica, o artistă cu un șarm special, și va cânta piesa “Ce vrei tu, mare albastră?”.“Pe Marina Voica am văzut-o...

Reţeta zilei: Cartofi căliţi

Reţeta zilei: Cartofi căliţi
Curăţăm cartofii, îi tăiem felii, îi sărăm şi-i punem într-o cratiţă cu unt sau ulei fierbinte. Turnăm peste ei puţină apă, îi lăsăm să se călească o jumătate de oră. Punem deasupra puţină apă,...

„Burlacul” le propune noi sporturi extreme concurentelor rămase în show

„Burlacul” le propune noi sporturi extreme concurentelor rămase în show
O trăsătură de caracter a lui Andrei Andrei, „Burlacul” de la Antena 1, devine din ce în ce mai evidentă: tânărul iubește adrenalina și nu ratează nicio ocazie în care și-ar putea depăși noi limite. În...

“Te cunosc de undeva!”. Denisa de la Bambi și-a făcut o perucă din părul lui Kamara

“Te cunosc de undeva!”. Denisa de la Bambi și-a făcut o perucă din părul lui Kamara
Sâmbătă, la “Te cunosc de undeva!”, surorile Denisa și Raluca Tănase de la Bambi se transformă în colegii lor, Andrei Ștefănescu și Kamara de la Alb Negru. “Este foarte interesant că, pentru această...

Dani Oțil: “Azi am primit cea mai frumoasă declarație de dragoste!”

Dani Oțil: “Azi am primit cea mai frumoasă declarație de dragoste!”
Dani Oțil a mărturisit în ediția de astăzi a matinalului de la Antena 1, “ ‘Neatza cu Răzvan și Dani”, că a fost mai mult decât plăcut surprins să primească cea mai frumoasă declarație de dragoste la...

“Temptation Island”. Radu Valcan se hraneste cu gandaci in Thailanda

“Temptation Island”. Radu Valcan se hraneste cu gandaci in Thailanda
Aflat in Thailanda, acolo unde au loc filmarile pentru “Temptation Island – Insula iubirii”, show-ul difuzat de Antena 1 in aceasta primavara, Radu Valcan incearca toate specialitatile gastronomice ale locului....

“Te pui cu blondele?”. Stela Popescu, Mirabela Dauer și Fuego, invitatii de miercuri seara

“Te pui cu blondele?”. Stela Popescu, Mirabela Dauer și Fuego, invitatii de miercuri seara
Stela Popescu, Mirabela Dauer și Fuego sunt invitații lui Dan Negru miercuri, 18 februarie, de la ora 20.30, la „Te pui cu blondele?”, cel mai longeviv quiz-show din România. Va fi o seară specială în care, pe...