x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5406


Mai multe titluri din categorie

“Între Isarlâk şi Bestiar”, expoziţie de pictură la Piteşti

“Între Isarlâk şi Bestiar”, expoziţie de pictură la Piteşti
Complexul Expoziţional Casa Cărţii din Piteşti găzduieşte, începând de marţi 30 septembrie, ora 17:00, o expoziţie cu totul specială: “Între Isarlâk şi Bestiar”, realizată de Cristina Aurelia...

Cursuri de Măiestrie Artistică pe 2 - 5 octombrie 2014 la Braşov

Cursuri de Măiestrie Artistică pe 2 - 5 octombrie 2014 la Braşov
MARIANA NICOLESCO: «Splendorile liedului românesc şi european  ne vor încânta într-un Recital Extraordinar»«Deceniul renaşterii liedului românesc ne-a oferit prilejul reînnoit de-a pune în valoare...

Horia Brenciu prezintă „Dansează printre stele”

Horia Brenciu prezintă „Dansează printre stele”
Începând din 5 octombrie, de la 20:30, în fiecare duminică, la Antena 1 Duminică, 12 perechi „Dansează printre stele”, iar prezentatorul acestui show cum nu s-a mai dansat vreodată este Horia Brenciu, care rev...

Alexandru Papadopol se alătură “Serviciului Român de Comedie”

Alexandru Papadopol se alătură “Serviciului Român de Comedie”
Din 1 octombrie, când la Antena 1 debutează un nou sezonNoul sezon “Serviciul Român de Comedie” debutează la Antena 1 miercuri, 1 octombrie, de la 20.30, cu două premiere: serialul “Romeo și Roxeta” si...

Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”
Icoane, cărţi, textile din secolele XVII –XX, splendide obiecte de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, au fost cuprinse într-o excepţională expoziţie care va fi deschisă...

Mirela Vescan: “Este mare nevoie de make-up artisti profesionisti in Romania”

Mirela Vescan: “Este mare nevoie de make-up artisti profesionisti in Romania”
Unul dintre cei mai buni make-up artisti romani, Mirela Vescan, va incepe, pe 6 octombrie un nou curs de machiaj la Intact Media Academy. “Este mare nevoie de machiori pregatiti in Romania, romancele nu sunt...

Tradiţia “struguritului” şi Ziua Recoltei

Tradiţia “struguritului” şi Ziua Recoltei
Fostul acţionar rapidist, Jean Valvis a organizat o nouă acţiune la Sâmbureşti, acolo unde invitat de onoare a fost Jean-Hubert Lebet, ambasadorul ElveţieiDevenită tradiţională, acţiunea organizată în...

“Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”: o concurentă a slăbit 15 kilograme

“Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”: o concurentă a slăbit 15 kilograme
Pentru fiecare concurent aflat în competiţia Hells Kitchen – Iadul Bucătarilor emoţiile îşi spun cuvântul clipă de clipă. O sensibilă declarată, Mihaela a povestit în show-ul de la Antena 1 că n-a mai avut...

Se deschide restaurantul de top din ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”

Se deschide restaurantul de top din ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”
Luni, 29 septembrie, de la 20.30, la Antena 1După ce săptămâna trecută au făcut cunoştinţă cu bucătăria şi casa în care vor locui pe tot parcursul competiţiei, concurenţii au parte săptămâna aceasta de...

Voci și poveşti extraordinare în cel de-al doilea episod „X Factor”, difuzat aseară la Antena 1

Voci și poveşti extraordinare în cel de-al doilea episod „X Factor”, difuzat aseară la Antena 1
Voci bune, emoţii puternice, momente amuzante şi un juriu pe placul tuturor generaţiilor, format din diva Delia, showmanul Horia şi rock-starul Bănică, au fost şi de această dată ingredientele unei seri magice....

Copilaria are gust de dulceata

Copilaria are gust de dulceata
Pentru cei cărora le este dor de gustul special al dulceții din copilărie, prezentatoarea emisiunii ”Numai de bine” și a știrilor matinale de weekend de la Antena 3, Ela Crăciun, recomandă Fabrica de...

Prințul Harry, cel mai simpatizat membru al familiei regale din Marea Britanie

Prințul Harry, cel mai simpatizat membru al familiei regale din Marea Britanie
Prințul Harry este cel mai simpatizat membru al familiei egale din Marea Britanie, conform unui sondaj de opinie realizat YouGov pentru Newsweek, scrie vineri closermag.fr.Fiul cel mic al regretatei Prințese Diana și...

Zodiacul EROTIC. Știi care sunt zonele erogene ale partenerului (partenerei) și cum să le stimulezi?

Zodiacul EROTIC. Știi care sunt zonele erogene ale partenerului (partenerei) și cum să le stimulezi?
Te excită o sărutare pe lobul urechii sau ai nevoie de mult mai intense trăiri? El (sau ea) trăiește iubirea orgasmic, la fel ca tine, sau e rece, distant și ai nevoie de (multe) alte lemne de pus pe foc, până...

Primarul Iaşului, socru mic, Rovana Plumb naşă. Victor Ponta şi Liviu Dragnea, invitaţi de onoare

 Primarul Iaşului, socru mic, Rovana Plumb naşă. Victor Ponta şi Liviu Dragnea, invitaţi de onoare
Vineri a avut loc la IaşI cununia civilă a mezinei primarului Iaşului, Gheorghe Nichita. Oraşul a fost împânzit de forţe de ordine şi spălat încă de dimineaţă. Pregătirile au început cu mai multe zile...

Concurenta “X Factor”, Monica Sannino, pentru prima oară în braţele mamei sale biologice

Concurenta “X Factor”, Monica Sannino, pentru prima oară în braţele mamei sale biologice
Ieri, în platoul emisiunii “Acces Direct”, de la Antena 1Emoţii extraordinare ieri în platoul Acces Direct, acolo unde Monica Sannino, concurenta X Factor venită tocmai din Italia şi-a strâns pentru prima dată...