x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mirela Vaida pleaca de la Acces Direct. Decizia a fost luată

Mirela Vaida pleaca de la Acces Direct. Decizia a fost luată
Mirela Vaida a anunţat când va pleca de la "Acces Direct". Prezentatoarea TV a dezvăluit joi seară până când va mai rămâne la cârma emisiunii.  Mirela Vaida...

O călătorie în cinci oraşe de pe trei continente ar putea costa 1.000 de euro în 2018

O călătorie în cinci oraşe de pe trei continente ar putea costa 1.000 de euro în 2018
O călătorie cu plecare din Bucureşti cu destinatia Londra, dar trecând prin Chiang Mai, Kuala Lumpur, Singapore şi Los Angeles ar putea costa cu puţin peste o mie de euro în 2018, arata datele...

Probleme de sănătate pentru Mirabela Dauer! A ținut o dietă foarte cunoscută și aceasta i-a afectat RINICHII!

Probleme de sănătate pentru Mirabela Dauer! A ținut o dietă foarte cunoscută și aceasta i-a afectat RINICHII!
Probleme de sănătate pentru Mirabela Dauer după ce a incercat sa scape de surplusul de kilograme urmand dieta Dukan. Spre deosebire de alte vedete care au ajuns la spital, Mirabela se considera norocoasa ca...

VIDEO - Alun, Hunedoara, sătucul al cărui case au fundațiile mai valoroase decât vilele de lux

VIDEO - Alun, Hunedoara, sătucul al cărui case au fundațiile mai valoroase decât vilele de lux
Galerie Foto Casa Poporului din Bucureşti, a doua clădire administrativă din lume, ca ordin de mărime, are o conexiune specială cu unul dintre cele mai mici sate din România.  La construcţia sa a fost utilizată...

Horoscop erotic! Cu cine te potrivești în PAT și cine este persoana care te va completa

Horoscop erotic! Cu cine te potrivești în PAT și cine este persoana care te va completa
Cu dragostea e treabă grea, dar un ajutor vine și din partea astrelor. Iată câteva sfaturi despre tot ce înseamnă compatibilitatea în dormitor, în funcție de zodia persoanei...

Rețetă: Baclavale

Rețetă: Baclavale
Ingrediente 200 g unt 1 kg nuci 1 kg zahăr 1 pachet foi de...

Maria Dragomiroiu a dezvăluit rețeta secretă care îi păstrează părul lung, des şi sănătos de ani de zile

Maria Dragomiroiu a dezvăluit rețeta secretă care îi păstrează părul lung, des şi sănătos de ani de zile
Galerie Foto În această seară, de la ora 21.15, interpreta de muzică populară Maria Dragomiroiu vine împreună cu nepoatele sale, Maria (9 ani) și Ana (7 ani), la “Aici eu sunt vedeta”. Prilej pentru...

Dupa afacerea Weinstein, "nimic nu va mai fi la fel"!

Dupa afacerea Weinstein, "nimic nu va mai fi la fel"!
De cinci saptamani, de cand a izbucnit, in presa de peste Ocean, "scandalul Weinstein", femei din lumea intreaga s-au ridicat impotriva impotriva violentelor carora le-au cazut victime. A cazut o bariera. Mai...

Maria Dragomiroiu mănâncă gheare de pui și curcan: “Îmi plac crocante și cu mujdei sau în piftie”

Maria Dragomiroiu mănâncă gheare de pui și curcan:  “Îmi plac crocante și cu mujdei sau în piftie”
În această seară, de la ora 21.15, Maria Dragomiroiu vine la “Aici eu sunt vedeta” împreună cu nepoatele sale, Maria (9 ani) și Ana (7 ani), care vor dezvălui o parte din secretele celebrei...

Florentina Fântânaru, vacanță pe coasta Atlanticului: ”Am plecat la 20 de grade să ascult fado și să beau ginjinha cu ciocolată”

Florentina Fântânaru, vacanță pe coasta Atlanticului: ”Am plecat la 20 de grade  să ascult fado și să beau ginjinha cu ciocolată”
Florentina Fântânaru, gazda emisiunii ”Dincolo de aparențe” de la Antena Stars, s-a bucurat de o binemeritată vacanță în Lisabona, unul dintre cele mai mari centre culturale Europene, pe...

Rețeta zilei: Prăjitură Albă ca zăpada

Rețeta zilei: Prăjitură Albă ca zăpada
Ingrediente: Pentru aluat: 3 ouă 7 linguri lapte 7 linguri zahăr 7 linguri ulei 1 linguriţă amoniac stins în putina zeama de lămâie 150g făină coaja de la o lămâie 2 plicuri zahăr...

Lacul Ursu și arboretele de pe sărături

Lacul Ursu și arboretele de pe sărături
Lacul Ursu și arboretele de pe sărături reprezintă o arie protejată din estul Transilvaniei, în judeţul Mureş, pe teritoriul administrativ al oraşului Sovata. Zona este o rezervaţie naturală de tip mixt...

Ce spune fiul  Maiei Morgenstern despre celebra actriță: “Eram un critic super sever”

Ce spune fiul  Maiei Morgenstern despre celebra actriță: “Eram un critic super sever”
A crescut într-o familie de artiști, dar el a ales să urmeze un liceu de informatică. Fiul actorilor Maia Morgenstern și Claudiu Istodor, Tudor Aaron, a realizat pe parcursul studiilor că își dorește...

Horoscop 2018. Sunt norocoșii zodiacului pentru că rareori au dificultăți în atragerea de noi parteneri

Horoscop 2018. Sunt norocoșii zodiacului pentru că rareori au dificultăți în atragerea de noi parteneri
Berbec Dacă sunteți dornici de o relație, atunci acesta este anul dumneavoastră, spune Allen. Există șansă să întâlnești pe cineva în următoarele săptămâni. Asigurați-vă că noul ...

Arii protejate ale României. Izvoarele Izvernei şi Rezervația botanică Cioclovina

Arii protejate ale României. Izvoarele Izvernei şi Rezervația botanică Cioclovina
Izvoarele Izvernei reprezintă o arie protejată de interes naţional situată în judeţul Gorj pe teritoriul administrativ al oraşului Tismana. Rezvervaţia naturală se întinde pe o suprafaţă de peste 50...
Serviciul de email marketing furnizat de