x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 7773


Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei de sâmbătă. Supă de dovlecei umpluți acrită cu aguridă (rețeta lui Bacalbașa)

Rețeta zilei de sâmbătă. Supă de dovlecei umpluți acrită cu aguridă (rețeta lui Bacalbașa)
 Ciorba de dovlecei cu aguridă răcorea lesne zilele de vară ale bătrânilor noștri, mai ales că se putea mânca și rece, luând-o bărbații satului, dis-de-dimineață, cu ei, la coasă ori la pădure,...

5 produse alimentare naturale care nu expiră niciodată

5 produse alimentare naturale care nu expiră niciodată
Atunci când cumperi un produs alimentar, primul lucru pe care îl faci - sau ar trebui să îl faci - este să te uiți la termenul de garanție. Dacă este foarte mare, începi să îți pui semne de întrebare: nu...

ÎNFRICOȘĂTOR! PIATRA CARE UMBLĂ NOAPTEA și pe lângă care oamenii trec scuipându-și în sân

ÎNFRICOȘĂTOR! PIATRA CARE UMBLĂ NOAPTEA și pe lângă care oamenii trec scuipându-și în sân
Trei locuri din România se numesc Piatra (ori Stânca) Dracului. Sunt încărcate de taine sumbre și marcate de întâmplări inexplicabile.După ce și-a terminat Lucrarea, Dumnezeu a crezut că va avea liniște și...

Rețeta zilei de vineri. Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)

Rețeta zilei de vineri. Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)
 Caut un cuvant, unul singur, care sa inchida in el specificul bucatariei din Banat. Opulenta - as fi tentata sa zic. Dar daca as cauta doua cuvinte? Dulce si picant.Nu mi s-a intamplat sa fiu prin partea aceea de...

TANGOUL, „dansul proscris” LA VATICAN

TANGOUL, „dansul proscris” LA VATICAN
 Motto: „Va fi greu ca Tango să fie combătut, căci are prea multe... defecte. Puterea lui constă tocmai în aceste defecte cu efecte.”Știu, știu ce veți fi gândind! Că Papa de la Roma cunoaște pașii...

Sinaxar. Sfântul Mucenic Iachint - cel ce n-a mâncat din carnea jertfită idolilor

Sinaxar. Sfântul Mucenic Iachint - cel ce n-a mâncat din carnea jertfită idolilor
Sfântului Mucenic IachintPe data de 03 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mucenic Iachint. Acesta a fost slujitor al meselor imperiale, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). Din...

Oazele de liniște din inima orașului. În weekend alegeți relaxarea în aer liber: ceainării, grădini și expoziţii

Oazele de liniște din inima orașului. În weekend alegeți relaxarea în aer liber: ceainării, grădini și expoziţii
Poate că nu reușim să scăpăm de nebunia și aglomerația unui oraș mare în fiecare weekend, dar putem găsi mici oaze de rela-xare, ca să nu stăm închiși în casă. Trebuie doar să cauți cu atenție, pentru...

Cum l-a reabilitat Patriarhul Daniel pe „diaconul” Ion Creangă

Cum l-a reabilitat Patriarhul Daniel pe „diaconul” Ion Creangă
 S-au împlinit vara asta – pe neştiute – 22 de ani de la reabilitarea post-mortem a diaconului Ion Creangă. Demersul l-a făcut însuşi Preafericitul Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al...

Adevărul despre COPIII DIN FLORI ai lui ȘTEFAN CEL MARE. Sfântul și tatăl său ar fi fost ei înșiși „copii din flori”

Adevărul despre COPIII DIN FLORI ai lui ȘTEFAN CEL MARE. Sfântul și tatăl său ar fi fost ei înșiși „copii din flori”
Chestiunea copiilor din flori ai lui Ştefan cel Mare a fost elucidată în mare parte, de multă vreme, prin contribuţiile a numeroşi istorici. Din diverse motive însă, concluziile lor sunt cu greu asimilate de...

Rețeta zilei de joi. Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)

Rețeta zilei de joi. Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)
Nu sunt curioasa din fire. Cel putin, nu intr-atat de curioasa, incat sa-mi bag nasul prin oalele tuturor. (Nu de alta, dar mai am nevoie de el!) Insa asa de tare mirosea a dulceata pe holul blocului in care locuiesc,...

Sinaxar. Sfântul Ștefan cel Mare, „atlet al creștinătății”

Sinaxar. Sfântul Ștefan cel Mare, „atlet al creștinătății”
 Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în VlahernePe data de 02 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Aşezării veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne. Pe vremea...

Chef Cătălin Scărlătescu, la vânătoare de farfurii prin Istanbul

Chef Cătălin Scărlătescu, la vânătoare de farfurii prin Istanbul
Galerie Foto Pentru chef Cătălin Scărlătescu nu există vacanță fără descoperiri culinare. Recent întors de la Istanbul, acolo unde a mers pentru a se relaxa, cunoscutul bucătar povestește că a decoperit cu bucurie un...

12 obiceiuri proaste care TE URÂȚESC

12 obiceiuri proaste care TE URÂȚESC
 Credem că dacă procesăm astfel vom fi mai tinere, mai sănătoase, mai frumoase. Dar uite că, uneori, anumite obiceiuri și metode de îngrijire pe care le creseam infailibile ne pun, de fapt, în pericol...

Rețeta zilei de miercuri. Pâine bucovineană cu cartofi

Rețeta zilei de miercuri. Pâine bucovineană cu cartofi
O vară așa, ca aceasta de-acum. Și-un "dor de ducă" prin țară, căutând oameni, întâmplări și rețete noi, care să-mi descopere lumi fabuloase. O duminică împlinită în rugăciune la Mănăstirea Sucevița...

Sinaxar. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, duhovnicul lui Daniil Sihastrul. Cum au scăpat moaștele lui din mâna tâlharilor

Sinaxar. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, duhovnicul lui Daniil Sihastrul. Cum au scăpat moaștele lui din mâna tâlharilor
Pe data de 01 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți. Acesta s-a născut la începutul secolului al XIV-lea. Sfântul a intrat în monahism de tânăr, la Mănăstirea...