x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 14902


Mai multe titluri din categorie

Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)
O fi el grâul, ba chiar și puii și cartofii, de pe dealurile Rupei, dar tuciul e săsesc. Intr-un ceas, sosul s-a uscat, mancarea-i gata, grasa, binemirositoare si rumena. Se mai presara ceva marar si se da...

Șapte perechi de zodii care nu au nicio șansă împreună

 Șapte perechi de zodii care nu au nicio șansă împreună
Nu toate poveștile de dragoste au un final fericit! În ciuda sentimentelor puternice, uneori, universul are alte planuri pentru tine, așa că dacă cineva nu îți este sortit, nu te grăbi să te...

Cu ce poți înlocui sarea

Cu ce poți înlocui sarea
Doctorii ne recomandă să reducem aportul zilnic de sare și de zahar pentru a evita creșterea riscului de afecțiuni. Însă, mulți oamenii spun că mâncarea nu are niciun gust când îi...

Cum «lecuieşti» vrajba din casă

Cum «lecuieşti» vrajba din casă
Chiar şi în căminele cele mai unite există conflicte care pot escalada uneori. Tensiunile şi disputele apar inevitabil între cei care locuiesc sub acelaşi acoperiş. Soţi, copii, tineri şi...

Cum să alegi rochia perfectă pentru nuntă

Cum să alegi rochia perfectă pentru nuntă
Alegerea unei ținute pentru nuntă nu ar trebui să ne dea multe bătăi de cap. Ora ceremoniei, locul unde se organizează, anotimpul, sunt doar câteva dintre elementele ajutătoare. Iată cum să îți...

Ce se va întâmpla cu tine dacă te-ai născut vara

 Ce se va întâmpla cu tine dacă te-ai născut vara
Există studii științifice care arată că legătura dintre anotimpul în care ne-am născut, personalitatea fiecăruia și starea de sănătate este destul de strânsă. Și, pentru că suntem în...

Obsesiile secrete ale zodiilor

Obsesiile secrete ale zodiilor
Fiecare nativ ascunde unul sau mai multe secrete și, de cele mai multe ori, are o latură misterioasă a personalității sale. Unii dintre ei își doresc cu ardoare anumite lucruri, astfel încât ele...

Peştera cu Oase - Loc unic în România (VIDEO)

Peştera cu Oase - Loc unic în România (VIDEO)
În sistemul carstic al Văii Minişului, în apropiere de oraşul Anina, din Caraş Severin, se află o peşteră al cărei nume a făcut înconjurul lumii. Peştera cu Oase este locul unde au fost...

Rețeta zilei. Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Rețeta zilei. Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
Cine îşi mai aminteşte de supa de trahana (o zeamă de carne în care se adaugă paste mărunte pregătite dintr-un aluat din făină cu ouă), despre care se spune că este atât de veche,...

Bobeală (rețeta lui Radu Anton Roman)

Bobeală (rețeta lui Radu Anton Roman)
Vreme de câțiva ani - vreo 6 -, întâlnirile mele cu Radu Anton Roman au fost absolut întâmplătoare. Cel puțină așa credeam mai demult. Iar că nu a fost așa, aveam să îmi dau se...

REŢETA ZILEI: Ouă umplute cu ton

REŢETA ZILEI: Ouă umplute cu ton
Ingrediente: 10 ouă, 1 conservă de ton, 1 fir ceapă verde, 1 castravete murat, 2 linguri muştar, 2 linguri suc de lămâie, 2 fire mărar, 2 fire pătrunjel, 2 linguri maioneză, sare şi piper. Mod de preparare:...

Arii protejate ale României. Cineritele de la Nuteasca – Ruseni

Arii protejate ale României. Cineritele de la Nuteasca – Ruseni
Cineritele de la Nuteasca – Ruseni este o arie protejată situată în sud-vestul Moldovei, pe teritoriul județului Bacău. Zona este o rezervație naturală de tip geologic și a fost declarată monument al...

Stevie Wonder s-a căsătorit pentru a 3-a oară

Stevie Wonder s-a căsătorit pentru a 3-a oară
Celebrul cântăreţ american Stevie Wonder s-a căsătorit săptămâna trecută cu partenera sa din ultimii ani, Tomeeka Bracy, într-o ceremonie intimă, relatează online ziarul spaniol...

REŢETA ZILEI: Sushi Maki

REŢETA ZILEI: Sushi Maki
Ingrediente: 1 porţie orez pentru sushi, 300 gr somon file, 1 castravete, foi nori, wasabi, ghimbir în saramură, sos de soia. Mod de preparare: Pentru a forma rulourile e nevoie de un suport de bamubus...

Destinația săptămânii. Călătorie în Țara Bascilor

Destinația săptămânii. Călătorie în Țara Bascilor
Frumosul oraș spaniol Bilbao reprezintă o bijuterie arhitecturală ce îmbină armonios trecutul cu prezentul. Principalele limbi vorbite în Bilbao sunt castellano și basca antică, Euskera, ale cărei...
Serviciul de email marketing furnizat de