x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 12285


Mai multe titluri din categorie

George R.R. Martin: ''Soţia mea are un personaj preferat şi a ameninţat că mă părăseşte dacă îl omor''

George R.R. Martin: ''Soţia mea are un personaj preferat şi a ameninţat că mă părăseşte dacă îl omor''
Mult-aclamatul scriitor George R. R. Martin, autorul celebrei serii literare "A Song of Ice and Fire" (''Cântec de gheaţă şi foc''), ce stă la baza serialului de televiziune...

Brazi spectaculoși și multe surprize la faimoasele târguri de Crăciun

Brazi spectaculoși și multe surprize la faimoasele târguri de Crăciun
În fiecare an începem să simțim magia sărbătorilor de iarnă odată cu deschiderea târgurilor de Crăciun. Acestea au devenit deja o tradiție pentru români, iar autoritățile se...

De ce cămăşile femeieşti au nasturi pe stânga şi cele bărbăteşti invers?

De ce cămăşile femeieşti au nasturi pe stânga şi cele bărbăteşti invers?
Oricine a purtat măcar o dată în viaţă o cămaşă. Însă, v-aţi pus vreodată întrebarea de ce cămăşile bărbăteşti au nasturii pe partea dreaptă, iar cele pentru femei pe partea...

Poftiți la muncă! Diana Munteanu război corp la corp cu tufele de măceșe

Poftiți la muncă! Diana Munteanu război corp la corp cu tufele de măceșe
Spune că s-a distrat ca niciodată muncind alături de Nea Mărin, dar nu înseamnă că probele prin care a trecut nu i-au dat de furcă. Diana Munteanu, vedeta pe care telespectatorii Antena 1 o vor vedea...

Te cunosc de undeva. Cum și-a exasperat Dima Trofim colegii! "Dima, nu mai suport!”, “Dima, oprește-te!”

Te cunosc de undeva. Cum și-a exasperat Dima Trofim colegii! "Dima, nu mai suport!”, “Dima, oprește-te!”
Galerie Foto „Dima, nu mai suport!”, “Dima, oprește-te, te rog!”, “Să-i spună cineva lui Dima să se oprească puțin!”, s-a auzit timp de mai multe ore, în culise, la “Te cunosc de...

Ambasada lui Moș Crăciun se deschide în Parcul Mogoșoaia, pe 5 decembrie (ediția a VII-a)

Ambasada lui Moș Crăciun se deschide în Parcul Mogoșoaia, pe 5 decembrie (ediția a VII-a)
Moș Crăciun nu a mai rezistat până în noaptea de Crăciun și s-a hotărât să vină mai repede pentru că anul acesta foarte mulți copiii au fost cuminți și dornici să învețe. Și-a...

REŢETA ZILEI: Falafel

REŢETA ZILEI: Falafel
Ingrediente: o legătură de ceapă verde, 300 g de năut hidratat, o legătură de pătrunjel, 50 g făină, 6 căţei de usturoi, chimion (după gust), coriandru (după gust), sare, piper alb, Mod de...

Pistolul cu care Verlaine a tras asupra lui Rimbaud, vândut la licitaţie la Paris

Pistolul cu care Verlaine a tras asupra lui Rimbaud, vândut la licitaţie la Paris
Revolverul cu care Paul Verlaine l-a împuşcat - şi a fost pe punctul să-l ucidă - pe Arthur Rimbaud, în 1873, a fost vândut miercuri la o licitaţie din Paris pentru aproape jumătate de milion de...

Heidi Klum apără relaţia pe care o are cu Vito Schnabel. Vezi cum arată tânărul

Heidi Klum apără relaţia pe care o are cu Vito Schnabel. Vezi cum arată tânărul
Actriţa şi modelul Heidi Klum a declarat că vârsta este irelevantă în ceea ce priveşte relaţia cu iubitul său Vito Schnabel, conform unui material realizat de UPI.com.  Modelul de 43 de ani a...

VIDEO - Calendarul Pirelli 2017 celebrează frumuseţea naturală a vedetelor

VIDEO - Calendarul Pirelli 2017 celebrează frumuseţea naturală a vedetelor
Video Calendarul Pirelli 2017, lansat marţi la Paris, are drept temă frumuseţea naturală a actriţelor de la Hollywood, scrie Dazeddigital.com.  Pentru acest calendar, fotograful Peter Lindbergh a pozat 14...

Unic pe plaiuri mioritice. Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din Europa

Unic pe plaiuri mioritice. Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din Europa
Lacul Sfânta Ana este un loc unic în țara noastră, aflat în inima Carpaților Orientali. Mai exact, lacul este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, pe stânga râului Olt,...

REŢETA ZILEI: Frigărui de legume

REŢETA ZILEI: Frigărui de legume
Ingrediente: 200 g ciuperci champignon, un ardei iute, o ceapă roşie, un ardei roşu, un ardei galben, un dovlecel, 200 g roşii cherry, sare, piper, ulei de măsline, 2 căţei usturoiu, zeama de la o jumătate de...

Destinația săptămânii. Descoperă magia la Nuremberg

Destinația săptămânii. Descoperă magia la Nuremberg
Nuremberg este un oraș din Franconia Mijlocie, landul Bavaria, Germania. Are peste 500.000 de locuitori și este al doilea oraș ca mărime din Bavaria. Nuremberg se transformă într-un loc de poveste în...

Arii protejate ale României. Parcul Național Semenic Cheile-Carașului

Arii protejate ale României. Parcul Național Semenic Cheile-Carașului
Parcul Național Semenic Cheile-Carașului se află în partea sud-vestică a României, pe teritoriul județului Călărași. A fost înființat în anul 2000 și se întinde pe o suprafață de...

Staţiunile montane se pregătesc de asaltul schiorilor

Staţiunile montane se pregătesc de asaltul schiorilor
Mai e puțin până la ninsorile abundente și la deschiderea pârtiilor de schi din țară. Opțiunile sunt variate pentru iubitorii acestui sport, iar cabanierii s-au pregătit din timp cu oferte. Prețurile...