x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Silviu Andrei sforăie de zgâlțâie geamurile și se unge pe față cu ulei de cocos

Silviu Andrei sforăie de zgâlțâie geamurile și se unge pe față cu ulei de cocos
Galerie Foto Natalia, fiica în vârstă de opt ani a DJ-ului Silviu Andrei, vine împreună cu tatăl său, joi, 19 aprilie, de la ora 20.00, la “Aici eu sunt vedeta”. Silviu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl urmăresc...

Mira s-a decis! În sezonul cald, va miza pe sandale și stiletto!

Mira s-a decis! În sezonul cald, va miza pe sandale și stiletto!
Galerie Foto Maria Mirabela Cismaru, cunoscută publicului larg sub numele de scenă Mira, iubește moda și tot ce ține de acest univers. Senzualitatea cântăreței este pusă excelent în valoare de ținutele cu stil pe care le...

Sore, efect maxim cu ajutorul unor cizme cu paiete!

Sore, efect maxim cu ajutorul unor cizme cu paiete!
Aflată în promovarea noului său single, ”Sărută-mă și taci”, Sore este foarte activă pe rețelele de socializare și în platourile emisiunilor de televiziune. Aparițiile cântăreței sunt de fiecare dată...

Salam de biscuiti cu banana

Salam de biscuiti cu banana
O reteta de salam cu biscuiti mai usoara, care, in loc de traditionalele nuci, foloseste o banana. Este o prajitura care se prepara usor si care nu este nici foarte costisitoare. Avem nevoie de 1 kilogram de biscuiti,...

Învață engleza în 74 de expresii uzuale

Învață engleza în 74 de expresii uzuale
Prin aceste expresii ne-am propus sa vă ajutăm să comunicați mai simplu și mai eficient, chiar dacă sunteți începător într-ale limbii engleze. Ȋncepând cu expresii uzuale, des folosite în cazul...

Rețeta zilei: Bourekas cu spanac şi feta

Rețeta zilei: Bourekas cu spanac şi feta
Ingrediente: 240 g baby spanac, 105 unt nesărat, o ceapă mică, 60 g brânză ricotta, 75 g brânză feta, un ou mare, un vârf de cuţit de sare, 1/2 linguriţă oregano, 12 foi de aluat, seminţe...

Tratamente multiple la Covasna

Tratamente multiple la Covasna
Una dintre cele mai căutate zone în care se poate face turism balneoclimateric este Covasna, zonă care se poate mândri cu peste 1.000 de izvoare de apă minerală, cu diverse proprietăţi. Zona este căutată şi pe...

Cel mai politicos popor din lume. Cum reusesc?

Cel mai politicos popor din lume. Cum reusesc?
Galerie Foto Jurnalistii de la BBC Travel au fost in tara unde preocuparea pentru bunele maniere, pentru respectul pentru sine si pentru ceilalti este atat de mare, incat si capacul de la vasul de WC se ridica singur cand cineva...

De ce olandezii spun intotdeauna ce gandesc?

De ce olandezii spun intotdeauna ce gandesc?
Strainii sunt surprinsi de onestitatea olandezilor, convinsi ca sinceritatea este foarte importanta, chiar mai importanta decat compatimirea, scrie Olga Mecking pentru BBC Travel.   "Am ajuns prima la...

Gabriel Toncean: ”Toată lumea trebuie să facă sport”

Gabriel Toncean: ”Toată lumea trebuie să facă sport”
Galerie Foto Președintele Federației Române de Culturism și Fitness, Gabriel Toncean, a dat startul unui nou proiect ce are ca scop promovarea sportului în rândul copiilor și al adulților. Organizat în premieră la Reghin,...

Adela Diaconu: ”Sportul educă, disciplinază şi ordonează”

Adela Diaconu: ”Sportul educă, disciplinază şi ordonează”
Galerie Foto O personalitate iubită a Brașovului, realizatoarea emisiunii BV-01- ADE by Adela Diaconu, este, în luna aprilie, vedeta de copertă a revistei Marea Dragoste/revistatango.ro. Într-un interviu realizat de...

Muzeul în aer liber Astra Sibiu

Muzeul în aer liber Astra Sibiu
Astra Sibiu este un muzeu în aer liber spectaculos mai ales prin întinderea pe o suprafaţă de 96 de hectare, din care expoziţia ocupă 42 de hectare, în rezervaţia naturală "Dumbrava Sibiului". Include un lac...

Numere norocoase zodiac chinezesc. Care sunt numerele tale?

Numere norocoase zodiac chinezesc. Care sunt numerele tale?
Cultura chineză este foarte influențată de credințe diferite despre noroc și mai ales despre numere. Există numere care sunt considerate de bun augur și numere care aduc vesti mai puțin bune. Ei plătesc ...

Reţeta zilei: Tagliatelle cu Pesto alla Genovese și piept de pui

Reţeta zilei: Tagliatelle cu Pesto alla Genovese și piept de pui
Ingrediente: 150 gr tagliatelle proaspete (sau 250 grame uscate) 3 linguri sos pesto 110 gr piept de pui 2-3 linguri ulei de măsline 50 grame pecorino romano (sau parmezan) piper proaspăt...

Delta Dunării îşi reintră în drepturi: numărul turiştilor, în creştere

Delta Dunării îşi reintră în drepturi: numărul turiştilor, în creştere
România deţine una dintre cele mai frumoase arii protejate din lume, Delta Dunării, unde timpul parcă a stat pe loc, iar întinderea de ape este singura certitudine. Delta este preferată, în special, de pescari,...
Serviciul de email marketing furnizat de