x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie




În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 8744


Mai multe titluri din categorie

Reţeta zilei de marţi. Natinca sau gât de rață, de gâscă ori de curcă umplut (rețete românești pe gustul tău)

Reţeta zilei de marţi. Natinca sau gât de rață, de gâscă ori de curcă umplut (rețete românești pe gustul tău)
Am pornit iar prin satele noastre, în căutare de retete romanesti, și iată ce am aflat: în România trăiesc nouăsprezece comunităţi etnice istorice - adică acelea aflate aici de sute de ani -, cărora li se...

Cortul de un kilogram

Cortul de un kilogram
Pasionaţii de drumeţii care vor să-şi uşureze rucsacul în timp ce bat cărările de munte pot lua în considerare cortul MSR Carbon Reflex 2. Realizat din fibră de carbon, câştigătorul premiului National...

Ciorba de văcuţă fiartă în borş, bună de-ţi încălzeşte inima

Ciorba de văcuţă fiartă în borş, bună de-ţi încălzeşte inima
Ciorba de văcuţă este una dintre cele mai gustoase şi sănătoase ciorbe. Consistentă şi plină de nutrienţă, poate fi mâncată în orice sezon.Pentru ciorba de văcuţă avem nevoie de următoarele...

Istoria mereu surprinzătoare. Transmigrarea sau „arestul secular la domiciliu”. De ce au fost pedepsiți landlerii?

Istoria mereu surprinzătoare. Transmigrarea sau „arestul secular la domiciliu”. De ce au fost pedepsiți landlerii?
Dintre toate grupurile etnice “de neam german” - saşi, şvabi, ţipţeri, landleri şi germani -, ne-a atras atenţia cel al landlerilor, poate şi pentru că saga lor nu a fost una a “emigrării”, ci, în...

Rețeta zilei de luni. Colțunași (sau vareniki) ca la Ulma (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de luni. Colțunași (sau vareniki) ca la Ulma (rețete românești pe gustul tău)
Bucate ucrainene după retete romanesti. Adicătelea, împământenite la noi și asimilate de întregul sat, de întreaga comună. Pe Maria Gorban am întâlnit-o cu ani în urmă la festivalul ProEtnica de la...

Ponturi de călătorii. Știi ce face copilul tău în tabără?

Ponturi de călătorii. Știi ce face copilul tău în tabără?
Elevii vor fi din nou în vacanță, iar stațiunile montane vor fi luate cu asalt. Cei care-și trimit copiii în tabere sau excursii trebuie să țină cont de câteva sfaturi. În primul rând, după ce v- ați inter...

Mâncare chinezească - Pui dulce acrişor, o reţetă mai simplă decât am crede

Mâncare chinezească - Pui dulce acrişor, o reţetă mai simplă decât am crede
Ne-am obişnuit cu ideea că mâncarea chinezească este dificil de făcut, nimic mai greşit. Este numai un alt mod de a găti şi de a îmbina ingredientele.Iată reţeta de pui dulce acrişor.Pentru această mâncare...

Cinci oraşe de vizitat într-un weekend lung

Cinci oraşe de vizitat într-un weekend lung
Galerie Foto Dacă aveţi la dispoziţie un weekend prelungit şi ceva bani puşi deoparte, puteţi da o fugă într-unul din oraşele europene mai puţin cunoscute ca destinaţie de city-break, dar cu oferte şi privelişti care se...

Supă SUPREMĂ de cartofi cu bacon, tarhon şi coriandru

Supă SUPREMĂ de cartofi cu bacon, tarhon şi coriandru
Această supă nu presupune mari eforturi dacă avem ingredientle necesare. Supa de cartofi este cremoasă şi fină ca mătasea cu arome blânde şi gust delicios. 500 g de bacon tocat2 fire de ţelină apio, taiate...

Te-a oprit radarul? Iată care sunt cele 7 drepturi ale șoferilor, care te pot scăpa de amendă

Te-a oprit radarul? Iată care sunt cele 7 drepturi ale șoferilor, care te pot scăpa de amendă
Nu de puține ori, atunci când suntem opriți de Poliție în situația depășirii vitezei legale, cădem sub incidența legii și, lăsându-ne la voia întâmplării, îngroșăm rândurile celor ce plătesc amenzi...

Rețeta zilei de sâmbătă. Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă

Rețeta zilei de sâmbătă. Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă
 Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și bucate de alt soi, folosind, iacă-tă, carnea de gâscă. Nu în sarmale –...

Au intrat dimineață în restaurant și nu le-a venit să creadă cine dormea pe o canapea

Au intrat dimineață în restaurant și nu le-a venit să creadă cine dormea pe o canapea
Video Angajații unui restaurant din San Diego, SUA, au avut o surpriză uriașă joi dimineața când au venit la muncă. Au găsit în restaurant pe canapea un musafir neobișnuit care dormea copios. Nu era vorba de vreun...

Anca Țurcașiu, experiențe de neuitat în Asia

Anca Țurcașiu, experiențe de neuitat în Asia
"Eu şi soţul meu iubim foarte mult Asia, nu ne mai săturăm să călătorim pe acest continent. Cred că a fost a şaptea oară când am mers acolo. De fiecare dată alegem alte ţări pentru a le cunoaşte...

Omletă la cuptor, pentru zilele când nu avem timp să gătim

Omletă la cuptor, pentru zilele când nu avem timp să gătim
Ouăle sunt foarte versatile şi uşor de gătit, le putem face în fel şi chip. De la cele mai complicate reţete (de ex. ouăle Benedict) până la simpul ou fiert, acest aliment este plin de nutrienţi şi vitamine...

Un celebru "iepuraş" Playboy a murit la doar 34 de ani! Ce a ucis-o?

Un celebru "iepuraş" Playboy a murit la doar 34 de ani! Ce a ucis-o?
ra una din cele mai frumoase femei din lume şi apăruse chiar şi în revista Playboy, dar a plecat dintre noi la doar 34 de ani!Este vorba despre celebra Katie May. Ea fusese internată în stare critică într-un...