x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5520


Mai multe titluri din categorie

Zodiacul EROTIC. Cum se comportă la pat nativii fiecărei zodii? Cum poți să-i stimulezi și ce le face plăcere? Cum ajung la orgasm?

Zodiacul EROTIC. Cum se comportă la pat nativii fiecărei zodii? Cum poți să-i stimulezi și ce le face plăcere? Cum ajung la orgasm?
Știi care sunt zonele erogene ale partenerului (partenerei) și cum să le stimulezi? Știi cum să-l ajuți să atingă paroxismul? Dar ce te face pe tine să ajungi la orgasm? Cât te cunoști, ca mirabilă ființă...

Carmen Brumă recunoaşte la Antena Stars că pentru a slăbi a băut chiar şi oţet

Carmen Brumă recunoaşte la Antena Stars că pentru a slăbi a băut chiar şi oţet
Galerie Foto Şi în această sâmbătă, de la ora 16.00, la “Refresh by Oana Turcu”, telespectatorii Antenei Stars află de la gazda emisiunii şi de la invitaţii săi, Carmen Brumă şi Mădălin Voicu, care sunt secretele...

Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns

Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns
Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns: “mama plângea şi mânca, mânca şi plângea”Chef Florin Dumitrescu, juratul de la “Hell’s Kitchen...

NUMAI DE BINE: Alegerea antrenorului personal, încetinirea îmbătrânirii şi vestimentaţia sezonului rece

NUMAI DE BINE: Alegerea antrenorului personal, încetinirea îmbătrânirii şi vestimentaţia sezonului rece
Duminică dimineaţa, la Antena 3, echipa „Numai de bine” ne învaţă cum să ne alegem antrenorul personal de fitness, dar şi ce putem face pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Cât despre modă, atât...

Alimentele viitorului: burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar

Alimentele viitorului: burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar
Burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar: industria alimentară caută alternative la carne, considerată prea costisitoare. În Franța vânzările de carne au scăzut cu 7% între 1998 și 2012, deoarece...

Maria Coman, în juriul Premiul literar "Augustin Frăţilă"

Maria Coman, în juriul Premiul literar "Augustin Frăţilă"
Maria Coman, realizatoarea emisiunii „Se întâmplă în România”, de la Antena 3, face din nou parte din juriul Premiului literar „Augustin Frăţilă”, ediţia a III-a.“Pentru mine este din nou o onoare şi ...

Zece femei frumoase, bogate și celebre care nu au ajuns niciodată în fața altarului

Zece femei frumoase, bogate și celebre care nu au ajuns niciodată în fața altarului
Galerie Foto Mai multe vedete frumoase, bogate și celebre de la Hollywood resping ideea că viața unei femei este împlinită atunci când se căsătorește și susțin că se simt foarte bine chiar și dacă nu au ajuns vreodată...

Cine este fata care va reprezenta România la concursul Miss World 2014. Vouă cum vi se pare?

Cine este fata care va reprezenta România la concursul Miss World 2014. Vouă cum vi se pare?
Galerie Foto Câștigătoarea titlului Miss World România 2014, Bianca Fanu, a fost acceptată oficial să reprezinte România la ediția din acest an a competiției internaționale de frumusețe Miss World 2014, eveniment care se...

Nik Wallenda, legat la ochi, pe sârmă, deasupra “Oraşului vânturilor”

Nik Wallenda, legat la ochi, pe sârmă, deasupra “Oraşului vânturilor”
Galerie Foto Nik Wallenda, “Regele mersului pe sârmă”, se întoarce cu o nouă aventură la înălţime! În ”Oraşul Vânturilor”, aşa cum este supranumit Chicago, Wallenda va executa cel mai îndrăzneţ şi mai dificil...

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri
Pentru al doilea an consecutiv, Michael Jackson se află pe primul loc în clasamentul întocmit de Forbes al celebrităților cu cele mai mari venituri postume, conform starpulse.com.Numele și muzica fostului rege pop...