x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5262


Mai multe titluri din categorie

(P) Un an de zile bune şi nopţi liniştite

(P) Un an de zile bune şi nopţi liniştite
Sunt mici schimbări pe care le poţi face pentru ca zilele şi nopţile tale să inceapă mai bine. Totul porneşte de la felul în care adormí şi te trezeşti: indiferent dacă este în timpul săptămânii sau în...

Ce mâncau Ceaușeștii? Preferinţe de tinereţe, regim de bătrâneţe

Ce mâncau Ceaușeștii? Preferinţe de tinereţe, regim de bătrâneţe
Mai ţineţi minte bancurile care se rosteau în şoaptă, pe la colţuri şi stârneau hohote de râs, urmate, inevi­ta­bil, de o zbatere de inimă şi de o pri­vire în jur, ce iscodea fiecare chip din apropiere?...

Cele mai frumoase cratere de pe planetă GALERIE FOTO

Cele mai frumoase cratere de pe planetă GALERIE FOTO
Sunt prezente pe întreaga planetă, le poţi găsi în Statele Unite, dar şi în America de Sud, în China sau în Egipt, Bahamas sau Siberia ... Se numesc doline şi apar în cele mai neaşteptate locuri şi au uneori...

După 2 ani, Mariei Coman i s-a îndeplinit dorinţa: înfiinţarea primului centru privat de recuperare neuromotorie pentru copii

După 2 ani, Mariei Coman i s-a îndeplinit dorinţa: înfiinţarea primului centru privat de recuperare neuromotorie pentru copii
În 2012, Maria Coman provoca cititorii blogului www.maria-coman.ro să se implice, prin achiziţionarea unor tricouri, într-o campanie de strângere de fonduri pentru înfiinţarea unui centru privat de tratare a...

Coniacul și vinul care i-au făcut „praf” pe Churchill, Aznavour, Kusturica, Agatha Christie, Frank Sinatra și Stalin

Coniacul și vinul care i-au făcut „praf” pe Churchill, Aznavour, Kusturica, Agatha Christie, Frank Sinatra și Stalin
Totul al plecat de la o amintire din vremea studenţiei, când, la o serbare de-nceput de an, un coleg armean ne-a adus o sticlă de „Ararat”. Numele de pe etichetă, cu misterioase conotaţii biblice, ascundea un...

Botezatu a decis să părăsească Bucureştiul şi a mers la sat

Botezatu a decis să părăsească Bucureştiul şi a mers la sat
În ultimul weekend dinaintea noului sezon al emisiunii “Star Matinal”, care va lua startul luni dimineaţa, începând cu ora 09:00, Bote a luat o decizie radicală, părăsind Bucureştiul. “Am fugit la ţară,...

Vacanță surprinzătoare într-un oraș cosmopolit: BELGRAD, la încrucișarea drumurilor, la cumpăna istoriei

Vacanță surprinzătoare într-un oraș cosmopolit: BELGRAD, la încrucișarea drumurilor, la cumpăna istoriei
Aflat la confluenţa dintre râul Sava şi Dunăre, acest oraş, prins adesea în jocul geopolitic al diferitelor imperii, şi-a modelat un caracter aparte, în care se găsesc atât trăsături slave, cât şi austriece...

Dan Capatos, selfie de colecţie cu Tom Hanks

Dan Capatos, selfie de colecţie cu Tom Hanks
Galerie Foto Prezentatorul emisiunii „Un Show Pacatos”, care revine din 1 septembrie, de la 23:00, la Antena 1Campionul nopţilor albe, Dan Capatos, revine luni, 1 septembrie, începând cu ora 23:00 la Antena 1, cu un nou...

Iulian Barbu („Piticul porno”) face o săritură periculoasă

Iulian Barbu („Piticul porno”) face o săritură periculoasă
Vineri, 29 august, în cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”În cea de-a doua semifinală a show-ului “Splash! Vedete la apă”, vineri, 29 august, de la ora 20.30, la Antena 1, Iulian Barbu,...

Publicul şi-a desemnat favoritele din casa “Mireasă pentru fiul meu”

Publicul şi-a desemnat favoritele din casa “Mireasă pentru fiul meu”
Cu doar o zi înainte de marea finală a celui mai îndrăgit reality show matrimonial din România, difuzată mâine la Antena 1,Mâine, telespectatorii celui mai îndrăgit reality show matrimonial din România,...

TESTUL FERICIRII. Răspunde întrebărilor și citește interpretările. Află cum poți fi fericit!

TESTUL FERICIRII. Răspunde întrebărilor și citește interpretările. Află cum poți fi fericit!
 1. Care este culoarea care te reprezintă, cu care te identifici? a. roşub. galbenc. verded. albastru2. Să presupunem că ar trebui să alegi un animal pentru a te înveseli. Care dintre următoarele ţi-ar păre...

Coniacul de 2 milioane de dolari

Coniacul de 2 milioane de dolari
Pasiunile a cincizeci de oameni au făcut ca un simplu pahar de coniac să cuprindă întreaga lume într-un echilibru perfect. Ne putem închipui doar ce foc de artificii ar putea stârni cel mai scump coniac din lume -...

Haideţi la show! Şef de scaune, ediţia din 30 august

Haideţi la show! Şef de scaune, ediţia din 30 august
Există funcţia de şef de scaune? Unde, cine, cum şi  când? Veţi putea afla în ediţia de sâmbătă a emisiunii “Haideţi la show!”  Este un secret pe care îl dezvăluie invitata noastră ...

Ana Maria Gheorghe: „Fac curat, iau comenzi, debarasez, mă pot numi omul-orchestră”

Ana Maria Gheorghe: „Fac curat, iau comenzi, debarasez, mă pot numi omul-orchestră”
Prezentatoarea rubricii Meteo din cadrul Observatorului de la Antena 1Ana Maria le aduce zilnic telespectatorilor cele mai noi informaţii despre vreme, în cadrul Observatorului de la Antena 1, iar atunci când nu se...

Nicolae Mitea anunță data nunții cu Andreea Tonciu

Nicolae Mitea anunță data nunții cu Andreea Tonciu
Vineri, la “Splash! Vedete la apă”, la Antena 1În cea de-a doua semifinală a show-ului “Splash! Vedete la apă”, vineri, 29 august, de la ora 20.30, la Antena 1, Andreea Tonciu va sări în sincron cu iubitul ...