x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 12603


Mai multe titluri din categorie

6 alimente sănătoase și care nu ar îngrășa, dar care sunt mâncate prost

6 alimente sănătoase și care nu ar îngrășa, dar care sunt mâncate prost
Am spus-o de mai multe ori: Dumnezeu ne-a lăsat tot ce ne trebuie pentru a fi sănătoși și cât mai performanți. Problema a apărut când omul s-a apucat să îmbunătățească ce a dat Dumnezeu....

S-au încins spiritele la masa juriului „Next Star”, între Pepe și CRBL!

S-au încins spiritele la masa juriului „Next Star”, între Pepe și CRBL!
Au fost discutii aprinse la masa juriului, în această seară, la “Next star”, intre Pepe și CRBL!   Cei doi jurati au avut opinii complet diferite legate de prestația unui concurent, iar...

REŢETA ZILEI: Sufleu cu brânză

REŢETA ZILEI: Sufleu cu brânză
Ingrediente: 50 g brânză cheddar (sau/şi Gouda), 40 g unt, 40 g făină, 190 ml lapte, 2 ouă mari, sare, piper, nucşoară Mod de preparare: Se dă brânza pe răzătoarea fină, se topeşte untul...

Patru zodii care îți fac viața un Iad

Patru zodii care îți fac viața un Iad
Cu siguranță ai observat cel puțin o dată în viață că anumite persoane din jurul tău au un hobby din a-i chinui pe ceilalți. Nu are importanță dacă le-ai greșit vreodată cu ceva ori nu, pentru că...

REŢETA ZILEI: Tapas cu creveţi şi brânză

REŢETA ZILEI: Tapas cu creveţi şi brânză
Ingrediente: 200 g cremă de brânză, 100 g telemea de capră, 10 măsline negre fără sâmburi, 10 creveţi decorticaţi, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, un căţel de usturoi, sare Mod...

Andreea Apetre, de la actorie la antreprenoriat, pe segmentul de bridal fashion

Andreea Apetre, de la actorie la antreprenoriat, pe segmentul de bridal fashion
Acum 7 ani, Andreea Apetre, de profesie actriță, punea bazele unui business în fashion, Blossom Dress, un atelier de rochii de mireasă.   Înclinația către artă și pasiunea pentru design...

Sărbătoreşte româneşte de Dragobete pe Patinoarul Drumul Taberei!

Sărbătoreşte româneşte de Dragobete pe Patinoarul Drumul Taberei!
Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, îi invită pe toţi îndrăgostiţii vineri, 24 februarie 2017, de Dragobete, începând cu orele 18.30, la sărbătoarea...

Arii protejate ale României. Parcul Natural Defileul Mureșului Superior

Arii protejate ale României. Parcul Natural Defileul Mureșului Superior
Parcul Natural Defileul Mureșului Superior este o arie protejată situată în estul Transilvaniei, pe teritoriul județului Mureș. Zona a fost declarată arie protejată în anu 2007 și are o...

Unic pe plaiuri mioritice. Peștera care a atras atenția celor de la NASA

Unic pe plaiuri mioritice. Peștera care a atras atenția celor de la NASA
Peștera  Movile din Dobrogea este unică în lume și a fost studiată până și de cercetătorii de la NASA. A fost descoperită din întâmplare, în 1986, de geologul român...

Tudor Gheorghe: Nu am făcut niciodată compromisuri cu arta mea la nunţi

Tudor Gheorghe: Nu am făcut niciodată compromisuri cu arta mea la nunţi
Cântăreţul şi compozitorul Tudor Gheorghe a primit, marţi seară, din partea Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR), titlul de ambasador al tradiţiilor şi identităţii naţionale...

Destinația săptămânii. Sydney, capitala marginii Pacificului

Destinația săptămânii. Sydney, capitala marginii Pacificului
Capitala Australiei se află pe malul unuia dintre cele mai frumoase golfuri naturale din lume, golful Port Jackson sau Golful Sydeny. Este cel mai mare oraș și cel mai mare port al continentului. Sydney este casa...

Descoperă plajele superbe la care ajungi cu mașina

Descoperă plajele superbe la care ajungi cu mașina
Marile agenții au deja pregătite ofertele Early Booking pentru vacanța de vară, prețurile fiind mai avantajoase dacă achiziționați pachetele din timp. În topul preferințelor românilor rămân...

REŢETA ZILEI: Bruschete cu ciuperci şi brânză pufoasă

REŢETA ZILEI: Bruschete cu ciuperci şi brânză pufoasă
Ingrediente: baghetă proaspătă/prăjită, brânză pufoasă cu smântână, ciuperci champignon crude, roşii/roşii cherry, busuioc, usturoi, sare, piper, ulei de măsline Mod de...

Jennifer Lopez spune că este singură deoarece nu are timp pentru o relaţie

Jennifer Lopez spune că este singură deoarece nu are timp pentru o relaţie
Cântăreaţa şi actriţa Jennifer Lopez a confirmat marţi la emisiunea The Ellen DeGeneres Show că în prezent este singură şi că are un program încărcat care nu-i permite să se implice...

A călătorit în toate statele lumii în timp record. Cassie De Pecol are şanse să intre în Cartea Recordurilor

A călătorit în toate statele lumii în timp record. Cassie De Pecol are şanse să intre în Cartea Recordurilor
Video O americancă în vârstă de 27 de ani are şanse să intre în Cartea Recordurilor după ce a călătorit în cele 196 ţări ale lumii în doar 18 luni şi 26 de zile, relatează...