x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 14137


Mai multe titluri din categorie

Destinația săptămânii. Atena, orașul zeilor

Destinația săptămânii. Atena, orașul zeilor
Primăvara blândă este o perioadă perfectă pentru o escapadă în Atena sau orașul zeilor, cum mai este cunoscută capitala Greciei. Atena este bogată în monumente istorice vechi de peste 1.500 de...

Unic pe plaiuri mioritice. Cel mai vechi papirus din Europa

Unic pe plaiuri mioritice. Cel mai vechi papirus din Europa
Papirusul a fost descoperit în anul 1959, la Mangalia, și este datat din secolul IV. După descoperire, papirusul a fost predat Rusiei pentru a fi restaurat și conservat, însă s-a întors în...

REŢETA ZILEI: Salată cu cartofi dulci, fasole neagră şi avocado

REŢETA ZILEI: Salată cu cartofi dulci, fasole neagră şi avocado
Ingrediente: un cartof dulce mare, o salată, o cutie de fasole neagră, un avocado, o ceapă roşie, miez de seminţe de dovleac, 2 legături pătrunjel, parmezan ras, 50 ml suc lime, ulei de măsline, sare, piper...

Șocant! Ce a făcut Rihanna cu fotografiile ei de pe Instagram

Șocant! Ce a făcut Rihanna cu fotografiile ei de pe Instagram
Vinerea tracută, Elisabeta a II-a a Marii Britanii a împlinit 91 de ani. Cu acestă ocazie Rihanna s-a gândit..., să o omagieze pe suverană într-un mod îndoielnic, ar putea spune...

Reteta de sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman)

Reteta de sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman)
Reteta de sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman) e unul dintre cele mai savuroase preparate traditionale romanesti. „Din cale afară de fine, sărmăluțele din carne de gâscă cer un vi...

Gina Pistol către chef Scărlătescu: „Dacă ajungi la 90 de kilograme, am rochia de mireasă în mașină!”

Gina Pistol către chef Scărlătescu: „Dacă ajungi la 90 de kilograme, am rochia de mireasă în mașină!”
Lupta dintre cele trei echipe continuă luni la „Chefi la cuțite”, de la 20.30, la Antena 1. Și deși rândurile se strâng și presiunea e tot mai mare pe măsură ce se apropie finala,...

Decizie RADICALă luată de Gigi Becali. "Am aruncat-o pe Maria Tănase"

Decizie RADICALă luată de Gigi Becali. "Am aruncat-o pe Maria Tănase"
Ieșit de la biserică după slujba de Sfântul Gheorghe, Gigi Becali a declarat că nu mai ascultă decât muzică religioasă și că a aruncat CD-urile cântăreței de muzică populară...

Rețeta zilei de luni. Supă de nohot

Rețeta zilei de luni. Supă de nohot
Rețeta zilei de azi ne trimite departe, in trecutul culinar al unei Românii savuroase. Și chiar dacă ingredientul la care o să facem referire azi vi se pare exotic, străbunicile noastre obișnuiau să...

Explozie de parfum şi culoare în grădinile botanice

Explozie de parfum şi culoare în grădinile botanice
În România există 10 grădini botanice, utilizate atât pentru cercetare, cât şi pentru agrement - la Bucureşti, Iaşi, Cluj (două), Jibou, Galaţi, Craiova, Tulcea, Târgu Mureş şi...

Topul celor mai curate orașe din lume. Unde se află România?

Topul celor mai curate orașe din lume. Unde se află România?
A fost întocmit Top 10 al celor mai curate orașe din lume. Clasamentul a fost întocmit de publicația britanică „The Telegraph”, care a folosit datele furnizate de Organizația Mondială a...

TOP 18 cele mai ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE LOCURI din lume. Pe ce loc se află România (VIDEO)

TOP 18 cele mai ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE LOCURI din lume. Pe ce loc se află România (VIDEO)
Platforma online de social media 9GAG (9gag.com) a întocmit şi publicat un clasament al celor mai terifiante locuri din lume. Pe primul loc în acest top a fost inclus un obiectiv din România, Pădurea...

REȚETA ZILEI: Găluște cu caise

REȚETA ZILEI: Găluște cu caise
Ingrediente:   5 caise mici, 250 gr brânză de vaci bine scursă de zer, un ou, griș – 2 linguri de supă cu vârf, făină – 2 linguri de supă cu vârf, 60 gr pesmet, o...

Opt reguli esențiale pentru femei

Opt reguli esențiale pentru femei
“O femeie trebuie să fie întotdeauna elegantă și fabuloasă”, spunea Coco Cha­nel, una dintre cele mai influente per­sonalități din lumea modei. Pare însă o misiune din ce în...

Italianul Fulvio Balboni se întoarce la „iUmor” pe muzica din filmul „Nașul”

Italianul Fulvio Balboni se întoarce la „iUmor” pe muzica din filmul „Nașul”
Galerie Foto Italianul Fulvio Balboni se întoarce la „iUmor”, după ce în primul sezonul nu a reușit să convingă juriul emisiunii cu glumele sale legate de căsnicie. Atunci Mihai Bendeac i-a sugerat că...

Rețete românești. Clapon umplut cu tocătură (pentru masa de Sfântul Gheorghe)

Rețete românești. Clapon umplut cu tocătură (pentru masa de Sfântul Gheorghe)
Acum un veac si mai bine, Ecaterina S. Comsa se adresa „Matroanelor romane”, in prefata cartii sale de bucate, reamintindu-le o spusa a lui Edmondo de Amicis - „Soarta multor oameni a atarnat de faptul...
Serviciul de email marketing furnizat de