x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 11923


Mai multe titluri din categorie

Cântăreaţa Romina Power împlineşte 65 de ani

Cântăreaţa Romina Power împlineşte 65 de ani
Cântăreaţa Romina Power s-a născut la 2 octombrie 1951 la Los Angeles, în California şi este cea mai mare fiică a actorilor Linda Christian şi Tyrone Power. După divorţul părinţilor din 1956,...

Gabriel Cotabiță s-a căsătorit în secret

Gabriel Cotabiță s-a căsătorit în secret
A trecut prin cea mai grea cumpănă, dar se pare că acum Gabriel Cotabiță vrea să se bucure din plin de viață, scrie Antena 3. Drept pentru care artistul a decis să se căsătorească cu aleasa inimii sale,...

Ghidul bunelor maniere. Care sunt culorile de DOLIU la români

Ghidul bunelor maniere. Care sunt culorile de DOLIU la români
Ziua bună om bine educat și cu alese însușiri. Nu vreau să-ți întunec ziua, dar pentru că tot am fost întrebată în vremea din urmă care sunt culorile pe care se cuvine să le porți...

Ghidul bunelor maniere. Cine și cui oferă locul în autobuz

Ghidul bunelor maniere. Cine și cui oferă locul în autobuz
Bună ziua om bine educat și cu alese însușiri. Fiind mijloc de săptămână activă, cu lume multă care se mișcă dintr-un loc în altul – cu RATA, cu trenul, cu microbuzul și cu alte...

12 plante care supraviețuiesc și în cele mai întunecate locuri ale camerei

12 plante care supraviețuiesc și în cele mai întunecate locuri ale camerei
Pentru camerele şi spaţiile în care lumina soarelui ajunge rar, aceste plante pot fi o adevărată salvare. Ele se simt minunat la umbră sau în locurile slab luminate. La majoritatea acestor plante,...

Secretele grădinaritului. 5 metode naturale eficiente de îmbunătățire a solului

Secretele grădinaritului. 5 metode naturale eficiente de îmbunătățire a solului
Grădinăritul este o îndeletnicire care atrage tot mai mulți oameni, dornici de a consuma produse naturale de calitate. Grădina ta poate arăta surprinzător dacă acorzi sănătății plantelor atenția...

Trucuri de frumuseţe de pe vremea bunicii

Trucuri de frumuseţe de pe vremea bunicii
Frumusetea este darul lui Dumnezeu spunea Aristotel, iar scriitorul francez Voltaire completa că adevarata frumusețe izvorăște din sublim și simplitate. Fiecare om a primit o doză de frumusețe, pe care fie o...

Clătite brașovene (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Clătite brașovene (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Printre puținele bucate țărănești-o mixtură săseasco-românească-care au pătruns (îmbrăcate cum au putut ori le-au „ajutat“ gazdele) în menu-urile unor cârciumi (mai mult sau...

Brad Pitt s-a supus voluntar unui test antidroguri

Brad Pitt s-a supus voluntar unui test antidroguri
Brad Pitt colaborează deplin la investigaţiile realizate de Department of Children and Families din SUA pentru a recăpăta încrederea Angelinei şi a copiiilor săi, potrivit unei surse apropiate anturajului...

Zodiile care te cuceresc pe viață

Zodiile care te cuceresc pe viață
Există oameni care trec prin viața ta ca niște umbre, nu îți transmit și nu te marchează cu nimic. Dar există și alții care te cuceresc pe viață, pe care nu îi mai poți uita nicicând, chiar...

Cea mai bună rețetă de găluște cu prune

Cea mai bună rețetă de găluște cu prune
Un desert al copilăriei de care îmi aduc aminte cu plăcere de fiecare dată! Şi pentru că tot îmi plac atât de mult, am îmbunătăţit reţeta copilăriei, pe ici pe colo şi cred că am...

Fetitele lui Pepe si Dan Negru nu au curajul sa vina la "Next Star"

Fetitele lui Pepe si Dan Negru nu au curajul sa vina la "Next Star"
Joi, 29 septembrie, de la ora 20.30, la "Next Star",  vine sa cante Antonia, o fetita de patru ani si jumatate din judetul Suceava. Iar juratii  nu doar ca se topesc atunci cand o vad - Alina Eremia...

Povestea bărbatului care a lansat mesajul “Nu te mai preocupa, ești frumoasă astăzi”

Povestea bărbatului care a lansat mesajul “Nu te mai preocupa, ești frumoasă astăzi”
Galerie Foto Un fost corporatist care acum se ocupă de transformările artiștilor de la “Te cunosc de undeva”, a reușit să câștige inimile femeilor din toată țara printr-un gest inedit. Alexandru Sassu, de...

Există o metodă simplă prin care cuptorul poate fi ca nou

Există o metodă simplă prin care cuptorul poate fi ca nou
Cuptorul ne ajută foarte mult în bucătărie, dar de cele mai multe ori nu avem grijă de el cum se cuvine. Gătim în mod frecvent, îl curăţăm rapid, dar mizeria se tot adună şi devine foarte...

Semnul zodiacal care face legea

Semnul zodiacal care face legea
Deşi fiecare dintre cele 12 semne astrologice are particularităţile sale, care îi asigură succesul în viaţă, numai unul dintre ele se poate mândri cu faptul că dispune de autoritatea supremă, or...