x close

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie


În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 13045


Mai multe titluri din categorie

Zodiile care sunt mai arogante decât par

Zodiile care sunt mai arogante decât par
Nu sunt foarte prietenoşi şi nici nu discută cu oricine. Nativii anumitor zodii sunt caracterizaţi de ceilalţi drept aroganţi şi foarte pretenţioşi, dar asta nu îi împiedică să acţioneze după...

Prețioasa zodiacului – femeia care privește lumea de pe piedestal

Prețioasa zodiacului – femeia care privește lumea de pe piedestal
Fiecare om este unic în felul său. Totuși unii dintre noi sunt mai virtuoși decât ceilalți atât prin comportamentul lor, cât și prin caracteristicile ce îi fac niște oameni de admirat...

Astăzi este ziua ta: CRISTIAN ȚOPESCU

Astăzi este ziua ta: CRISTIAN ȚOPESCU
Cristian Ţopescu, comentator sportiv de radio şi televiziune, s-a născut la 26 martie 1937, la Bucureşti. Fiul ofiţerului de cavalerie Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României, participantă la...

Rețete românești. Musaca de post, ca la Târgu Cărbunești

Rețete românești. Musaca de post, ca la Târgu Cărbunești
Din Targu Carbunesti, trecand dealul, pe langa stadion, Manastirea Camaraseasca apare calatorului curios ca o minune. si minune este caci, in anii comunismului, biserica manastirii de-acum a fost „bolnita” pe...

Reguli de etichetă, cu Nadina Câmpean. Secretele limbajului florilor

Reguli de etichetă, cu Nadina Câmpean. Secretele limbajului florilor
Un buchet de flori poate aduce un zâmbet şi pe cel mai încrâncenat chip. Nu aşteptaţi ocazii speciale să dăruiţi o floare. Un gest simplu poate însemna mai mult decât o mie de...

SEO pentru începători. Obține CUVINTELE-CHEIE potrivite ca să crești TRAFICUL în GOOGLE

SEO pentru începători. Obține CUVINTELE-CHEIE potrivite ca să crești TRAFICUL în GOOGLE
Nu e întotdeauna ușor să atragi vizitatori pe site-ul tău. Probabil știi că trebuie să înveți SEO, dar problema e că mișună pe-acolo atât de mulți „guru” SEO, încât nu...

Secretul longevității de la un bărbat care a trăit 256 de ani

Secretul longevității de la un bărbat care a trăit 256 de ani
Pare o vârstă imposibil de atins și, totuși, despre Li Ching Yuen se spune că a trăit 256 de ani. Potrivit unui articol din New York Times, publicat in anul 1930, profesorul Wu Chung-chieh a povestit...

Cum alege şemineul

Cum alege şemineul
Tot mai mulţi români care îşi ridică o casă sau şi-o renovează de la zero nu concep să nu îşi monteze şi un şemineu. Chiar dacă este doar pentru design sau unul care încălzeşte...

Autorizațiile pentru montarea panourilor solare pot dura şi 450 de zile!

Autorizațiile pentru montarea panourilor solare pot dura şi 450 de zile!
Românii au prins gustul panourilor fotovoltaice prin care să-şi producă singuri energia necesară unei locuinţe, pentru a scădea factu-rile la utilităţi. Problema este că, din cauza birocraţiei, obținerea...

10 greşeli de evitat când îţi amenajezi casa

10 greşeli de evitat când îţi amenajezi casa
Dacă vrei să ai o locuinţă atrăgătoare, în care să te simţi bine, echilibrată din punct de vedere estetic, evită să faci câteva greşeli flagrante. Cu un pic de atenţie, vei reuşi să-ţi...

REŢETA ZILEI: Mâncare de fasole de post

REŢETA ZILEI: Mâncare de fasole de post
Ingrediente: 600 g fasole albă uscată, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, 2 cepe, 3 linguri bulion, 2 foi de dafin, boabe de piper, ulei, cimbru, sare Mod de preparare: Se alege fasolea şi se pune la...

Idei pentru o grădină de poveste. Nu arunca vechiturile, ci foloseşte-le ca suport pentru flori!

Idei pentru o grădină de poveste. Nu arunca vechiturile, ci foloseşte-le ca suport pentru flori!
A venit primăvara, zilele urâte sunt pe cale să devină amintire, astfel că a sosit vremea să-ţi transformi curtea casei într-o oază de linişte, frumuseţe şi culoare. Şi dacă nu ai casă, cu un...

Trucuri pentru a schimba faţa bucătăriei

Trucuri pentru a schimba faţa bucătăriei
Nu îţi mai place aspectul bucătăriei şi vrei să faci o schimbare? Câteva sfaturi te ajută să realizezi o reamena-astfel încât să devină exact ceea ce îţi doreşti. Dacă ai...

Cum transformi o baie anostă  într-una cu stil

Cum transformi o baie anostă  într-una cu stil
Ca orice cameră din casă, baia are rolul ei în a te face să te simţi bine. Una albă, fadă şi plictisitoare te poate duce cu gândul la un spital, în timp ce una colorată îţi dă...

Fostul apartament al celebrei Greta Garbo se vinde

Fostul apartament al celebrei Greta Garbo se vinde
Galerie Foto Apartamentul din New York al legendare actriţe Greta Garbo se vinde cu aproape 6 milioane de dolari, scrie AFP. Apartamentul de 7 camere din Manhattan a fost scos la vânzare pentru 5,85 dolari iar...
Serviciul de email marketing furnizat de