x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (15) Cozonac cu nucă / Miel de Paști / Pască pentru Paște (de la 1871)

REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (15) Cozonac cu nucă / Miel de Paști / Pască pentru Paște (de la 1871)

de Simona Lazar    |    19 Apr 2014   •   13:51
REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (15) Cozonac cu nucă / Miel de Paști / Pască pentru Paște (de la 1871)
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

E ultima zi înainte de noaptea cea sfântă a Învierii. Sunt ultimele ceasuri în care, în gospodăriile creștinilor, se mai pregătesc bucatele pentru masa de Paști. Acelora dintre dumneavoastră care încă nu au aflat rețeta potrivită pentru meniul de sărbătoare le oferim câteva idei... clasice, culese de prin țară și din cărțile vechi de bucate.

Citește și
Rețete de urmat... după masa de Paști. Cum să ai o digestie bună după un prânz încărcat


Diete interzise după mesele copioase de Paști!


Cozonac cu nucă
Un kg făină de patiserie, 3 ouă întregi, 3 gălbenușuri, 500 ml lapte, 300 g zahăr tos, 250 ml ulei (sau 200 g osânză, untură sau unt), coaja rasă de la o lămâie (sau de la o portocală), 50 g drojdie de bere, o esență de rom sau de vanilie, o linguriță de sare fină.
Pentru umplutură:
300 g nuci măcinate, 3 albușuri, o cană de zahăr tos și o esență de rom.
Facultativ: 100 g rahat.

Zahărul se topește în lapte călduț, păstrându-se o lingură de zahăr și puțin lapte pentru maia. Tot aici se adaugă și coaja rasă de la citrice. Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr, se dizolvă în lapte, se presară puțină făină și se lasă la crescut. Când și-a dublat volumul, se toarnă peste făina cernută, în mijlocul căreia s-au mai pus cele trei ouă întregi și cele trei gălbenușuri, sarea, laptele și celelalte arome.
Se amestecă totul bine și se începe frământatul, adăugând câte puțin uleiul (sau oricare dintre celelalte grăsimi, după ce s-au topit la bain-marie). Se pot folosi combinații între ulei și grăsimi, de genul 125 ml ulei și 100 g unt, având grijă că la 125 ml ulei corespund 100 g de unt, untură, etc. Se frământă la început numai cu pumnii, iar după o jumătate de or1 ridicând aluatul din când în când, rupându-l și izbindu-l și apoi din nou cu pumnii. Când aluatul a devenit omogen și flexibil și se desprinde ușor de pe mână și de pe pereții vasului, se adună la mijloc, se acoperă cu un șervet curat și se lasă la crescut la loc cald până își dublează volumul.
Pentru umplutură, se bat spumă albușurile și apoi se încorporează, încet-încet, o cană de zahăr, nucile măcinate și esența de rom (pentru umplutură este indicat să nu se folosească decât esență de rom sau 3 linguri de rom curat). Facultativ, în această umplutură (sau chiar direct în aluat) se pot adăuga bucățele de rahat asortat, tăiat în cuburi mici.
Se împarte aluatul în două, se întind două foi de aluat pe care se repartizează omogen umplutura, se rulează și fiecare cozonac se strânge la capete. Tăvile se ung cu untură (sau unt), se așază cozonacii, se ung cu un ou bătut și se mai lasă puțin la crescut. Se bagă în cuptorul încălzit, la foc moderat, pentru 45-50 de minute, până se rumenesc.
Rețetă culeasă de la o gospodină din Berca, județul Buzău

Citește și
Miel de Paști

Pască pentru Paște (de la 1871)
 

×
Subiecte în articol: felicia retete de pasti traditii pascale