x close

Rețete românești. FRIPTURĂ DE URS (rețeta de familie a lui Adrian Sărmășan)

0
10 Ian 2017 - 12:09
Rețete românești. FRIPTURĂ DE URS (rețeta de familie a lui Adrian Sărmășan)


Nu mi-as fi inchipuit s-o intalnesc pe Artemisa chiar la Poarta Apusenilor, pe Valea Vanturetului, langa localitatea Lungesti, in mijlocul unei naturi salbatice, tulburatoare, dar si prietenoase. Prietenoasa... poate si pentru ca o vegheaza o Artemisa de pe meleagurile noastre, o vanatoreasa, vanatorita, o femeie-vanator. Csilla Imola Sarmasan are, in ciuda fragilitatii pe care o afiseaza, atunci cand o vezi pentru prima oara, mai multe trofee cu medalie de aur la cerb carpatin, cerb lopatar si urs carpatin.

O rugam pe Csilla sa ne spuna o poveste vanatoreasca. "O poveste de vanatoare? Iata una adevarata, la Varful Budacu. Vanam un cerb. Era o ceata deasa, il auzeam, il simteam, dar nu ne apropiam. L-am pandit patru zile. A cincea zi ne-am facut bagajele, sa ne intoarcem acasa. Dimineata a iesit soarele, asa a vrut Dumnezeu, la ora 5 am suit pe munte, la 200 m am vazut acest cerb, care era un animal foarte frumos, dar deja era batran si intra in regresie. L-am impuscat in inima piciorului. Am venit la cabana si i-am zis sotului meu: «L-am impuscat.» «Unde este?» «in padure.» «Pai cum l-ai impuscat daca este in padure?». El m-a dojenit. Ne-am dus cu cainii, cu paznicii, l-am recuperat. Este o poveste care are o doza de tragism. Cerbul a cazut in apa, a coborat in trei picioare, urmarit de caini. Din cauza asta am zis ca n-o sa mai impusc nici cerb, nici urs..."
in familia Sarmasan, amandoi sotii gatesc. Carnea se tine la fezandat in bait de vin, otet, morcov, ceapa, piper, un pic de coniac; dupa aceea, se scurge si se pune cu legume, masline, ciuperci, vin rosu si se serveste cu cartofi gratinati. E foarte gustoasa, seamana cu carnea de vita si de miel. Carnea de urs seamana cu cea de vita batrana. Are o anumita aroma, de vanat, aparte, un usor gust de ciocolata amara, depinde de cum e gatita. Se potriveste cu fructe de padure, cu dulce, pentru ca este mai seaca, cu sos de miere, cu ananas.
Pentru friptura de urs..........

Citește mai departe și află toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1523


Mai multe titluri din categorie

Limba soacrei (rețetă din Basarabia)

Limba soacrei (rețetă din Basarabia)
Limba soacrei este, în cazul de față, nu o metaforă (sau un adevăr, ziceți-i cum vreți) cu referire directă la anumite relații de familie, ci, după cum se va vedea, o rețetă delicioasă pe care am avut...

Madonna, furioasă pe proiectul unui film despre începuturile carierei sale

Madonna, furioasă pe proiectul unui film despre începuturile carierei sale
Madonna este furioasă pe proiectul Universal Studios de a realiza un film despre perioada petrecută de ea la New York, la începutul anilor '80 - calificându-l drept "şarlatan" pe oricine...

Bucătarul şef al galei Oscarurilor a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood

Bucătarul şef al galei Oscarurilor a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood
Austriacul Wolfgang Puck, "chef" al galei Oscarurilor de peste 20 de ani, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, în cadrul unei ceremonii la care a fost însoţit de regizorul Brett Ratner ş...

Unic pe plaiuri mioritice. Inlăceni, satul-labirint unic în România

Unic pe plaiuri mioritice. Inlăceni, satul-labirint unic în România
În sud-vestul județului Harghita, la 25 de kilometri de Odorheiu Secuiesc, vei da peste un sat unic în țara noastră. Inlăceni este un sat-labirint care are mai multe ulițe decât case. Cea mai...

REŢETA ZILEI: Stracciatella alla romana (supa tradiţională a Romei)

REŢETA ZILEI: Stracciatella alla romana (supa tradiţională a Romei)
Ingrediente: 1,5 l supă de carne, 4 ouă, 50 g parmezan, un praf de nucşoară, o linguriţă coajă de lămâie, un praf de sare Mod de preparare: Într-un bol, se bat bine ouăle, cu telul, apoi se...

Tai Chi, relaxare cu practici chinezești vechi de mii de ani

Tai Chi, relaxare cu practici chinezești vechi de mii de ani
Lumea orientală a adus omenirii numeroase tehnici de vindecare, de relaxare și de apărare. Tehnici fascinan­te, vechi de mii de ani, sunt aplicate și în zilele noastre. Poate că cea mai...

Prognoza meteo. CUM VA FI VREMEA DE 1 MAI

Prognoza meteo. CUM VA FI VREMEA DE 1 MAI
Prognoza meteo pe urmatoarele doua saptamani ne va dezvalui si cum va fi vremea in mini-vacanta de 1 mai. Ultima saptamana de aprilie vine cu temperaturi mari, de pana la 23 de grade Celsius. Din pacate, catre...

Cu ce se laudă România la târgurile internaționale de turism

Cu ce se laudă România la târgurile internaționale de turism
Când spunem România, spunem Dracula, cel puțin pentru turiștii străini. Țara noastră atrage străinii datorită faimoasei legende și a castelului în care ar fi domnit acesta. Sunt câțiva...

Bianca Drăguşanu: „Victor, nu ţi-am zis până acum, dar chiar am fost dezamăgită!”

Bianca Drăguşanu: „Victor, nu ţi-am zis până acum, dar chiar am fost dezamăgită!”
Tineri, nonconformişti şi foarte siguri pe ei, invitaţii Mirelei Vaida din cea mai nouă ediţie a emisiunii „2k1”, difuzată sâmbătă, de la 17:00, la Antena 1, aduc atmosfera de vacanţă pe...

Ciorba de capete de salau (rețetă de pe Clisura Dunării)

Ciorba de capete de salau (rețetă de pe Clisura Dunării)
Ciorba de capete de salau nu-i un bors de peste ca oricare. Aveam sa-mi dau seama de asta la drumul pe care l-am facut pe Clisura Dunarii, in cautarea unor retete de demult. Amicul meu severinean, etnologul Isidor...

Florin Zamfirescu: “Mi-am luat băiatul de păr şi l-am târât prin casă, ca să-l arunc de la balcon!”

Florin Zamfirescu: “Mi-am luat băiatul de păr şi l-am târât prin casă, ca să-l arunc de la balcon!”
Nu s-a dat în lături de la nimic atunci când avea de filmat o secvenţă grea şi nimic nu l-a clintit din parcursul său în carieră, însă există ceva de care îi este extraordinar de...

Doliu la Hollywood. Jonathan Demme, regizorul filmului "Tăcerea Mieilor", a murit la 73 de ani

Doliu la Hollywood. Jonathan Demme, regizorul filmului "Tăcerea Mieilor", a murit la 73 de ani
Regizorul american Jonathan Demme, laureat cu Oscar pentru "Tăcerea Mieilor", a murit miercuri la New York în urma unui cancer, a declarat o sursă apropiată cineastului Agenţiei France...

REŢETA ZILEI: Paste cu chifteluţe italieneşti, sos de roşii, parmezan şi mascarpone

REŢETA ZILEI: Paste cu chifteluţe italieneşti, sos de roşii, parmezan şi mascarpone
Ingrediente: 500 g carne tocată de vită, paste (spaghete sau linguini), 3 cepe tăiate mărunt, 400 g roşii tocate, o cutie de pastă de roşii, 4 căţei de usturoi mari, 600 ml piure de roşii, ulei de măsline, ...

Zilele culturii japoneze, la cea de-a șaptea ediție

Zilele culturii japoneze, la cea de-a șaptea ediție
Artă tradățională japoneză și cultură contemporană, demonstrații de ikebana, concerte și proiecții de filme, toate acestea vor încânta publicul larg, în perioada 15-21 mai, la București....

Nouă tendință în modă, blugii gata murdari. Cât costă o astfel de pereche

Nouă tendință în modă, blugii gata murdari. Cât costă o astfel de pereche
Tendințele modei uneori iau direcții greu de înțeles. Poate o fi vorba de limita imaginației la care s-a ajuns printre creatorii de modă, ori dorință de a șoca cu orice preț sau pur și simplu...
Serviciul de email marketing furnizat de