x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Secretele mâncărurilor crude. Intră în bucătăria raw vegan, acolo unde dulciurile nu mai sunt interzise

Secretele mâncărurilor crude. Intră în bucătăria raw vegan, acolo unde dulciurile nu mai sunt interzise

de Oana Portase    |    26 Iun 2015   •   09:11
Secretele mâncărurilor crude. Intră în bucătăria raw vegan, acolo unde dulciurile nu mai sunt interzise

Într-o lume în care suntem bombardați de mâncare fast-food și patiserii la toate colțurile blocului, încet, dar sigur își face loc și conceptul de mâncare raw vegan. Mulți se plâng că ce e sănătos nu e și gustos; așa apar frustrările și dăm iama în prăjituri cu prima ocazie.

Bucătăria raw vegan ne propune altceva și nu înseamnă să mâncăm doar fructe și legume crude. Putem mânca liniștiți dulciuri, sarmale și tot felul de mâncăruri; important e cum le preparăm și ce ingrediente folosim.

Am stat de vorbă cu Anca Alungulesei, fondatoarea RawCoco, prima cofetărie-ceainărie raw vegană din România și specialist în deserturi raw vegan. „A consuma hrana raw vegană înseamnă în primul rând a te hrăni. Știu, pare redundant, deoarece mulți vor spune că și ei se hrănesc în fiecare zi, însă aici mă refer la a consuma cât mai multă hrană crudă. Asta înseamnă că excludem din start carnea, ouăle și laptele. Și mai excludem și făina. Deoarece, tot ce este procesat termic (adică peste 38 grade), nu mai este crud, este lipsit de viaţă.

Prin procesare termică se distrug în cea mai mare parte nutrienţii, vitaminele și în special enzimele. Asta înseamnă că, din cauza focului, doar mâncăm fără să ne hrănim în mod special. Toate felurile de mâncare din bucătăria tra-dițională au corespondent în bucătăria raw vegană - pateuri, sosuri, sărmăluţe raw, burgeri, lapte, smântâna, brânză, dar, în special, deserturi raw vegane. Și toate sunt pline de gust, culoare, arome”, ne-a explicat Anca Alungulesei.


Anca Alungulesei

„În legătură cu rețetele, pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să-și prepare acasă dulciuri raw vegane, am creat Mademoiselle Coco, serialul online de bucătărie raw vegană, un loc în care eu gătesc în bucătăria de la RawCoco și cei de acasă pot găti la ei în bucătărie” - Anca Alungulesei

E o modă, o fiță ori o dietă? Sau un stil de viață?

Raw vegan este un stil de viață și în niciun caz o dietă sau o fiță, spune Anca Alungulesei. Schimbarea trebuie să vină de la noi și trebuie făcută treptat. Ne informăm, gătim, experimentăm, vedem ce ni se potrivește. „Noi decidem cât la sută ne dorim să consumăm alimente crude. Nu există un «aşa trebuie».



Minunat este să avem și o masă crudă pe zi, și trei. Tot minunat este și să avem o zi pe săptămână în care mâncăm crud sau consumăm doar sucuri. Pentru că, astfel, îi vom oferi organismului nostru un bine meritat repaus. Însă schimbarea este bine să vină natural, din convingere și pe testate”, ne mai spune Anca.

Cofetăria cu dulciuri sănătoase

RawCoco este locul unde mănânci dulciuri fără să te simți vinovat. Aici găsim dulciurile… sănătoase. „RawCoco este prima cofetărie-ceainărie raw vegană din România și am fondat-o din convingere și din dorinţa de a produce o schimbare. În primul rând, pentru că mi-am dorit să reabilitez ideea de dulce.



Conştientul nostru nu înţelege că nu are voie sau nu este sănătos. Dulcele, la ora actuală, a devenit o corvoadă pentru psihicul nostru și nişte kilograme în plus pentru corpul nostru. Pentru că, invariabil, asociem dulcele cu ceva interzis”, ne-a explicat Anca Alungulesei.

De ce să mâncăm nefiert

„Beneficiile consumului de hrană crudă sunt foarte multe. Însă, n-aş vrea să includ slăbitul la multitudinea de beneficii, deoarece le-ar minimaliza pe cele cu adevărat importan-te pentru corpul și mintea noastră. Pierderea în greutate este doar un efect colateral binevenit al consumului de hrană crudă.



Cel mai important beneficiu, din punctul meu de vedere, este faptul că nivelul de energie al organismului crește în mod natural”, explică specialistul în nutriție raw vegan.

Alimentația raw vegană este mult mai complexă, deoarece include atât fructe, legume, cât și superalimente (cacao, lucuma, aswaganda, alge marine).

Cât de greu este să trecem la un asemenea mod de viață


„Acum, ingredientele sunt destul de uşor de găsit, deoarece din ce în ce mai multe persoane consumă într-un procent mare hrană crudă. Deci, dacă a apărut cererea pe piaţă, au apărut și furnizorii.



În principiu, pentru a putea găti raw vegan avem nevoie de câteva aparate, fără de care nu se poate, și de rețete «gus-toase». De exemplu, un blender cu putere mare și un storcător.”



Rețetă sarmale raw vegan

Ingrediente: l hrișcă - 1 castron l nucă - 1/2 castron l morcov - 1/4 castron l ceapă - 1 bucată l pătrunjel verde - 1/2 legătură l varză murată - 10 frunze l 6 roșii l nucșoară măcinată - 1 linguriță l cimbru uscat măcinat - 1/2 linguriță l ulei extravirgin de măsline - 2 linguri l piper măcinat l sare de Himalaya

Umplutura: Hrișca și nuca se hidratează 8 ore. Ceapa, pătrunjelul, morcovul și nuca mărunțite, împreună cu condimentele, se amestecă în robot. Se pune compoziția în foaia de varză și se rulează.

Sos roșii: Se amestecă în robot roșiile, nervurile de la varză, pe care le tocăm mărunt, și uleiul, făcând un sos mai gros.

Sugestie servire: Se pun sarmalele într-un castron și se toarnă sosul de roșii.






×