Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, găzduieşte în perioada până la 31 iulie 2014, în la căsuţa nr. 12 din Târgul de ţară, o expoziţie cu totul specială: "Jandarmii şi miliţienii de la sate", care completează tabloul lumii rurale prin imaginea acestor personaje pitoreşti ale statutului din perioada sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX. Expoziţia este complementară animaţiei culturale “Personaje din lumea satului – jandarmul rural”, din cadrul programului “Animă ASTRA!”, ilustrând o temă inedită pentru Muzeul ASTRA şi muzeele în aer liber din România – reprezentarea jandarmeriei rurale şi a miliţiei de la sate.
Cele 30 de imagini din expoziţie reprezintă copii după fotografii originale cu jandarmi şi miliţieni din România, datând din perioada 1893-1957. Istoria uniformelor a fost puţin abordată în România, expoziţia de faţă aducând unele explicaţii în premieră în privinţa unor ţinute. În explicaţiile corespunzătoare fiecărei fotografii sunt amintiţi anii între care a fost realizat modelul respectiv de uniformă sau de articol.
Prima ramă digitală prezintă şi ea imagini cu jandarmi şi miliţieni din mediul rural, începând cu primii ani de existenţă ai jandarmeriei rurale – 1893 (alături de câteva fotografii cu animaţiile din muzeu având această temă), şi terminând cu miliţieni din perioada comunistă. O parte din fotografii sunt preluate din presă, publicaţii, albume de epocă. Pe celelalte rame sunt reprezentate documente de la Arhivele Naţionale Istorice Centrale, prin care sunt ilustrate organizarea, uniforma, dotarea celor două instituţii, infracţiunile cu care se confruntau forţele de ordine, dar şi abaterile pe care jandarmii şi miliţienii le realizau. O ramă este dedicată jandarmeriei rurale, cealaltă, miliţiei.