x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Sporturi de care nici nu știai că există

Sporturi de care nici nu știai că există

de Oana Portase    |    13 Feb 2017   •   18:54
Sporturi de care nici nu știai că există

Lumea e în continuă schimbare, iar iubitorii de mișcare ne uimesc cu inventivitatea lor. Unele sporturi par noi, dar de fapt sunt vechi de zeci ani, doar că abia recent au câștigat în popularitate, mai ales în rândul tinerilor. Există chiar și școli de sport unde putem învăța să sărim pe pogo stick, să folosim un waveboard sau putem lua lecții de mers pe trotinetă. Droneboarding este alt sport care a înnebunit lumea în 2016.

Țopăială distractivă

În anul 1920 apărea primul pogo stick din lume, care însă a fost rapid uitat, fiind considerat o jucărie de moment. E drept, jucăria de la acea vreme nu-ți permitea să sari mai sus de 50 de centimetri. Variantele moderne au venit cu îmbunătățiri semnificative, iar utilizatorii pot face diverse trucuri în aer. Pogo stick este un fel de băț cu mânere, care îți permite să sari la înălțimi de peste 2 metri cu ajutorul unui arc. Variantele moderne ale pogo stick mai sunt cunoscute sub denumirile de Flybar, Vurtego sau BowGo.

Recordul mondial la un maraton de pogo este deținut de americanul James Roumeliotis. Acesta a sărit pe un pogo stick, în anul 2011, timp de 20 de ore și 13 minute fără oprire.

Activitatea nu a rămas doar o joacă prin cartier, ci a apărut și un sport denumit Extreme Pogo sau Xpogo. Există chiar și cursuri de pogo stick pentru iubitorii de adrenalină. În ziua de azi nu ajunge doar să sari dintr-o parte în alta pe “bățul zburător”, un adevărat practicant de Xpogo trebuie să facă trucuri diverse în aer. Sportul este unul extrem, de aceea cel mai bine este să apelați la profesioniști înainte de a vă apuca, iar echipamentul de protecție este obligatoriu.

Varianta Flybar a fost concepută de un inventator și fizician de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și de un campion mondial la skateboard și iubitor de sporturi extreme. Cei doi au vrut să readucă la lumină faimosul pogo stick și au reușit prin remodelarea acestuia. Arcul metalic a fost înlocuit cu un întreg sistem pneumatic de arcuri și cauciuc, ascuns în fuselajul de carbon al bățului.

Beneficiile săriturilor de cangur

Pare un sport periculos, dar practicat cu grijă poate avea multe beneficii. Nu trebuie să faceți bucle în aer, simpla țopăială fiind la fel de distractivă. Cu ajutorul pogo stick o să-ți exersezi echilibrul, musculatura și coordonarea și o să ai un hobby distractiv. Cu un antrenor lângă tine vei învăța să cazi fără să te accidentezi. Un curs de pogo stick costă aproximativ 75 de lei/oră, iar pentru a învăța noțiunile de bază ai nevoie de 3 lecții. Modelele sunt în funcție de vârstă și de ce fel de pogo vreți să practicați, în România se găsesc la prețuri pornind de la 100 de lei pentru copii, iar pe site-ul original cel mai ieftin pogo stick poate fi comandat cu 50 de dolari.

CÂT COSTĂ UN POGO STICK

Copii sub 5 ani – 30$

Copii 5-9 ani – 60$

Adulți 50$ - 350$

Rucsac – 40$

SURSA: FLYBAR.COM

 

Cel mai nou sport de iarnă

Droneboarding-ul este poate cea mai interesantă formă de a utiliza drona în clipa de față. Pasiunea pentru drone este în creștere și oricine și-ar dori o astfel de jucărie. Prețul lor a scăzut considerabil, așa că nu mai repezintă un gadget inaccesibil și putem să ne îndeplinim visul. Trebuie doar să ne asigurăm că respectăm legea. Iubitorii de drone au format și o ligă profesionistă ce va organiza întreceri sportive între drone. Aceștia se vor lupta pentru titlul de cel mai bun pilot și cea mai bună dronă. Doar că pasionații nu s-au oprit aici și au inventat un nou sport: droneboarding. Drona este folosită ca mijloc de tracțiune pe pârtia de schi, la snowboard. Este cam același principiu folosit și la kiteboarding.

Cascadorul Casey Neistat a reușit să fabrice o dronă care să-l ridice în aer de pe pârtia de schi. Astfel de drone atât de puternice nu se găsesc în comerț.

 

Viteza pe care o poate prinde sportivul depinde și de puterea dronei. O dronă de mici dimensiuni, cu un motor slab, nu va face minuni, așa că e indicat să faceți niște calcule înainte de a încerca să practicați droneboarding. Este un sport care a cucerit lumea și Internetul, este în plină dezvoltare și tot mai mulți sportivi își comandă drone speciale și își testează limitele. Droneboarding-ul este un sport care te costă în funcție de cât vrei să investești.

În ziua de azi, sporturile urbane ating noi culmi și cert este că tinerii nu au cum să se plictisească. Cluburi care oferă cursuri pentru astfel de sporturi există în toată țara, iar lecția poate porni de la aproximativ 50 de lei. Echipamentul necesar costă în funcție de sportul practicat, însă pregătiți-vă pentru o investiție de câteva sute de lei.

 

 

 

 

×