x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

07 Noi 2007   •   00:00

Scriitura podgoriei a adunat numeroase file care reuşesc să placă chiar şi mai puţin băutorilor de vin. Aş incepe cu Dimitrie Cantemir, care in "Descrierea Moldovei" dă căteva sfaturi despre această licoare

Scriitura podgoriei a adunat numeroase file care reuşesc să placă chiar şi mai puţin băutorilor de vin. Aş incepe cu Dimitrie Cantemir, care in "Descrierea Moldovei" dă căteva sfaturi despre această licoare: "Ţiindu-l cineva trei ani in pivniţă adăncă şi boltită, apoi in al patrulea an dobăndeşte acel fel de putere." Aş continua cu Eminescu, poetul care a adunat căteva cugetări despre vin dintr-un manuscris de la sfărşitul veacului al XVIII-lea: "Cu adevărat că zama viţei este antidotul amărăciunii şi strugurii ei sunt cele mai bune şi mai minunate roduri ale pămăntului." Despre un soi de vin pur romănesc, Mihail Sadoveanu scria: "Ca orice lucru sfănt nu se potriveşte destrăbălării, drumul lui trebuie să implinească puterile minţii şi virtutea trupului." Păstorel Teodoreanu a subliniat in versuri rafinamentul unui vin romănesc: "Află, blănd paharul/ Mic, dar venerabil,/ Că nu-i vin Cotnarul/ E soare potabil." Şi aş incheia această scurtă călătorie cu regretatul Radu Anton Roman, care vedea printre obiectele de patrimoniu ale Muzeului Ţăranului Romăn o sală a bucatelor şi vinurilor tradiţionale romăneşti.

carmen.dragan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: agenda