x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 19 noiembrie 2007

19 noiembrie 2007

de Ramona Vintila    |    19 Noi 2007   •   00:00

Este ziua 323 a anului Au mai rămas 42 de zile
Este a şasea zi a Postului Crăciunului. Au mai rămas 35 de zile



Este ziua 323 a anului Au mai rămas 42 de zile
Este a şasea zi a Postului Crăciunului. Au mai rămas 35 de zile


Soarele
Răsare la 7:16 ● Apune la 16:45

Luna
Răsare la 13:48 ● Apune la 00:32

Lună plină 24 noiembrie ● Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 1 decembrie ● Lună nouă 9 decembrie ● Primul pătrar (Luna in creştere) 17 decembrie


Sărbătoare creştină

Sărbătorit astăzi de creştini, Proorocul Avdie este unul dintre profeţii mici din Biblie. Scrierea lui este cartea cea mai scurtă din Vechiul Testament - şi poartă numele de "Vedenia lui Avidie".
Despre viaţa Proorocului nu se cunoaşte altceva, cartea sa fiind singura mărturie despre existenţa sa. Se crede că ar fi trăit cu aproximativ 600 de ani inainte de Hristos. Cartea este scrisă in urma năvălirii pustiitoare a unei puteri străine asupra Ierusalimului. In această imprejurare, idumeii, fraţii evreilor, s-au unit cu duşmanii şi au luat parte la distrugerea lui Israel. Cartea proroceşte că, in ziua Judecăţii, Sionul va fi din nou un loc de măntuire, iar Idumeea va pieri pentru totdeauna.


● Calendar creştin-ortodox: Sf. Prooroc Avdie; Sf. Sfinţit Mc. Varlaam

● Calendar romano-catolic: Sf. Epimah şi Alexandru, mucenici

● Calendar greco-catolic: Sf Abdia, profet; Sf. Varlaam, mucenic


Calendar de post

Săptămăna 14-20 noiembrie
  • 14 M Sfăntul Apostol Filip; Sfăntul Grigorie Palama; Inceputul Postului Crăciunului
  • 15 J Sf. Mucenici Mărturisitori Gurie, Samona şi Aviv; Cuviosul Paisie de la Neamţ
  • 16 V Sf. Apostol şi Evanghelist Matei
  • 17 S Sf. Grigorie Taumaturgul; Cuvioşii Lazăr Zugravu şi Zaharia
  • 18 D Duminica a 26-a după Rusalii; Sfăntul mare Mucenic Platon; Sfinţii Mucenici Romano şi Zaheu diaconul
  • 19 L Sf. Proroc Avdie; Sf. Sfinţit Mucenic Varlaam
  • 20 M Inainteprăznuirea Intrării in Biserică a Maicii Domnului; Cuviosul Grigorie decapolitul; Sf. Ierarh Proclu al Constantinopolului; Sf. Mucenic Dasie de la Durostorum


S-a intămplat azi

In Romănia
●1861 - Se incheie Conferinţa naţională a fruntaşilor politici romăni din Banat, ţinută la Timişoara, la care se adoptă o moţiune prin care se cere autonomia Banatului faţă de Ungaria, teritoriul acestuia urmănd
să fie numit "Căpitanatul romăn" sau să fie incorporat la Transilvania;
●1946 - Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate "libere şi nestingherite", au fost falsificate cu acordul Moscovei de guvernul Petru Groza, care a anunţat victoria Blocului Partidelor Democratice;
●1979 - Incepe Congresul al
XII-lea al PCR, la care Constantin Părvulescu, unul dintre fondatorii partidului, a protestat in plen faţă de cultul personalităţii creat in jurul familiei Ceauşescu. In aceeaşi noapte, Părvulescu a fost evacuat din casa in care locuia.

In lume
●1946 - Afganistan, Island şi Suedia intră in Naţiunile Unite;
●1985 - Războiul Rece: La Geneva, preşedintele Americii, Ronald Reagan, şi liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se intălnesc pentru prima dată.

Născuţi la 19 noiembrie
●1912 - George Emil Palade, biolog şi medic american de origine romănă;
●1939 - Emil Constantinescu, fost preşedinte al Romăniei.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Călugăriţa, insecta carnivoră cu picioarele din faţă in formă de cange pentru prinderea prăzii, este, in unele legende populare, o personificare, fată a Dracului:
"Zice că Dracul, ducă-se pe pustii, a avut o fată foarte rea, aşa de rea, că nu mai avea pereche pe lume. Văzănd de la o vreme Dracul că el, măcar că e drac, nu poate s-o scoată la cap cu fiica sa, a hotărăt s-o ducă la mănăstire s-o facă călugăriţă, cugetănd in mintea sa că i se va pocăi fata şi se va mai imblănzi din zeludă ce era. Insă fata tot zeludă şi rea a rămas, după cum a fost şi inainte.
Dumnezeu, care nu putea suferi pe de-o parte ca o fată de drac să petreacă in mănăstire, iar pe de altă parte, văzănd că poama cea rea a Necuratului işi face de cap, a prefăcut-o intr-o gujulie (insectă). Şi acestei gujulii i-au pus celelalte surori numele de călugăriţă. Şi de atunci călugăriţă se cheamă ea pănă in ziua de astăzi".
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar