x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Ajunul Sf. Andrei - Noaptea strigoilor

Ajunul Sf. Andrei - Noaptea strigoilor

29 Noi 2005   •   00:00
Ajunul Sf. Andrei - Noaptea strigoilor

Conform credintelor populare, spiritele mortilor si strigoii vii ies in aceasta noapte din morminte si se iau la harta la raspantii de drumuri.

Conform credintelor populare, spiritele mortilor si strigoii vii ies in aceasta noapte din morminte si se iau la harta la raspantii de drumuri.

SARBATOARE CRESTINA
Astazi este praznuit Sfantul Mucenic Paramon. Acesta a trait pe vremea imparatului Deciu si a lui Achilin, mai-marele Rasaritului. La Ieron se aflau multe si bogate izvoare de ape fierbinti, care tamaduiau bolile. Mergand la acel loc pentru tamaduirea trupului sau, Achilin a poruncit sa-i aduca dupa dansul de la Nicomidia pe toti crestinii care erau acolo. Mergand Achilin in capistea Isidei, a poruncit crestinilor sa se inchine si sa faca jertfa la idoli, dar ei nu au vrut una ca asta, si el a poruncit sa fie omorati. Vazandu-i schingiuiti fara mila, Sfantul Paramon a strigat: "Mare paganatate vad, ca necuratul acesta stapanitor injunghie ca pe niste dobitoace atatia drepti". Achilin, auzind si aprinzandu-se de manie, a poruncit sa fie si acesta omorat.

Credinte populare, traditii, semne
Aparitia celor doi sfinti-mosi, Mos Andrei si Mos Nicolae, inceputul iernii si punerea in miscare a haitelor de lupi, sunt semne evidente de imbatranire si degradare a timpului calendaristic. Ordinea se deterioreaza neincetat, astfel ca in aceasta noapte, de 29 spre 30 noiembrie, denumita popular Noaptea Strigoilor, se ajunge la starea simbolica de haos, cea de dinaintea creatiei. Era o noapte de spaima, intrucat se credea ca spiritele mortilor ies din morminte si, impreuna cu strigoii vii "care isi parasesc culcusurile lor fara sa aiba vreo stiinta despre aceasta", se iau la bataie pe la hotare, raspantii de drumuri si prin alte locuri necurate. Duelurile sangeroase cu limbile de la melite si coasele furate din gospodariile oamenilor se prelungesc pana la cantatul cocosilor, cand spatiul se purifica, duhurile mortilor se intorc in morminte, iar sufletele strigoilor vii revin in trupurile si paturile parasite fara stiinta lor. In anumite situatii, strigoii se manifestau violent fata de oamenii care nu-si luau anumite masuri de protectie, in primul rand ungerea cu usturoi a corpului, usilor si ferestrelor. Atmosfera devenea si mai apasatoare la Santandrei. Atunci lupul isi poate indoi gatul teapan si devine mai sprinten, astfel ca prada nu mai are scapare. Ca urmare, oamenii trebuia sa ia masuri de paza a vitelor si sa efectueze diverse practici magice de aparare impotriva lupilor. Nici un alt moment al anului nu era atat de prielnic pentru transformarea oamenilor in pricolici, oameni cu infatisare de lupi sau caini, ca in ajunul si in ziua de Santandrei. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar