x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...” - Corina Creţu

“Astăzi e ziua ta...” - Corina Creţu

24 Iun 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...” - Corina Creţu

“Visez o Românie normală...”
“Nu văd de ce trebuie să transformăm scena politică în cîmp de bătaie, nu înţeleg de ce trebuie să ne duşmănim. Procedînd astfel, am ajuns să-i îndepărtăm pe oameni de politică. Iar fără sprijinul cetăţenilor oricare politician îşi pierde raţiunea de a fi...”, mărturisea europarlamentarul. Corina Creţu împlineşte astăzi 41 de ani.



“Visez o Românie normală...”
“Nu văd de ce trebuie să transformăm scena politică în cîmp de bătaie, nu înţeleg de ce trebuie să ne duşmănim. Procedînd astfel, am ajuns să-i îndepărtăm pe oameni de politică. Iar fără sprijinul cetăţenilor oricare politician îşi pierde raţiunea de a fi...”, mărturisea europarlamentarul. Corina Creţu împlineşte astăzi 41 de ani.

“Eleganţa în politică este un mod de a-ţi păstra demnitatea, de a-i respecta pe cetăţeni şi de a-i respecta pe colegi. Realmente, cred că politica a fost inventată nu de dragul luptei pentru putere, ci mai ales pentru rezultatele pe care le-ar putea avea în viaţa de zi cu zi a oamenilor”, spunea fostul purtător de cuvînt al Administraţiei Prezidenţiale.

“Nu îmi dau seama cum a trecut timpul, cum au trecut anii şi – iată – e din nou 24 iunie. De această dată, îmi pare rău că nu voi putea fi cu familia şi prietenii mei din Bucureşti – voi fi la Bruxelles, unde este o săptămînă de Comisii, destul de grea, pentru că am de prezentat cîteva Rapoarte importante. Voi încerca să ies cu colegii mei din Parlamentul Europei şi cu cîţiva prieteni. Îmi place ceea ce fac în Parlamentul Europei. Mă pasionează politica externă şi am sentimentul că îmi ajut cum pot ţara, ceea ce îmi oferă multe satisfacţii. Sînt membră în Comisia de Dezvoltare şi în cea pentru Muncă şi Afaceri Sociale, sînt activă în Delegaţia Uniunii Europene pentru relaţia cu Statele Unite ale Americii şi mă bucur să constat că grupul parlamentarilor români este deja un grup respectat şi apreciat la Bruxelles. Dincolo de aceste reuşite ce-mi încarcă mereu bateriile, cred că am şi şansa că m-am format ca ziaristă, apoi, în anii cît am fost purtător de cuvînt la Cotroceni, să lucrez şi să trăiesc într-un ritm foarte alert. Activitatea ca purtător de cuvînt a fost, privind retrospectiv, o etapă în care am învăţat foarte multe, poate cea mai densă perioadă. Pe de altă parte, este clar că a lucra cu domnul Iliescu a fost şansa vieţii mele. Şi cînd lucram la Preşedinţie, dar mai ales în ultima perioadă, m-a preocupat şi mă preocupă ideea îmbunătăţirii imaginii noastre în Europa şi în lume. România a pierdut foarte mult pe plan internaţional în ultimii ani şi eu cred că se impune un efort naţional pentru remedierea acestei situaţii. Dacă vrem să fim, în contextul globalizării şi în Europa Unită, mai mult decît o furnizoare de forţă de muncă ieftină şi o piaţă de desfacere, atunci trebuie să ne întoarcem la respectarea valorilor, să ne cunoaştem interesul naţional şi mai ales să avem o viziune de viitor. Viaţa m-a învăţat că, înainte de a pretinde respectul altora, trebuie, în primul rînd, să te respecţi pe tine şi să-i respecţi pe ceilalţi. Visez o Românie normală: cu şosele şi autostrăzi demne de acest nume, cu servicii publice de calitate în educaţie, în sănătate, cu mai puţină corupţie, cu salarii decente, o Românie mai curată, mai sigură şi mai prosperă, cu o societate mai puţin polarizată, mai echitabilă şi mai solidară. Viziunea e banală, însă efortul necesar atingerii acestei banalităţi va fi excepţional. Iar clasa politică are obligaţia de a lansa şi gestiona proiectul de viitor care să genereze această normalizare. Care implică un proces de dezvoltare durabilă susţinută pe mai bine de două decenii de aici încolo.

În rest, îmi doresc sănătate, mai multă linişte şi fericire. Pentru mine, pentru familia mea, pentru toţi cunoscuţii mei şi pentru noi toţi.  Eu cred că toate lucrurile au un sens în această viaţă. Întîlneşti tot felul de oameni, care vin şi pleacă, dar – privind retrospectiv – înţelegi că totul are o explicaţie şi poate că ei chiar trebuiau să fie acolo, să te ajute să-ţi îndeplineşti un scop, să te înveţe o lecţie sau, pur şi simplu, să te ajute să te înţelegi pe tine, cine eşti şi ce vrei să devii. Tuturor care au fost şi sînt în viaţa mea le mulţumesc şi le urez numai bine.”

×
Subiecte în articol: calendar