x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... - Ion Brad

Astazi e ziua ta... - Ion Brad

08 Noi 2005   •   00:00
Astazi e ziua ta...  -  Ion Brad

"Un nou an de viata este un dar"

A debutat literar in 1947 intr-o revista a elevilor din Alba-Iulia. A scris poezii, romane, teatru, scenarii de film si critica literara. Timp de noua ani, in perioada 1973-1982, a fost ambasador al Romaniei la Atena, experienta pe care a asternut-o pe hartie in volumele sale de memorii. Scriitorul Ion Brad implineste astazi 76 de ani.

"Atunci cand treci praguri succesive, tot mai importante si mai dificile, mai ales cum este cel de acum, de la 75 de ani, un nou an de viata este un dar pamantesc si ceresc in acelasi timp, pe care uneori il meritam, alteori e discutabil... In orice caz sunt bucuros de fiecare data cand mai implinesc cate un an. Anul trecut am avut onoarea sa fiu sarbatorit la Muzeul Enescu, in cadrul initiativelor «Poezia Muzicii». Au fost prezenti acolo peste doua sute de colegi, prieteni, a fost ceva deosebit de emotionant pentru mine. Anul asta, de ziua mea, daca nu voi fi chiar singur, caci si singuratatea asta nu e intotdeauna o boala, ci un ragaz de meditatie, o sa inchin un pahar cu vin de pe Tarnave (eu fiind de acolo din zona) cu frati de-ai mei, cu prieteni din copilarie. Cand am implinit 45 de ani stiam ca e pragul pe care mama mea, care a nascut noua copii, nu l-a putut trece. Acela a fost pentru mine pragul cel mai dificil, dar si cel mai important. Au trecut de atunci 31 de ani, au mai venit ani si ani in care m-am ocupat aici, acasa, de colaborarea cu teatrele, cu muzica, cu Ministerul Culturii, pe urma, noua ani am fost ambasador in Grecia, unde toamnele erau mai blande. Zilele acestea merge la tipar cartea a sasea si ultima din seria «Ambasador la Atena», memoriile mele de diplomat, si am in plan pentru anul viitor o carte care se va chema «Printre oamenii Blajului». Am mii de scrisori si de documente inedite de la multi si importanti cunoscuti, oameni nu numai din Ardeal, si vreau sa public aceste documente. Am ajuns diplomat din intamplare, dar cea mai mare iubire a mea este literatura. In tinerete am avut norocul sa-i cunosc la Cluj pe Lucian Blaga, pe Agarbiceanu... Am debutat cu prima poezie in 1947, intr-o revista a elevilor de la Alba-Iulia care se numea «Gand romanesc». La cei 76 de ani imi doresc sa fiu sanatos si, daca s-ar putea, sa joc la nunta nepoatelor mele. De felul meu sunt destul de sentimental si, fireste, am o anumita stare de spirit in aceasta zi aniversara, dar nu o sa am timp sa ma gandesc la asta, pentru ca am sa ma intalnesc cu prieteni care ma fac sa ma simt mai tanar. Cam asta e oglinda retrovizoare, uneori incetosata, in care un om de varsta mea se uita curios sa vada daca mai e cel real sau e schimbat."

AMINTIRI
"Am ajuns diplomat din intamplare, dar cea mai mare iubire a mea este literatura. In tinerete am avut norocul sa-i cunosc la Cluj pe Lucian Blaga, pe Agarbiceanu..."

PLAN
"Anul asta, de ziua mea, daca nu voi fi chiar singur, caci si singuratatea asta nu e intotdeauna o boala, ci un ragaz de meditatie, o sa inchin un pahar cu vin de pe Tarnave (eu fiind de acolo din zona) cu frati de-ai mei, cu prieteni din copilarie" - Ion Brad, scriitor

×
Subiecte în articol: calendar