x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." - Ion Pusca

"Astazi e ziua ta..." - Ion Pusca

17 Dec 2005   •   00:00
"Astazi e ziua ta..."  -  Ion Pusca

Specialist renumit, dr. oenolog Ion Pusca este cel care a pus la punct procesul de fabricatie a sampaniei de Panciu. Membru al Academiei Internationale a Vinului, Ion Pusca este si autor a sase carti si a peste 100 de articole. Maine, Ion Pusca implineste 64 de ani.

"Orice zi in care nu razi este o zi pierduta"


"Primesc noul an care vine in viata mea cu foarte mare incredere. Totusi, am un mare regret in ceea ce priveste anul care tocmai se incheie. Acela ca, din cauza ploilor abundente, recolta de struguri nu a fost una stralucita. Ca sa se echilibreze balanta de consum a vinurilor se vor importa foarte multe vinuri straine. Va fi in detrimentul producatorilor, care dau o lupta acerba cu importatorii, dar va fi bine pentru consumatori. Daca ar fi sa ma intorc in timp mi-ar placea sa retraiesc perioada interbelica, si mai ales mi-as dori sa mai am 30-40 de ani. La acea varsta aveam deja doua facultati si un doctorat terminat. Mai aveam si o scoala industriala. Imi face placere sa amintesc de fiecare data ca nu am dat doctoratul cu un profesor necunoscut, ci cu Stefan Teodorescu. Cel care a fost oglinda oenologiei romanesti. Un om de o finete si o pregatire profesionala deosebite. Tinuta facea parte din teoria sa de predare. Daca mi-ar fi spus cineva acum zece ani ca o sa fiu comerciant nu as fi crezut, nu de altceva, dar eu ma consider producator. Cel mai bun sfat pe care l-am primit in ultimul timp, pentru ca toate celelalte sfaturi se pierd in negura timpurilor, a fost acela de a-mi deschide un magazin pentru toti cei care isi doresc sa guste un vin bun, original. Am facut astfel o bucurie tuturor consumatorilor bucuresteni. Zambesc atunci cand aud un lucru placut si imi plac comediile pe care le vad la televizor. Daca exista un motto dupa care ma ghidez in viata este acela al unui academician francez care spunea ca «Orice zi in care nu razi este o zi pierduta». Acel academician chiar s-a sinucis in ziua in care nu a ras. La inceput, majoritatea lucrurilor care nu mi se pareau normale ma infuriau, acum , din fericire, nu mai pun la suflet si imi spun ca este nebun cel care crede ca poate multumi pe toata lumea. In ceea ce ma priveste, ca persoana, cred ca nu m-am implinit inca. Eram bucuros de fiecare data cand mergeam la specializare in strainatate pentru ca pregatirea mea ma ajuta sa creez un dialog intre mine si cei cu care intram in contact, nu doar sa-i ascult. Era deci un schimb de opinii. Cea mai mare dorinta a mea, acum, cand copiii au crescut si sunt la casele lor, deci am mai mult timp pentru mine, ar fi sa ma intorc la productie. Oenologia presupune anumite reactii chimice, anumite transformari, mecanisme. Eu asta sunt: un oenolog. Iubesc vinul pentru culoarea si aromele pe care le da vietii noastre." (Loreta Popa)

×
Subiecte în articol: calendar