x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... - Radu Beligan

Astazi e ziua ta... - Radu Beligan

14 Dec 2005   •   00:00
Astazi e ziua ta...  -  Radu Beligan

Dupa aproape 80 de roluri in teatru, peste 30 in film si aproape sapte decenii petrecute pe scena, maestrul Radu Beligan este mai activ ca oricand. Astazi isi sarbatoreste ziua de nastere.

"Este minunat sa implinesti 87 de ani"

Dupa aproape 80 de roluri in teatru, peste 30 in film si aproape sapte decenii petrecute pe scena, maestrul Radu Beligan este mai activ ca oricand. Astazi isi sarbatoreste ziua de nastere.

"Va multumesc ca v-ati gandit sa-mi amintiti ca de azi sunt mai batran cu un an. Numai ca dumneavoastra vorbiti de o cifra dintr-un calendar pe care eu nu-l recunosc, deoarece in arta timpul se masoara cu altfel de ceasornice. Este minunat sa implinesti 87 de ani si sa joci rolurile principale in trei piese de succes, la cel mai important teatru al tarii, cu o energie pe care nu o aveam la 30 de ani. Am sa va spun un secret: a imbatrani este contrariul a ceea ce se crede in mod curent. In tinerete, la vremea cand nu ti-ai definit inca optiunile, esti impovarat de greutatea traditiei si a adevarurilor cu care ai fost indoctrinat. Tanar fiind, crezi in ideile raspandite, in cele care alearga pe toate drumurile. Esti gata sa aderi la tot si la toate. Cari in spinarea ta greutatea familiei, a traditiei, a grupului din care faci parte, a societatii. In ceea ce ma priveste, am privit inaintarea in varsta ca pe o detasare de toate aceste poveri. A imbatrani inseamna a arunca peste bord toate ideile preconcepute, inseamna a deveni mai usor, mai liber. Intr-un anumit sens, esti mai batran cand esti tanar si mai tanar cand esti batran. Viata se scurge ca o permanenta si progresiva detestare de prejudecati si de constrangeri. Avea dreptate Picasso cand spunea ca iti trebuie mult timp ca sa devii tanar! Da, astazi, 14 decembrie, am intinerit cu un an si ma simt excelent".

CONCEPTIE
"In ceea ce ma priveste, am privit inaintarea in varsta ca pe o detasare de toate aceste poveri. A imbatrani inseamna a arunca peste bord toate ideile preconcepute, inseamna a deveni mai usor, mai liber"

FILOZOFIE
"Am sa va spun un secret: a imbatrani este contrariul a ceea ce se crede in mod curent" - Radu Beligan, actor
×
Subiecte în articol: calendar