x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Virgil Ogăşanu!

Astăzi e ziua ta... Virgil Ogăşanu!

de Ramona Vintila    |    17 Iun 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Virgil Ogăşanu!
Sursa foto: Romeo Răileanu/

"Munca noastră e fără sfârşit..."



Este profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii Hyperion, actor la Bulandra şi la Nottara. Acum joacă în megaproducţia "Regina", telenovela difuzată de Acasă TV, care se va termina mâine. Virgil Ogăşanu împlineşte astăzi 69 de ani. La mulţi ani!

"Pregătesc un spectacol pentru toamnă alături de colegul meu Mihai Constantin. Mai am spectacole la Teatrul Nottara, mai am în plan spectacolul «Iona» de Marin Sorescu, pe care vreau să îl extind şi să îl cuplez cu «Paracliserul», tot de Marin Sorescu. Mai am un proiect cu o piesă franţuzească, «Generalul războiului», pe care o voi face cu un mare actor şi animator al teatrului francez, Richard Martin, de la Teatrul Toursky din Marsilia. În octombrie încep şi anul III cu studenţii mei de la Facultatea de Arte Hyperion. Mă bucur de oameni, de prieteni, de spectatorii care mă îndrăgesc, de familia mea, Valeria Ogăşanu, e şi ea actriţă, Mihai Ogăşanu, care e compozitor. Tuturor celor care citesc aceste rânduri, care mă apreciază şi mă urmăresc, le doresc multă sănătate şi un viitor mai bun, în special mai cinstit.

Cel care e vinovat de drumul pe care l-am ales a fost profesorul meu de Limba Română din Turnu-Severin. Prin clasa a VIII-a m-a distribuit în «Mielul turbat» de Baranga. Toată lumea m-a încurajat după această încercare timidă. Între timp am participat şi la câteva spectacole la o secţie de amatori de pe urma cărora, de asemenea, am primit încurajări. Tata voia să mă fac medic veterinar, dar până la urmă m-a susţinut, mama m-a încurajat cel mai mult, astfel că în 1960 am devenit student la IATC. Am terminat în 1964 şi am fost repartizat la Teatrul din Piatra-Neamţ, unde am debutat cu piesa «Nu sunt Turnul Eiffel» de Ecaterina Oproiu, în regia lui Ion Cojar. Am luat premiu pentru interpretare pentru acest rol şi am participat la Decada Dramaturgiei Originale. Norocul meu a fost că s-a aflat în sală şi maestrul Liviu Ciulei, care m-a invitat să dau concurs pentru a intra în rândurile Teatrului Bulandra. În 1965, când am dat concurs mai erau Toma Caragiu, Gina Patrichi, Cornel Coman. Am avut surpriza şi plăcerea să constat că sunt primit foarte bine, mi s-au dat roluri extraordinare. Iată că după 45 de ani încă sunt membru al Teatrului Bulandra. Munca noastră e fără sfârşit...

La 20 de ani iubeam ideea de a fi un viitor actor, eram foarte mândru când eram student la IATC. La 40 de ani mi-am dat seama că este o muncă de minier şi mi-a plăcut, pentru că iubesc munca.

Poţi să ai talent şi fără muncă să îl pierzi. Acum iubesc rolurile care or să vină.

Virgil, îţi doresc multă sănătate şi aştept mulţi ani să te văd acolo sus pe scenă şi să te aplaud atunci când meriţi. Până atunci, îţi ţin pumnii!"

×
Subiecte în articol: calendar