x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 27 septembrie 2004

Luni 27 septembrie 2004

27 Sep 2004   •   00:00

Este ziua 271 a anului
Au mai ramas 95 zile

PROVERBUL ZILEI:

"Ce zboara nu se mai intoarce" - odata pierdut, un lucru nu se mai poate dobandi

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 7:09
  • apune la 19:03

    Luna
  • rasare la 18:53
  • apune la 5:28

  • Luna plina - 28 septembrie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX

  • †) Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul;
  • Sf. Mc. Calistrat

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC

  • Sf. Vincentiu de Paul

    CALENDAR GRECO-CATOLIC

  • S Calistrat si insotitorii sai. S Vincentiu de Paul

    Zodia Balanta (23 septembrie - 22 octombrie)

    Ziua Mondiala a Turismului

    SARBATOARE CRESTINA

    Astazi, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul. S-a nascut in Iviria (Georgia de azi). A fost crescut de mic la Constantinopol, ca rob la turci. Aici a invatat limbile greaca, araba, turca si a deprins mestesugul sculpturii, al picturii si al broderiei. Adus pe la 1690 la Bucuresti, a fost numit de domnitorul Constantin Brancoveanu in diverse dregatorii; a fost egumen al Manastirii Snagov (1696-1701), episcop de Ramnicu-Valcea (1705-1708) si mitropolit al Tarii Romanesti (1708-1716). A infiintat multe tipografii, unde a tiparit 58 de carti bisericesti, dintre care 23 in limba romana. Este ctitorul Manastirii Antim din Bucuresti. In 1716 fost ucis de turci langa Adrianopol.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1914 - Dupa 48 de ani de domnie, la Castelul Peles din Sinaia inceteaza subit din viata regele Carol I (n. 7/20 apr. 1839)
  • 1919 - S-a infiintat, la Bucuresti, Societatea corala "Cantarea Romaniei". Comitetul era format din Alfred Alessandrescu, Jean Athanasiu, Marcel Botez (primul dirijor al corului)
  • 1919 - Se formeaza un guvern, in frunte cu generalul Arthur Vaitoianu. Principala sa misiune a constat in organizarea primelor alegeri parlamentare, pe baza votului universal din istoria Romaniei intregite
  • 1962 - A fost infiintata Universitatea din Timisoara; primul rector a fost prof. Ioan Curea

    In lume:

  • 1940 - Al doilea razboi mondial. Este incheiat la Berlin "Pactul Tripartit" intre Germania, Italia si Japonia, prin care cele trei tari isi promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei "noi ordini" mondiale
  • 1996 - Conflictul din Afganistan. Talibanii cuceresc Kabulul, il executa pe fostul lider Najibullah si instaureaza un "sistem islamic complet"; inchid scolile pentru fete, interzic femeilor sa lucreze si stabilesc pedepse islamice

    NASCUTI PE 27 septembrie

  • 1950 - Ion Craciunescu, fost arbitru, observator federal si international de fotbal
  • 1960 - Adrian Porumboiu, fost arbitru international de fotbal

    CLICK ISTORIC

    Se implinesc astazi 90 de ani de la moartea lui Carol I. A fost primul principe ales al Romaniei in mai 1866, dupa abdicarea lui Cuza, si proclamat rege in 1881. A fost primul conducator din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen. Viata politica interna, inca dominata de catre familiile cu bunastare, detinatoare de pamanturi, organizata in jurul partidelor rivale, Liberal si Conservator, a fost lovita de doua rascoale ale taranilor, in Tara Romaneasca (partea de sud a tarii), in aprilie 1888, si in Moldova (partea de nord), in martie 1907. A fost urmat la tron de fratele sau Leopold. In octombrie 1880, Leopold a renuntat la dreptul sau de succesiune in favoarea fiului sau, William, care s-a razgandit asupra cererii sale in beneficiul fratelui sau mai mic, Ferdinand. Este inmormantat la Manastirea de la Curtea de Arges, potrivit dorintelor sale testamentare.

    Credinte populare, traditii, semne

    Ritualurile magice erau larg raspandite in satul traditional. Sfatul batranilor ocrotitori stabilea o lista cu plante ce nu trebuiau culese, purtate ori aduse acasa, caci erau aducatoare de nenorociri. In zona Sibiului se credea ca, daca cineva rupea o viorea, ii va muri mama, iar despre cel care culegea linte salbatica (somnoroasa) se spunea ca va lenevi ori va cadea intr-un somn adanc. Teiul, salcia, alunul si socul erau considerate sfinte pentru ca se spunea ca au fost binecuvantate de sfinti. In tinutul Nasaudului si in Apuseni, nimeni nu indraznea sa atinga ori sa rupa floarea raiului, garofite sau vazdoage, coarda ielelor, iedera zanelor, strutis, pedicuta, ciurul (sita) zanelor, caci acestea erau considerate "florile frumoaselor", "vantoaselor", "ielelor". Despre locurile in care cresc aceste plante se spune ca sunt pazite si nu era indicat sa le calce picior de om, caci acela va ramane fie olog, fie paralizat.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar