x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 17 septembrie 2004

Vineri 17 septembrie 2004

17 Sep 2004   •   00:00

Este ziua 261 a anului Au mai ramas 105 zile

PROVERBUL ZILEI:

- adica la cele mai anevoie trebuie putere mai mare -

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 6:57
  • apune la 19:22

    Luna
  • rasare la 9:56
  • apune la 20:42

  • Primul patrar - 21 septembrie
  • Luna plina - 28 septembrie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX

  • Sf. Mc. Sofia si fiicele sale: Pistis, Agapi si Elpis

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC

  • Sf. Robert Bellarmin

    CALENDAR GRECO-CATOLIC

  • Sf. Sofia si fiicele ei: Pistis, Agapi si Elpis

    Zodia Fecioara (23 august - 22 septembrie)

    SARBATOARE CRESTINA

    In timpul imparatului Adrian, imparat al romanilor, traia la Roma o femeie cu numele Sofia. Aceasta inteleapta Sofia a nascut trei fiice, carora le-a pus numele celor trei virtuti evanghelice. Pe cea dintai a numit-o Pistis (credinta), pe a doua Elpis (nadejdea), iar pe a treia Agapi (dragostea). La scurt timp insa, a ramas vaduva. Zilele le petrecea in rugaciune, invatandu-si copilele despre Dumnezeu. O data cu inaintarea in varsta, fiicele Sofiei au invatat cartile proorocilor si ale apostolilor. Eparhul Antioh, auzise despre aceasta familie si dorea sa le cunoasca. Acestea i-au marturisit ca sunt crestine. Antioh le-a parat imparatului Adrian. Imediat au fost aduse la "cel ce era impotriva crestinilor" si dupa judecata au fost ucise.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1935 - Romania este aleasa membru permanent in Consiliul Societatii Natiunilor (cu 50 de voturi din 52)
  • 1944 - Al doilea razboi mondial. Armata a IV-a Romana poarta lupte grele pentru fortarea Muresului in centrul Transilvaniei, in zona Oarba de Mures-Dealul Sangiorgiu-Iernut, zdrobind rezistenta inversunata si bine organizata a armatelor germano-ungare
  • 1948 - Numirea ca procuror general al RPR a lui Alexandru A. Voitinovici, inlocuindu-l pe Gheorghe C. Stere

    In lume:

  • 1787 - A fost adoptata Constitutia SUA. A intrat in vigoare la 4.03.1789 si este valabila, cu amendamente, si astazi
  • 1932 - A murit medicul si parazitologul englez Niels Ronald-Ross. A descoperit ca transmiterea malariei la om, se face prin intermediul tantarului anofel (n. 13 mai 1857)
  • 2004 - In Orientul Mijlociu este ziua comemorativa a masacrului din 1982, din taberele de refugiati palestinieni de la Sabra si Chatilla din Beirut, zi hotarata de Liga Araba

    NASCUTI PE 17 septembrie

  • 1935 - Scriitorul Ken Kesey, autor al romanului "Zbor deasupra unui cuib de cuci"; regizorul Milos Forman a ecranizat romanul, in 1975, castigand cinci premii Oscar (m. 10.11.2001)

    CLICK ISTORIC

    Se implinesc astazi 181 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazar. S-a nascut la 5 iunie 1779, in Ardeal, la Avrig, intr-o familie de tarani instariti. In 1806 pleaca la Viena pentru studii teologice. In paralel se preocupa de filozofie, drept si istorie. In timpul acesta incepe sa traduca un catehism rusesc, o scriere de morala pentru propunere in scoli, o povestire populara-romantica si "Cetire pentru popor". In decembrie 1809, Lazar a fost trimis de imparat si de consistorul sau din Sibiu sa se hirotoneas-ca la Carlovit, la mitropolitul sarbesc St. Stratimirovici, insa acesta il refuza. In 1811 isi incepe activitatea de profesor la "scoala de preotie" din Sibiu. In 1816 pleaca la Bucuresti unde il cunoaste pe eforarul scolilor din Muntenia, Constantin Balaceanu. Cu acesta discuta despre intemeierea in Bucuresti a primei scoli superioare romanesti. In 1818 aparea "Scoala de la Sf. Sava".

    Credinte populare, traditii, semne

    In credinta populara exista o serie de personaje negative care au rolul de a influenta viata omului. Unul dintre acestea este Muma Padurii. Reprezentarea mitica a personajului aparea drept o femeie zdrenturoasa, cu ochii holbati, care era comparata cu o claie de fan aprinsa. Ea statea inaintea omului, pe la miezul noptii, precum ciuma. Creatura aparea in chip de femeie si tulbura somnul copiilor din timpul noptii. Aceasta femeie batrana si rea locuia in inima padurii si speria oamenii si vitele. Femeii, pana la sase saptamani dupa nastere, ii era interzis sa iasa din casa, pentru ca se credea ca o rapeste Muma Padurii. Copilul femeii era descantat de Muma Padurii. Ea actiona de regula noaptea, iar pe omul pe care il intalnea in cale il pocea. Desi era foarte greu de gasit, taranii stiau sa culeaga o buruiana din padure, care purta numele personajului. Odata ajunsi acasa, afumau copiii cu ea, sa nu le fie teama sa doarma noaptea.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar