x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    22 Apr 2010   •   00:00
Reţeta de suflet

Nu-i uşor să fii în juriul unui concurs gastronomic. Sunt atâtea bucate de gustat şi, la un moment dat, departajările sunt foarte greu de făcut. Până şi papilele gustative sunt derutate, când vine vorba despre mâncărurile apetisante pregătite de concurenţi. Mie, sincer, mi-a fost foarte greu să decid care dintre participanţii la Festivalul "O masă într-o farfurie" de la Rucăr ar trebui să urce pe o treaptă sau alta a podiumului, aşa că m-am bvucurat când s-a luat hotărârea ca premiile să fie împărţite nu după ierarhie, ci în funcţie de calităţile definitorii ale preparatelor.


Aşa, s-au dat premii pentru respectarea reţetelor tradiţionale - "Hora rucăreană" - pentru originalitea unor reţete - "Izvorul gustului" - sau pentru cel mai tânăr participant - "Speranţa". Însă mult mai uşor ne-a fost tuturor din juriu să hotărâm cine va obţine Premiul de Excelenţă: familia Cristiana şi Cătălin Folea. De la Cristiana am încercat să aflu mai apoi nu atât reţete, cât felul în care îşi duce existenţa comunitatea din Rucăr.

"Cel mai drag loc al meu este Dârsta, un fel de moară pe apă, unde străbunicii noştri făceau săricile, acolo prelucrau lâna de la oi şi se făceau plocadele", îmi zice ea. Dârsta e un fel de piuă rudimentară, acţionată de o curgere de apă. Acolo se bătea lâna, dimia, postavul şi alte ţăsături de casă. Un alt loc important pentru săteni este biserica veche, unde duminică de duminică se merge la slujbă.

"După biserică, mergem acasă şi servim masa de sărbătoare, care ne aduce în casă foarte multă linişte şi savoare. Cel mai în vârstă spune rugăciunea şi bincuvântează masa. Pe masa de sărbătoare sunt brânzeturi, şuncă cu ceapă roşie, după care suntem toţi înnebuniţi, ciorbă, care este pregătită după altă reţetă, în funcţie de sezon. La felul trei aducem friptură cu garnitură de piure cu sfeclă roşie - în piure adăugăm, în loc de apă, zeama în care a fiert sfecla roşie: îi dă o culoare şi o savoare deosebite şi e mult mai sănătoasă."

 

Locuri, oameni şi bucate

Vom începe călătoria noastră culinară de astăzi dintr-un punct mai puţin obişnuit: din paginile unei cărţi. Cartea aceea însă nu e una obişnuită, ci un fel de Şeherezadă a unei Moldove liniştite şi patriarhale, aşa cum numai un mare scriitor cum este Mihail Sadoveanu poate să aştearnă pe hârtie. La Hanu Ancuţei - pentru că acesta este locul real desprins dintr-o pagină de carte - am stat de vorbă cu o Ancuţă a zilelor noastre şi cu un bucătar tânăr şi împătimit de arta culinară ca şi de poveştile locului, aflând de la el reţete care adună, împreună, timpuri, obiceiuri şi oameni.

Pregătită meşteşugit din piept de raţă cu varză roşie, reţeta lui este doar pretext pentru alte caiete de reţete - din carne de raţă, apoi din fructe de pădure, toate gustoase şi apetisante. Şi dacă tot urcăm, fie şi în pagina de revistă, pe munte, atunci să facem un popas într-un alt loc binecuvântat, în comuna Rucăr, acolo unde de curând a avut loc un festival gastronomic numit "O masă într-o farfurie". Vă poftim dar, şi noi, să gustaţi din bucate!

×
Subiecte în articol: editorial