x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Alegerile complica jocul aderarii

Alegerile complica jocul aderarii

24 Mai 2005   •   00:00

Germania ar putea intarzia ratificarea Tratatului de aderare al Romaniei si Bulgariei din cauza schimbarilor de pe scena politica a tarii.



  • de IRINA CRISTEA

  • VICTORIE. Liderul Opozitiei, Angela Merkel, adversar al aderarii Romaniei, e pe cai mari
    Romania si Bulgaria vor mai avea de asteptat pana cand Germania le va ratifica Tratatul de aderare. Ministrul bulgar al Afacerilor Europene, Meglena Kuneva, a anuntat zilele trecute ca motivul acestei amanari este planul, sustinut si de cancelarul Gerhard Schröder, de a organiza alegeri anticipate in Germania in aceasta toamna.

    PLANURI NOI. Kuneva a spus ca Tratatul de aderare ar fi urmat sa fie ratificat de Parlamentul de la Berlin imediat dupa incheierea vacantei parlamentare din aceasta vara. Cel putin aceasta era intelegerea neoficiala intre Berlin, Sofia si Bucuresti. Planificarea aceasta a fost data peste cap de rezultatele dezastruoase obtinute de coalitia de guvernamant la alegerile din cel mai important land, Renania de Nord-Westfalia. In conditiile in care social-democratii lui Schröder au pierdut landul unde se aflau la putere de 39 de ani, exista sanse foarte mari ca acesta sa ceara organziarea de alegeri anticipate, asa cum a propus liderul social-democrat. Un astfel de scrutin inseamna ca Legislativul se va dizolva inainte sa apuce sa ratifice tratatul.

    MAI COMPLICAT. Situatia s-ar putea complica pentru Romania si Bulgaria daca raportul de forte din Legislativul german se da peste cap iar cancelarul Schröder va fi detronat de Opozitia crestin-democrata, care nu vede cu ochi buni aderarea in 2007 a celor doua tari.

    Potrivit analistilor citati de presa internationala, liderul crestin-democratilor, Angela Merkel, are sanse considerabile de a i se opune cu succes lui Schröder in batalia pentru functia de cancelar daca alegerile au loc inainte de toamna lui 2006, cum ar fi fost normal. Merkel s-a remarcat, cel putin in ultimele luni, printr-o serie de aprecieri destul de severe la adresa Romaniei si a Bulgariei si a modului in care Guvernul federal a dus negocierile cu cele doua state. Lidera Opozitiei a spus ca negocierile au fost purtate intro maniera incompetenta. Mai mult, Merkel a sustinut, intr-un interviu acordat presei germane, ca aderarea Romaniei si a Bulgariei va genera un val de tensiuni sociale in Germania, pentru ca cetatenii lor vor invada piata muncii in detrimentul germanilor.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul