x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Analiza - Pensia privata, privita cu reticenta

Analiza - Pensia privata, privita cu reticenta

de Marina Constantinoiu    |    04 Dec 2006   •   00:00
Analiza - Pensia privata, privita cu reticenta
Un sistem dezvoltat inegal In Europa Centrala si de Est
Chestiunea unei pensii private obligatorii incepe sa devina presanta si pentru romani, greu loviti de falimente rasunatoare ale fondurilor private de investitii. Cum sta situatia in Europa Centrala, aflam dintr-o analiza prezentata de NewsIn.

Specialistii in domeniu sustin ca pensiile private obligatorii se dezvolta inegal in spatiul estic si central-european. Astfel, in Estonia si Ungaria s-au dezvoltat puternic, in timp ce in Croatia si Cehia foarte putin sau deloc. "In Estonia, de la lansarea sistemului de pensii private obligatorii, in 2002, nu mai putin de 94% dintre cei 600.000 de salariati care aveau dreptul sa se inscrie in sistem, au inceput sa contribuie la fondurile private de pensii", a declarat directorul fondului de pensii Hansa Liivalaia din Estonia. El a precizat ca spre deosebire de alte tari, fondurile de pensii obligatorii private din Estonia preiau contributiile direct de la angajati, fara implicarea angajatorilor. De asemenea, cea mai mare parte a fondurilor de pensii din Estonia au fost create de banci.

ASA DA, ASA NU. In schimb, in Croatia, debutul a fost dezamagitor: doar 25% dintre cei care aveau dreptul sa se inscrie in sistem contribuie la fonduri de pensii private. O provocare careia trebuie sa ii faca fata fondurile de pensii private din Europa Centrala si de Est este aceea ca institutiile de supraveghere a sistemului trebuie sa ajunga sa inteleaga intreaga complexitate a investitiilor de pe piata de capital. In Ungaria, unde din 1998 participarea la un fond de pensii private a devenit obligatorie pentru cei nou-angajati si facultativa pentru cei care erau deja salariati, sistemul de pensii private a ajuns sa numere circa 2,5 milioane de participanti, iar activele totale ale fondurilor de pensii private au atins valoarea de opt miliarde euro. In Cehia, Guvernul a facut foarte putin pentru dezvoltarea sectorului de pensii private, intrucat exista opinia generala ca sistemul public de pensii va fi suficient.

PROIECTE
La noi, potrivit proiectului de lege aprobat deja de Senat, in primul an de functionare a pensiilor private obligatorii, catre fondurile de pensii administrate privat vor fi transferate 2% din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani. Institutiile de colectare si evidenta vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
CALCULE
In Romania, specialistii apreciaza ca, la pensiile obligatorii administrate privat, activele totale ale fondurilor de pe piata ar putea ajunge, in 10 ani, la 34 de miliarde de lei si patru milioane de participanti. Luand in calcul o varsta de pensionare de 65 de ani, o contributie lunara pornind de la 2% din salariul brut mediu pe economie si ajungand la 6%, dupa opt ani, incepand cu varsta de 30 de ani, se va putea obtine o pensie de circa 300 de lei pe luna.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul pensii private