x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Arta de a manca

Arta de a manca

23 Noi 2005   •   00:00
HOROSCOP GASTRONOMIC
FEMEIA. Senzuala, eleganta si extrem de manierata, femeia din zodia Sagetator produce o impresie deosebita oriunde merge. O combinatie interesanta de cochetarie si fermitate, o fiinta in care calitatile de gospodina se imbina perfect cu preocuparile pentru cariera. Ii place sa fie apreciata pentru ceea ce face si se va stradui ca totul sa fie perfect. Desi pasionata de gatit, nu-si va consuma toate resursele in bucatarie... Cu atat mai mult cu cat restaurantele raman o tentatie careia ii va ceda de fiecare data.

La ea in bucatarie, femeia Sagetator are propriile ei legi. Felurile de mancare trebuie sa fie mereu altele pentru ca altminteri intervine plictiseala, cu gusturi mereu noi, bucate exotice, insotite de bauturi fine, toate intr-o prezentare cat mai atragatoare. Nativele acestei zodii sunt niste artiste, pentru care a manca inseamna mult mai mult decat a-ti satura foamea. Masa trebuie sa fie o desfatare a tuturor simturilor, sa incante ochii si papilele gustative deopotriva. Atunci cand va pregati un fel de mancare isi va folosi in primul rand imaginatia. Atat pentru a imbunatati reteta pe care o foloseste, cat, mai ales, pentru a o aseza pe farfurie.

BARBATUL. Personalitate captivanta, in care gustul pentru aventura se imbina perfect cu dorinta de stabilitate, nativul din zodia Sagetator este dintre aceia care se implica cu pasiune in viata de zi cu zi. Umorul si sarmul sunt trasaturile lui definitorii si de aceea va fi intotdeauna in centrul atentiei. Un mare admirator al restaurantelor, intotdeauna in cautare de bucate sofisticate, barbatul Sagetator va prefera intotdeauna sa ia masa in oras intr-o companie placuta, decat sa fie nevoit s-o pregateasca la domiciliu.

Extrem de rar va intra in bucatarie, iar atunci numai pentru a pregati ceva cu totul deosebit, o reteta de care a facut rost cu greu. Si, in ciuda faptului ca nu e prea obisnuit cu obiectele din aceasta incapere, va duce cu bine la capat misiunea. Daca situatia financiara nu-i permite sa colinde restaurantele, atunci isi va alege o partenera de viata care sa-i satisfaca exigentele culinare. Caci pentru nativii acestei zodii nimic nu este mai trist ca o masa lipsita de farmec. Extrem de sensibili la nuanta, Sagetatorii nu vor gusta niciodata dintr-o mancare cu un aspect care lasa de dorit.

Vor fi intotdeauna predispusi la boli ale aparatului digestiv, pentru ca in ceea ce-i priveste, excesele alimentare sunt la ele acasa.

TOP CULINAR
DULCE
fara fructe viata ar fi trista.

PESTE
impreuna cu un pahar cu vin...

LEGUME
o salata e bine venita.

CARNE
depinde de moment.

Pe primul loc in topul preferintelor, fructele
INGHETATA DE PORTOCALE
Se iau trei portocale si o lamaie, se storc bine, iar sucurile obtinute se amesteca. Cinci linguri cu zahar se pun la fiert intr-o cantitate de apa egala cu cea a lichidului obtinut prin stoarcerea fructelor. Se lasa pe foc pana se ingroasa si se obtine un sirop legat. Cand se ia de pe foc se toarna peste sucul de citrice, apoi se omogenizeaza. Coaja de la o portocala se da pe razatoare si se amesteca in compozitie. Se toarna totul in pahare, se orneaza cu felioare de portocala si se da la congelator.
Pe locul doi in topul preferintelor, pestele
SALAU GRATINAT
600 g de fileuri de salau se pun la fiert intr-o jumatate de cana cu vin alb, putina apa si cu o ceapa tocata. Se adauga sare si se inabusa un sfert de ora, la foc mic. Separat, se calesc trei linguri cu faina in trei linguri cu unt, se stinge cu o cana cu lapte si se lasa la fiert ca sa se ingroase. Se ia de pe foc si, cand s-a racit, se adauga doua galbenusuri. Se asaza pestele intr-o tava, se toarna sosul si se presara deasupra cascaval ras, dupa gust. Se adauga piper si se da la cuptor.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul