x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Chin si prapad in laba piciorului

Chin si prapad in laba piciorului

12 Apr 2006   •   00:00

Foarte adesea, femeile sunt victimele modei, sacrificandu-se pe altarul modei, cu toate capriciile ei tocmai pentru a fi frumoase si in pas cu timpul, sa nu se zica cumva ca miros a naftalina demodatului. Poate femeia cel mai mult sufera din pricina hachitelor modei in zona picioarelor, prima victima fiind laba piciorului.

Tocurile

Tocurile inalte, adesea depasind 10 centimetri, dezechilibreaza complet arhitectura labei piciorului prevazuta in proiectul creat in ceruri. Si atunci cand calcaiul s-a inaltat atat de sus pe tocuri, de cele mai multe ori subtiri, toate fortele si presiunile create pe greutatea corporala se deplaseaza spre varful labei piciorului, schimband toate proportiile care prevedeau ca greutatea si eforturile sa se repartizeze pe toata talpa. La aceasta capcana intinsa de moda se mai adauga un efect foarte periculos, varful ascutit si ingust al pantofilor si cizmelor de femeie. Degetele sunt inghesuite in subtirimea varfului incaltamintei si iarasi toata arhitectura labei piciorului e perturbata.

Una dintre pacostele bolilor la laba piciorului este montul, acel os iesit in afara de sub degetul mare. Montul apare si ca urmare a chinurilor indurate de laba piciorului din pricina incaltamintei incomode cu tocuri inalte si varf ascutit, dar iesirea in afara a osului de sub degetul mare nu e singura dandana, caci tendoanele trag varful degetului mare spre interior, iar acesta creeaza presiune asupra resturilor degetelor de la picioare.

Harababura

Bulversarea e totala si degetele migreaza toate haotic, incalecandu-se unele peste altele. Nu numai ca piciorul femeii a devenit dizgratios si ea nu mai poate purta sandale si pantofi decupati, dar, din pricina montului si a harababurii in pozitiile celorlalte degete, femeia nu mai poate incalta nici un pantof si adesea vezi cum bietele femei umbla in tarlici de panza.

Prof. Andrei Firica, renumitul ortoped, seful clinicii de ortopedie de la Spitalul Clinic Colentina, spune ca operatia de rearanjare a oaselor labei piciorului bramburite de incaltamintea nepotrivita, dar in pas cu moda este o interventie chirurgicala complicata, in care trebuie sa se lucreze pe fiecare oscior in parte si pe ligamente si tendoane, pentru a incerca o instaurare a ordinii in laba piciorului atat de maltratata de incaltamintea incomoda, dar la ordinea zilei.

"Una dintre pacostele bolilor la laba piciorului este montul, acel os iesit in afara de sub degetul mare. Montul apare si ca urmare a chinurilor indurate de laba piciorului din pricina incaltamintei incomode cu tocuri inalte si varf ascutit" - profesor doctor Andrei Firica

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul piciorului laba