x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Continuitate - Neadoptarea Constitutiei nu va scinda Europa

Continuitate - Neadoptarea Constitutiei nu va scinda Europa

11 Feb 2005   •   00:00

Constitutia europeana suscita noi dileme in randul celor 25 de state membre ale Uniunii. Relatiile intre Franta si Germania, cei drept principalii fondatori ai Uniunii, ar avea mult de suferit in cazul esuarii adoptarii Constitutiei de catre toti membrii UE, dupa parerile mai multor oameni politici, insa fostul consilier pe Politica Externa si Aparare al fostului cancelar german Helmut Kohl, Albin Michel, contesta aceasta tensiune intre cele doua tari in cartea sa recent publicata "Franta si Germania, o misiune imposibila". Pentru inceput, Albin Michel evalueaza situatia actuala si pune accentul pe foarte posibila respingere a actului constitutional comun, mai ales de catre francezi si englezi. El subliniaza ca nu mai e o situatie similara cu cea din 1992, cand pentru adoptarea Tratatului de la Maastricht au facut lobby in fata poporului francez atat presedintele francez de acum 13 ani, Francois Mitterand, cat si cancelarul german Helmut Kohl.

O ALTA MANIERA. Continuand analiza, fostul om politic explica, conform normelor juridice din dreptul international, ca respingerea Constitutiei de catre un stat european va antrena dupa sine "esecul intregului proiect si revenirea la prevederile rigide ale Tratatului de la Nisa", in care nici macar nu sunt prevazute normele europene necesare cu privire la ultimii membri primiti in UE in 2004 sau la viitoarele extinderi ale comunitatii. In viziunea lui Albain Michel, esecul adoptarii Constitutiei nu va distruge Uniunea, ci ar conduce la o intarire a institutiilor europene prin semnarea unui nou tratat intre state, prin care sa se consfinteasca si realizarea pietei interne a UE. (Maria Toader)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul