x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Inca trei mari griji pana in 2007

Inca trei mari griji pana in 2007

10 Mai 2005   •   00:00

Evitarea clauzei de salvgardare pentru capitolele Justitie si Concurenta, cresterea beneficiilor si diminuarea costurilor aderarii, cat si pregatirea observatorilor romani cu "regulile jocului institutiilor europene" sunt principalele puncte de pe agenda autoritatilor de la Bucuresti.



  • de MARIA TOADER

  • EFORTURI CONTINUE. Fostul negociator spune clar ca mai avem de munca
    Semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (UE) a fost un pas foarte important in vederea integrarii tarii noastre in structurile europene, dar acest acord preliminar acordat de membrii Uniunii nu trebuie sa ne imbete cu apa rece, pentru ca aderarea poate fi in orice moment pusa sub semnul intrebarii. De aceea, pentru a evita din timp orice posibila turnura negativa, "Bucurestiul actioneaza din timp", a precizat secretarul de stat Leonard Orban, fostul negociator-sef cu UE. "Chiar daca semnarea Tratatului de aderare ar fi trebuit sa fie un motiv de bucurie pentru romani, aceasta satisfactie nu trebuie sa se prelungeasca".

    PIETRE DE INCERCARE. Fostul negociator-sef al Romaniei cu UE a mentionat ca, in urmatorii ani, tara noastra se va confrunta cu trei tipuri de provocari. In primul rand, pregatirea pentru momentul 2007, astfel incat sa se evite activarea clauzei de salvgardare, caz in care aderarea s-ar amana cu un an, si, totodata, sa se asigure cresterea beneficiilor si diminuarea costurilor aderarii, ideea centrala fiind urmatoarea "cu cat suntem mai bine pregatiti, cu atat costurile vor fi mai mici". Un element foarte important il va constitui, de altfel, raportul de monitorizare al Comisiei Europene care va fi dat publicitatii in luna noiembrie. Leonard Orban a vorbit despre procesul de ratificare a Tratatului de aderare, care se pare ca nu va fi doar o simpla formalitate, mai ales dupa ultimele luari de pozitie ale unor europarlementari. O a treia provocare o va constitui modul in care reprezentantii nostri, observatori in cadrul organismelor comunitare, vor reusi, pana in 2007, sa "invete regulile jocului" din Uniune.

    COORDONARE INTERNA. Dar pentru ca totul sa mearga conform calendarului, romanii trebuie sa se coordoneze mai bine la nivel intern cand vine vorba de ideile exprimate la Bruxelles, astfel incat sa prezinte Uniunii un mesaj unitar.

    SUSTINERE
    Franta, membru fondator al UE, va sprijini Romania in continuare, a declarat ambasadorul francez la Bucuresti, Herve Bolot. Franta sprijina aderarea Romaniei la UE din motive istorice, datorita viziunii sale asupra Europei, precum si dintr-un "interes bine inteles". El a tinut sa sublinieze ca Europa unita in care va intra si Romania are un respect deosebit pentru diversitate si, prin urmare, romanii nu trebuie sa se teama ca isi vor pierde identitatea. Dimpotriva, identitatea nationala "se va imbogati" o data cu revenirea Romaniei la familie europeana.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul