x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Jocul din farfurie

Jocul din farfurie

31 Mai 2005   •   00:00

  • de VANDA GEORGIA IONITOIU
  • MASA COPIILOR
  • Cei mici sunt foarte mofturosi la mancare si au nevoie sa fie stimulati prin combinatii cat mai variate
    Pe vremea cand nu ajungeam nici macar la intrerupatorul electric, petrecerile la care aveam voie sa ma duc erau direct proportionale cu inaltimea mea. Parca aud si acum vocea mamei: "Care Andrei? Pai, nu si-a mai serbat ziua si acum o saptamana?". Era inutil sa-i spun ca acela fusese Claudiu si ca saptamana viitoare urma Monica! Raspunsul era invariabil negativ.

    Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat, copiii au invatat sa-si "fenteze" parintii, iar parintii au invatat sa se lase pacaliti de dragul pretioaselor odrasle. Asa se face ca, pe fondul acestor dulci confruntari adult-copil, petrecerile aniversare au devenit momente nelipsite din viata oricarui scolar sau prescolar care se respecta. Si cum oare, la aceasta varsta critica, sa poti lupta cu baloanele vesel colorate, jocurile amuzante in compania prietenilor sau celebra bataie cu mancare, punctul culminant al petrecerilor.

    PRIMUL PAS. Curajosii parinti care se inhama la organizarea unei petreceri pentru puiutul lor trebuie sa stie ca angajamentul luat nu e deloc unul usor. Totul incepe cu gasirea unui mediu potrivit evenimentului. Exista locuri speciale care pot fi inchiriate pentru cateva ore, ce pun la dispozitie inclusiv mancare si bautura, care insa depasesc uneori chiar si posibilitatile unor buzunare ceva mai generoase. Alternativa cea mai simpla este amenajarea si decorarea propriului spatiu, care, de altfel, este si mai indicata, pentru ca, fiind pe un teritoriu cunoscut, copilul se simte mai in largul sau. Decorati camera cu baloane, confeti, panglici cat mai colorate si desene amuzante. Culorile tari atrag atentia copiilor si le dau senzatia unui spatiu primitor.

    DESIGN ALIMENTAR. Daca problema spatiului este rezolvata, aveti timp sa va ganditi la urmatorul punct de pe lista: mancarea. Alegerea unor feluri placute, cu aspect atragator pentru cei mici, care sa nu fie pretentioase, este de multe ori piatra de incercare a gospodinelor. La astfel de petreceri, cele mai potrivite sunt sandvisurile. Nu implica o munca prea mare decat la capitolul design. Incercati sa nu faceti traditionalele tartine din felii de paine, pe care sa puneti salam sau cascaval. Mai bine decupati-le in forme cat mai nastrusnice si alternati, pe cat posibil, culoarea alimentului folosit deasupra. Dintr-o feliuta de sunca, sprijinita de o scobitoare ce are un capat infipt intr-o felie de paine puteti obtine un sandvis-corabioara foarte atragator pentru cei mici. Lasati-va libera imaginatia si veti vedea cate combinatii fascinante pot iesi din mana dumneavoastra.

    SANDVIS "OMULET"
    Ungeti o felie de paine cu crema de branza cu verdeata. Puneti o jumatate de felie de sunca in partea de sus a tartinei, drept palarie. Adaugati doua bucatele de gogosar pe post de ochi, o fasie de castravete ca nas si una de gogosar pentru gura. Si gata omuletul!

    PRECAUTIE
    Toti copiii fac exces de apa sau suc. Nu degeaba ne amenintau si pe noi parintii ca facem "broaste in burta" daca mai continuam cu atatea lichide. E foarte important ca la petrecere sa le asigurati sucuri sanatoase, care sa le potoleasca setea, dar feriti-va de cele acidulate. Retineti insa ca cei mici, intre o repriza de baloane si un alergat prin camera, nu o sa fie prea atenti la farfurii si la sticle, asa ca e mai bine sa fiti prevazatori si sa folositi vesela si tacamuri din plastic.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul