x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Markus Ferber - "Am fost inteles gresit"

Markus Ferber - "Am fost inteles gresit"

de Irina Cristea    |    03 Mai 2006   •   00:00
Markus Ferber - "Am fost inteles gresit"

Intre un vot in sesiunea plenara si o dezbatere, europarlamentarul german Markus Ferber, copresedinte al gruparii CDU/CSU din cadrul Partidului Popular European, a acceptat, la Bruxelles, o discutie despre evaluarea facuta Romaniei de Olli Rehn in fata Legislativului UE si despre monitorizarea stricta ce ar putea fi aplicata dupa aderare.

Jurnalul National: Ati identificat, dupa prezentarea facuta de Olli Rehn, vreun "motiv serios de ingrijorare", cum s-au exprimat colegii dumneavoastra din Parlament, cu privire la capacitatea Romaniei de a adera in 2007, indeplinind criteriile?
Markus Ferber: Cred ca a reiesit clar din dezbatere ca, pe de o parte, trebuie sa verificam situatia legala, unde Romania a facut progrese reale, uriase in ultimele luni. Pe de alta parte, trebuie sa fim atenti si la progresele pe teren, sa ne asiguram ca legile sunt implementate la nivelul intregii tari.

Nu sunt Rehn, dar am inteles ca exista unele semne de intrebare legate de aplicarea reformelor.

Cum poate contribui o vizita de cateva zile in Romania la o evaluare "pe teren", dincolo de documentatia ce va ajunge pe birou?
In cele cinci zile petrecute in Romania nu am fost doar in Bucuresti, ci in cateva alte orase: Cluj, Timisoara, Sibiu. Am stat de vorba cu multi oameni, nu doar ministri si presedinte, ci si cu oameni din diverse companii, din societatea civila, ca sa vad cum stau lucrurile. Prin urmare, cred ca am ajuns la un bun grad de experienta, de cunoastere a ceea ce se intampla, si asta nu doar pe hartie.

Sunteti adeptul unei solutii noi sau mai stricte de monitorizare a Romaniei dupa aderare? Se intrevede un astfel de sistem?
Cine citeste cu atentie tratatul nu va gasi nici o referire la asa ceva. Acolo sunt prevazute clauze de salvgardare si, in ce priveste aplicarea lor, asteptam sugestiile comisiei in octombrie. Nu cred ca e nevoie sa inventam noi metode, noi posibilitati de monitorizare. Nu cred ca e corect, dupa ce 10 state au aderat la UE la 1 mai 2004. Nu trebuie sa avem parte de o aderare de nivelul al doilea, intr-un sistem tutorial. Nu s-ar potrivi Uniunii, unde toti membrii trebuie sa fie egali.

Se poate spune ca atitudinea dumneavoastra fata de aderarea Romaniei s-a schimbat fata de anul trecut?
Cred ca au fost multe neintelegeri anul trecut, pentru ca eu nu am impresia ca mi-as fi modificat parerea sau tonul. Eu acuzam faptul ca trebuie sa votam in Parlament cu un an si jumatate inaintea datei cand se presupunea ca va adera Romania. Existau multe intrebari, acum avem o imagine mai clara, s-au demonstrat multe. Doar eram dezamagit ca atunci cand Parlamentul a trebuit sa decida, nu se intrevedeau progresele care au fost facute.

E posibil ca probleme interne ale Romaniei, cum ar fi alegeri anticipate, sa devieze traseul aderarii?
Cred ca trebuie spus foarte clar ca, daca procesul de aderare se intrerupe din cauza unor alegeri sau daca avem impresia ca se schimba ministri, apare intrebarea daca se poate mentine, in astfel de conditii, un calendar atat de strans. In cursul vizitei la Bucuresti, le-am cerut tuturor liderilor politici, fie ai PNL, fie ai PD si chiar presedintelui sa nu faca schimbari, pentru ca din Bruxelles se vor ridica multe semne de intrebare.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul