x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

19 Apr 2005   •   00:00

  • 20 aprilie 2005
  • Dragii mei,
    Trebuie sa va marturisesc ca nu prea imi place sa gatesc. De fapt, ca sa fiu corecta, poate m-as descurca cu gatitul, dar nu-mi place curatenia care urmeaza in mod inevitabil. Asa ca mananc la restaurant si profit cat pot de mult de invitatiile la masa ale prietenilor. Totusi, uneori ma incumet sa prepar cate ceva, mai ales atunci cand stiu cu siguranta ca vine mama in vizita. Traiesc mereu cu speranta ca se va oferi sa faca ea curat la bucatarie in locul meu, ca doar sunt fiica ei. Poate ma veti critica, dar cred ca nu sunt singura care mai face asa ceva din cand in cand. Una dintre retetele mele preferate, pe care chiar o gatesc, este "Ochiuri pe canapea". Suna interesant si acesta este unul dintre motivele pentru care v-o impartasesc. Aveti nevoie de 4 oua, 4 rosii, 100 gr ciuperci, 150 gr cascaval ras, 5 linguri cu lapte, 4 felii de paine, 50 gr unt, sare si piper. Se incinge putin unt intr-o tigaie si se inabusa ciupercile, apoi rosiile taiate cubulete. Se sareaza si se pipereaza. Separat se amesteca laptele cu branza rasa. Feliile de paine se prajesc si se ung cu unt. Pe deasupra se asaza amestecul de branza si lapte, si se pune totul intr-o tava in cuptor, la gratinat. Se prepara ochiurile in apa si se asaza pe fiecare felie de paine gratinata. Pe o farfurie se pune un strat de legume inabusite (ciuperci si rosii) si feliile de paine. Cam asta ar fi toata reteta si dupa cum observati, nu este chiar asa greu de facut.
    Cu drag, Ionela Grigore, Focsani

    Draga redactie,
    Imi place foarte mult revista voastra, iar retetele pe care le prezentati imi sunt de mare ajutor la bucatarie. E randul meu sa va trimit o reteta pe care o gatesc des. Se numeste "bame cu carne de porc", nu foarte greu de gatit si, in plus, extrem de gustoasa. Pentru asta aveti nevoie de un kg carne de porc, un kg bame conservate in bulion, doua cepe, o lingura cu untura si un paharel cu vin. Taiati carnea in bucati potrivite, dupa care puneti-le sa se rumeneasca cu untura si cu ceapa taiata marunt. Amestecati din cand in cand ca sa nu se arda. Cand ceapa incepe sa se caleasca, puneti sare si apa calduta. Lasati-o sa fiarba inabusit, turnand din cand in cand putina apa calda. Dupa ce carnea s-a fiert, adaugati bamele cu bulion cu tot. Dupa un clocot, adaugati vinul si dati-o la cuptor. Vedeti, nu este foarte complicat, asa ca merita s-o incercati. In rest, va doresc sa o tineti tot asa si sa ne delectati in continuare cu alte retete si cu alte povesti gastronomice.
    Mioara, Constanta

    Stimata redactie,
    Sotul meu este innebunit dupa preparatele din bame. El ar manca in fiecare zi, dar eu nu mai stiu cum sa le mai gatesc, ca sa nu se plictiseasca. Va scriu in speranta ca m-ati putea ajuta cu cateva sfaturi. Iar reteta pe care v-o trimit in continuare sper sa fie de folos cuiva - "Bame grecesti". Aveti nevoie de 300 gr de bame cat mai proaspete, 200 gr de rosii coapte, 250 ml de bors , o ceapa rosie, o lingurita cu faina, verdeata (patrunjel in special), o lamaie si cateva boabe de piper. Secretul acestor bame consta in oparirea lor in bors, pentru a capata un gust mai special. Cand sunt gata, se pun la scurs intr-o strecuratoare. Ceapa tocata se caleste intr-o tigaie impreuna cu o ceasca cu apa, faina si suc de rosii. Cand ceapa capata o culoare aurie, se adauga bamele si boabele de piper, amestecandu-se usor. Tigaia se pune in cuptor, iar dupa aproximativ o jumatate de ora se adauga si zeama de la o lamaie. Eu le servesc cand sunt reci, presarand deasupra verdeata tocata. Va multumesc.
    Ioana Mardare, Bacau

    Dragele mele,
    Sa stiti ca am pregatit cateva din retetele aparute in revista dumneavoastra si am fost incantata de rezultate. Copiii sunt primii care o rasfoiesc si isi aleg retetele preferate. Mai nou, stau alaturi de tatal lor si nu pierd nici un meci transmis la televizor. Asa ca trebuie sa le fac floricele, prajiturele si altele. O prietena mi-a dat reteta de covrigei cu smantana, reteta care s-a bucurat de un real succes in randul familiei mele. Ingredientele nu sunt foarte greu de gasit si nici nu sunt costisitoare. Aveti nevoie de 140 gr de unt, 280 gr faina, 50 gr zahar pudra, o lingura cu smantana, un galbenus, 50 gr zahar tos. Ingredientele (in afara de zaharul tos) se folosesc pentru prepararea unui aluat potrivit de tare. Acesta se framanta bine si apoi se formeaza betisoare. Fiecare betisor se modeleaza in forma de covrigei (rotunzi sau in forma de opt). Covrigeii se ung cu galbenus de ou batut, se presara cu zahar tos si apoi se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Tava se introduce in cuptor timp de aproximativ un sfert de ora. Sunt deosebit de gustosi si se potrivesc foarte bine alaturi de un pahar cu suc sau bere.
    Cu drag, Mirela Popescu, Bucuresti
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul