x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Mosii de vara

15 Iun 2005   •   00:00

Ziua de 18 iunie, zi premergatoare Rusaliilor, este unul dintre momentele in care lumea celor vii incearca o reconciliere cu lumea celor "trecuti dincolo". Credinta populara sustine ca, in perioada aflata intre Pasti si Rusalii, sufletele celor morti sunt libere sa umble pe pamant, ocazie cu care, de cele mai multe ori, se intorc in locurile unde au trait odinioara.

Ziua de 18 iunie, zi premergatoare Rusaliilor, este unul dintre momentele in care lumea celor vii incearca o reconciliere cu lumea celor "trecuti dincolo". Credinta populara sustine ca, in perioada aflata intre Pasti si Rusalii, sufletele celor morti sunt libere sa umble pe pamant, ocazie cu care, de cele mai multe ori, se intorc in locurile unde au trait odinioara. De Rusalii insa, spre marea lor suparare, sunt nevoite sa se intoarca in intuneric. Pentru a le imbuna si a le usura trecerea dincolo, crestinii dau de pomana, in aceasta zi, vase de lut pline cu mancare gatita (friptura, sarmale, orez), dar si cani cu vin sau rachiu.
O data cu "imparteala", era bine sa se aprinda o lumanare si sa se rosteasca numele celui mort. Acest obicei era atat de inradacinat in lumea satelor, incat nu mai era necesara cumpararea altor vase de lut. Cele primite de pomana in aceasta sambata fiind suficiente pe parcursul intregului an. Trebuie amintit ca, in prealabil, se organizau targuri unde mesterii olari aveau ocazia sa-si etaleze produsele. Nu era bine in aceasta zi sa se dea cu matura sau sa se toarca, in schimb era indicata coacerea placintelor. Acestea urmau sa fie date de pomana, a doua zi, in special copiilor.

Tot in aceasta perioada, la sate avea loc un ritual unic in felul sau, dansul Calusarilor. Acesta cuprindea o serie de practici si formule magice, avand rolul de a proteja oamenii si animalele de actiunea malefica a Rusaliilor (fiinte magice asemanatoare intr-o oarecare masura ielelor) si de a vindeca. Ceata de calusari era formata din maximum 11 membri, fiecare indeplinand un rol strict delimitat.
Printre ei se afla "vataful" (purtand in mana un chip de cal sculptat), "mutul" (avand rolul de a-i sanctiona pe cei care gresesc, nu dansa, ci lovea cu un bici pentru a alunga duhurile rele) si stegarul (cel care purta steagul, un bat care avea in varf o bucata de material, usturoi si pelin). Calusarii aveau zurgalai la picioare, iar in maini tineau cate un bat. Magia dansului ii vindeca pe cei stapaniti de duhuri necurate, alunga frigurile, proteja copiii. Prin intermediul unui vas de lut care se spargea in timpul dansului, sau prin jertfirea unui pui de gaina, duhurile necurate il paraseau pe cel bolnav.

Dar chiar si calusarii erau nevoiti sa respecte o serie de interdictii, in caz contrar existand riscul de a atrage asupra lor furia Rusaliilor. Mai intai, timp de 9 ani, nici un dansator nu avea voie sa iasa din ceata calusarilor. Dansul calusarilor fiind unul profund solar, trebuia sa se incheie inainte de apusul Soarelui. Nu in ultimul rand, la sfarsitul dansului, toate obiectele folosite (biciul, betele etc.) erau ingropate in pamant. O alta superstitie cerea ca toti dansatorii sa doarma in aceasta perioada doar sub stresinile bisericilor.

1 - 7 IUNIE
Cuviosul Paisie cel Mare

  • 15 M Sf. Prooroc Amos; Sf. Mucenic Isihie
  • 16 J Sf. Tihon, Episcopul Amatundei, si Sf. Sfintit Mucenic Marcu
  • 17 V Sf. Mucenici: Manuil, Savel si Ismail. Odovania Praznicului Inaltarii Domnului
  • 18 S Sf. Mucenici: Leontie, Ipatie si Teodul (Sambata Mortilor - Mosii de vara)
  • 19 D (〠) Pogorarea Sfantului Duh; Sf. Apostol Iuda, ruda Domnului; Cuviosul Paisie cel Mare
  • 20 L (〠) Sfanta Treime; Sf. Sfintit Mucenic Metodie; Cuv. Calist, Patriarhul Constantinopolului
  • 21 M Sf. Mucenici Iulian din Tars si Afrodisie
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul