x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Proiect - Tiganii sunt saraci si discriminati

Proiect - Tiganii sunt saraci si discriminati

03 Feb 2005   •   00:00

Opt tari din Europa Centrala si de Est au lansat la Sofia, in Bulgaria, sub egida Bancii Mondiale, proiectul "Un deceniu de integrare a rromilor", destinat combaterii analfabetismului, somajului si izolarii, principalele probleme ale acestei importante comunitati a Europei.

PLANURI. Este primul efort international comun destinat schimbarii vietii rromilor, care traiesc intr-o saracie uluitoare chiar in inima Europei, a anuntat Banca Mondiala, initiatoarea proiectului, alaturi de miliardarul american George Soros. Cele opt semnatare ale planului au luat aceasta decizie in 2003 la Budapesta si ele sunt Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Romania, Croatia, Macedonia si Serbia-Muntenegru. George Soros sustine ca problemele rromilor nu vor putea fi rezolvate peste noapte, si de aceea premierii celor opt state va trebui sa vina cu planuri nationale care sa fie aplicate pana in 2015. Angajamentul principal trebuie sa fie concentrat pe decalajul foarte mare dintre nivelul de trai al rromilor fata de restul populatiei in tarile in care tiganii sunt tot mai numerosi, avand o rata demografica tot mai ridicata.

CIFRE. Datele statistice sunt ingrijoratoare. In Romania si Bulgaria, aproximativ 40% din tigani traiesc cu mai putin de doi euro pe zi. Banca Mondiala mai sustine ca rromii constituie minoritatea cea mai importanta a Europei, formand o populatie de 7 pana la 9 milioane, care ar putea creste in curand la 10-12 milioane, adica aproximativ doua procente din populatia Europei largite. In plus, 70%-80% din copiii rromi sunt analfabeti si foarte multi au probleme de sanatate care le limiteaza accesul pe piata muncii. Initiatorii proiectului doresc sa se intervina in special pentru a rezolva problema educatiei si a saraciei, dar nu trebuie uitate chestiuni ca malformatiile din nastere ori mortalitatea infantila sau discriminarea. Din cauza ultimului fenomen, in Romania doar 400.000 de persoane se declara rromi, in vreme ce estimarile sunt de circa 2 milioane, aceeasi situatie fiind inregistrata in Bulgaria si Ungaria.

EXEMPLU. In Cehia, spre exemplu, s-au gasit solutii de comunicare cu tiganii. In scoli exista asistenti care lucreaza cu acestia, seamana cu ei si le vorbesc limba, iar Bulgaria s-a angajat sa rezolve somajul in randul populatiei rrome, mai ales ca aceasta declara ca prefera sa munceasca decat sa fie asistata. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare va prezenta, la randul sau, un studiu privind traiul rromilor. (Radu Croitoru)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul