Vegetarianismul nu este o moda a timpurilor noastre. Socrate, Pitagora si Platon se numara printre... vegetarienii celebri ai omenirii, lipsa proteinelor de sorginte animala neperturband activitatea lor cerebrala, ba, dimpotriva, ajutand - in chip miraculos - mintea sa se dezvolte. Intr-unul dintre poemele sale, insusi Ovidiu ridica in slavi un timp in care se consumau "fructe in loc de carne insangerata", iar pasarile, animalele si pestii nu aveau a se teme de pofta nesatioasa a oamenilor...
Oamenii de stiinta au stabilit ca in cea mai mare parte a istoriei sale milenare, omenirea s-a hranit aproape numai cu produse vegetale si ca hrana pe baza de carne ocupa doar un procent foarte mic din obiceiurile culinare ale oamenilor. La o intalnire organizata nu demult chiar de Jurnalul National, avand ca tema alimentatia romanilor, unul dintre specialistii prezenti sublinia ca omul, din punctul de vedere al hranei, contrar celor pe care le invatam indeobste in scoala, nu este "omnivor", ci... frugivor. Adica, in chip natural, a fost programat sa se hraneasca cu fructe. Nu cu lapte, oua, branza si carne... Si ca sa mai punem ceva paie pe foc - pe focul de parlit prejudecati, cum parlesti porcul in miezul iernii - sa spunem ca in vreme ce un pogon de pamant poate produce 225 de proteine de origine vegetala (proteina din soia, spre exemplu), la capitolul proteine de origine animala cantitatea se reduce sub 10%: numai 20-25 kg de proteina din vita sau porc si inca mai putin din carne de pasare.