x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Savori din tara cangurilor!

Savori din tara cangurilor!

02 Noi 2005   •   00:00
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
O calatorie in Australia nu te poate lasa sub nici o forma indiferent. O lume noua, imprevizibila, in care nimic nu este asa cum v-ati fi asteptat: vara se transforma in iarna, culesul viilor se desfasoara in februarie, iar Anul Nou se sarbatoreste in toiul verii. De tentatiile si deliciile gastronomice nici nu mai vorbim! Pentru cei mai multi dintre noi Australia este asociata cangurului, devenit simbol national.

INEDIT. Bucataria australiana te lasa fara replica. Deschisa, "indrazneata" si gata sa ofere turistilor cele mai apetisante bucate. La Sydney sau Melbourne, bucataria este la inaltime, pentru toate gusturile, preferintele, dar mai ales toate... buzunarele. Asa ca aici se poate ospata bine toata lumea, de la omul simplu care-si cumpara un hamburger pana la cei dispusi sa plateasca mult mai mult pentru a gusta preparate inedite. Dar haideti sa vedem cat de gurmanzi sunt australienii! Dimineata, acestia isi incep ziua cu un mic dejun copios. O cana cu lapte sau cafea, briose, croissante proaspete si fulgi de ovaz. La cina, pestele este vedeta! Si nici nu ne mira, tinand cont de faptul ca influenta celor doua oceane, Indian si Pacific, este una benefica. Si pentru economia australiana, si pentru bucataria acestei tari-continent!

Fructe de mare, crabi, crevete si diferite salate de peste, cum nu veti gasi in nici o alta parte, sunt nelipsite de la fiecare masa. Nici la capitolul carne australienii nu se pot plange. De vita, de porc, de oaie! Si, asa cum de altfel v-ati fi asteptat, carnea de cangur se numara printre preferate. Insa, surpriza, preparatele din dromader si crocodil fac cinste restaurantelor cu specific exotic, nelipsind din nici un meniu. Sa nu va inspaimante gandul, caci curiozitatea e atat de mare, incat turistii nu pot rezista fara sa comande o portie!

Si dupa o mancarica de cangur gatita in stil australian, deserturile sunt o mare desfatare! Inghetate si prajituri cu crema, decorate cu "fructele pasiunii" si capsuni, pe care australienii le adora pur si simplu! Si daca acestea nu va sunt pe plac, atunci tartele cu branza si prajiturile cu nuci va vor indulci ziua. Iar oferta nu se termina aici... Ai la indemana multe fructe proaspete si parfumate! Strugurii albi caramelizati sunt in top. Dar poti alege oricand si portocale, mandarine, nectarine, banane si nuci de cocos.

Australia este si o tara a vinurilor. Datorita climatului propice, se poate vorbi despre "o cultura" a vinului si a vitei-de-vie, cu sortimente care mai de care mai gustoase si mai parfumate.

Asa ca daca te tenteaza ceva din ofertele gastronomice ale australienilor, nu ezita sa le incerci! Desi unele par mai ciudate pentru noi, cu siguranta gustul este apetisant!

CROCHETE DE PESTE


  • INGREDIENTE: 4 cartofi, un peste afumat, o ceapa, ulei, zeama de lamaie.
  • PREPARARE: Cartofii se fierb si se dau prin masina de tocat sau se piseaza. Pestele se curata de piele si de oase, apoi se toaca marunt. Se freaca impreuna cu cartofii pana cand devine o pasta. Ceapa se toaca fin si se adauga peste compozitie. Se omogenizeaza totul cu putin ulei si zeama de lamaie.

    FICATEI CU SOS DE STAFIDE


  • INGREDIENTE: ficatei de pui, smantana, iaurt, stafide, lamaie, ghimbir, nucsoara, sare, piper, unt.
  • PREPARARE: Ficateii se condimenteaza cu ghimbir si nucsoara si se pun intr-o tava unsa cu unt. Se acopera cu apa si se da tava la cuptor timp de 45 de minute. Separat, smantana si iaurtul se amesteca impreuna cu stafidele, fierte in prealabil zece minute. Se adauga sucul si coaja rasa de la o lamaie si un praf de sare. Ficateii se servesc cu sosul de stafide si piure de cartofi.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul