x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

16 Sep 2005   •   00:00

16 noiembrie 2005

  • Ungureanu V., Dristor, Bucuresti: "Comitetul de bloc de la noi nu stie unul de celalalt. Presedintele Asociatiei de Locatari este un afacerist care jongleaza toate problemele cu administratoarea si, impreuna, ne exploateaza pe noi, cei 1.300 de locatari. Problema este ca, fara sa consulte locatarii, cei doi platesc salarii intre 5 si 8 milioane - cu cea mai mare suma este platita administratoarea, care lucreaza patru ore pe saptamana. De asemenea, suntem incarcati cu sume nejustificate la intretinere, iar in bloc sunt o sumedenie de firme si ateliere clandestine care ne tulbura linistea. Ce putem face?".
    RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Liga Asociatiilor de Proprietari - Habitat, "cadrul general pentru organizarea si functionarea Asociatiilor de Proprietari este dat de Legea nr. 114/1996, OG nr. 85/2001, HG nr. 400/2003 - de aprobare a Normelor Metodologice, cu modificarile si completarile ulterioare. Va recomandam sa intrati in posesia acestor acte normative si sa le pastrati la sediul asociatiei pentru a putea fi consultate de toti proprietarii interesati. Din scrisoarea dvs. am retinut ca functionati, in acest moment, ca Asociatie de Locatari. Va informam ca art. 17 din OG 85/2001 prevede ca termenul-limita de reorganizare a asociatiilor de locatari este de 01.10.2002, termen deja expirat. Din punct de vedere legal, dupa aceasta data, asociatiile de locatari sunt doar entitati fara personalitate juridica, care sunt doar subiecte de drept fiscal, nu si de drept civil, comercial etc. In concluzie, este necesar ca, in cel mai scurt timp, sa intrati in legalitate, prin constituirea si transformarea in Asociatie de Proprietari. Despre salariul presedintelui si administratorului, conform prevederilor art. 18, al. 5, lit. i din HG 400/2003, Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari adopta hotarari cu privire la: «numarul si functiile persoanelor necesare pentru administrarea si gospodarirea cladirii, functiile care se remunereaza, cuantumul si modalitatea de actualizare a remuneratiilor» si ale Statutului Asociatiei de Proprietari - Anexa 2 la Normele Metodologice, art. 11, al. 9, lit. h - «Adunarea Generala hotaraste asupra cuantumului salariilor, indemnizatiilor si premiilor pentru personalul angajat cu contract individual de munca sau cu conventie civila de prestari servicii, membri sau nemembri ai Asociatiei de Proprietari si asupra valorii de contractare (procent, criterii si altele asemenea), in cazul in care managementul cladirii este asigurat de persoane juridice...». Solutia imediata pentru problemele din cadrul asociatiei dvs. este sugerata de art. 60, lit. h din HG nr. 400/2003: «In situatia in care Comitetul Executiv al Asociatiei de Proprietari si presedintele acesteia nu-si indeplinesc obligatiile legale ce le revin potrivit prevederilor legale si statutului, consiliile locale, prin compartimentele de specialitate ale acestora, vor organiza, cu sprijinul unui comitet de initiativa din cadrul Asociatiei de Proprietari, o Adunare Generala care va dezbate probleme ivite in activitatea Asociatiei de Proprietari si, daca este cazul, vor organiza chiar noi alegeri». Pentru informatii suplimentare va asteptam la sediul Ligii Asociatiilor de Proprietari «Habitat», din Bd. Natiunile Unite nr. 5, Bloc 110, parter".

  • Dan Tiberiu, Arad:
  • "Am citit ca statul acorda a anumita suma studentilor de la tara cu conditia ca, dupa terminarea facultatii, sa se angajeze la tara. Eu am un nepot care este student la Institutul de Agronomie din Timisoara si as dori sa aflu daca dupa terminarea facultatii se poate angaja la mama lui, care are o sera de flori. Va multumesc si astept un raspuns".
    RASPUNS: Aceste prevederi se regasesc in Hotararea nr. 769 din 14/07/2005 publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 669 din 27/07/2005, privind acordarea unor burse de studii unor studenti cu domiciliul in mediul rural. Articolul 1 precizeaza ca "Ministerul Educatiei si Cercetarii acorda anual, pe baza de contract, un numar de burse de studii studentilor cu domiciliul in mediul rural care urmeaza cursurile de zi ale unor institutii de invatamant superior acreditate si care se obliga ca dupa absolvirea studiilor universitare sa profeseze in invatamantul din mediul rural, in specialitatea pentru care s-au pregatit, in calitate de titular sau suplinitor, o perioada cel putin egala cu perioada pentru care au primit bursa". Aceste burse de studii se pot cumula cu alte tipuri de bursa acordate conform legislatiei in vigoare, iar cuantumul acestora este de 350 lei (RON)/luna. Pentru a deveni beneficiar, nepotul dumneavoastra trebuie sa: fie student intr-o institutie de invatamant superior acreditata, sa aiba domiciliul in mediul rural, sa nu aiba restante la examene pe perioada in care primeste bursa de studii si sa nu repete nici un an universitar. De asemenea, aliniatul 4 precizeaza urmatoarele: "In cazul in care dupa absolvirea studiilor universitare beneficiarul bursei refuza sa profeseze in invatamantul rural conform prevederilor contractului, acesta va restitui integral sumele primite cu titlu de bursa, indexate cu indicele de inflatie".

    ×