x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scrisori - 6 iunie 2005

Scrisori - 6 iunie 2005

05 Iun 2005   •   00:00
Marta Ecaterina, Craiova:
"Tatal meu beneficiaza de: pensie pentru limita de varsta, indemnizatie pentru persoana cu handicap accentuat prin hotarare de la Casa Judeteana de Pensii Dolj, prin care i se recunosc unele drepturi prevazute de Legea 309/2002 privind persoanele persecutate care au efectuat stagiul militar in cadrul DGSM 1950-1961. Poate beneficia de scutire de la plata impozitului pe cladiri si terenuri si de bilete de tratament gratuite in statiuni balneoclimaterice impreuna cu sotia sa, care este pensionar CAP?".

RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns pentru dumneavoastra: "Beneficiaza de prevederile Legii nr. 309/2002 persoana, cetatean roman, care a efectuat stagiul militar in detasamentele de munca din cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961. Persoanele care s-au aflat in situatia sus-mentionata au dreptul la o indemnizatie lunara, neimpozabila, de 19.050 lei pentru fiecare luna de stagiu militar efectuat in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii. Conform dispozitiilor art. 5 din lege persoanele care au efectuat stagiul militar in detasamente de munca apartinand Directiei Generale a Serviciului Muncii beneficiaza si de urmatoarele drepturi: asistenta medicala si medicamente in mod gratuit, atat in tratamentul ambulatoriu, cat si in timpul spitalizarii; scutirea de la plata taxei de abonament la radio si televizor. Mentionam ca textul de lege nu prevede, pentru persoanele care sunt titulare de drepturi in temeiul acestui act normativ, si alte facilitati decat cele sus-mentionate. Referitor la acordarea biletelor gratuite de tratament in statiuni balneoclimaterice, va precizam ca persoanele sus-mentionate nu beneficiaza de aceasta facilitate. In cazul pensionarilor beneficiari ai sistemului public de pensii, contributia persoanei este de 50% din cuantumul total net cuvenit al drepturilor de pensie, din luna anterioara celei pentru care se elibereaza biletul de tratament balnear".

Muresean Doina, Craiova:
"Acum 20 de ani mama mea a iesit la pensie cu diagnosticul de neoplasm si cu drept de insotitor. Eu, fiind singura fiica, am avut grija de ea, dar nu am facut nici un demers pentru a fi insotitor oficial. Ea a mai trait 23 de ani dupa operatie. Pot sa recuperez ca insotitor, retroactiv, macar anii in care am ajutat-o, sa mi se treaca in cartea de munca?".

RASPUNS: De la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: "Perioada de vechime ca asistent personal al unei persoane cu handicap grav se atesta cu datele inscrise in carnetul de munca, intocmit de angajator. Deoarece dumneavoastra nu ati fost angajata cu carte de munca, nu puteti recupera perioada in care v-ati ingrijit mama".

Robert:
"Sunt paznic si am contractul de munca normal de 180 de ore/luna, salariul minim pe economie. Problema mea e ca patronul ma tine peste program, fac in jur de 215 ore/luna, si nu ma plateste (nu m-a platit) in plus. Va rog sa-mi spuneti ce sa fac, cui sa ma adresez, ce fac daca nu ma mai inteleg cu el?".

RASPUNS: Singura solutie este sa va adresati la Inspectoratul Teritorial de Munca de care apartineti. Deoarece nu ne-ati scris de unde sunteti nu avem cum sa va dam adresa. Va indrumam sa consultati site-ul http://www.mmps-pm.ro/ Inspectorate/inspectorate.html.

Iftimi Adrian, Hunedoara:
"Citesc ziarul dumneavoastra cu mare interes, in special rubrica «Scrisori». Am 35 de ani, posed permis auto categoria B, sunt electrician si doresc sa lucrez in strainatate, cu precadere in Spania".

RASPUNS: Pentru a putea lucra in Spania trebuie sa depuneti personal, la Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca cu adresa in Strada Valter Maracineanu nr. 1-3, etaj 4, Sector 1, Bucuresti, telefon 021-315.88.44, fax: 021-3124668, un dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente: copie de pe buletin (cu o valabilitate de minimum 6 luni); copie de pe pasaport (cu o valabilitate de minimum 6 luni); cazier judiciar sau declaratie pe propria raspundere ca nu aveti antecedente penale; copie de pe actele de studii si certificatele de calificare absolvite - legalizate la notariat; copie de pe cartea de munca sau declaratie pe propria raspundere ca nu aveti carnet de munca - legalizata la notariat; adeverinta medicala de la medicul de familie ca sunteti clinic sanatos si ca nu figurati in evidenta cu boli cronice; curriculum vitae; fisa personala (modelul se afla la sediul Oficiului); o fotografie tip pasaport. Dupa ce veti fi inregistrat in banca de date, si daca cerintele dumneavoastra corespund cu conditiile solicitate de angajator, veti fi instiintat de OMFM sa va prezentati la selectiile si preselectiile organizate in cooperare cu Ambasada Spaniei din Romania si reprezentantii angajatorilor spanioli.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul munca