x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un cus-cus apetisant

Un cus-cus apetisant

10 Mai 2005   •   00:00

  • de VANDA GEORGIA IONITOIU, MARA RADUCANU
  • GARGANTUA SI PANTAGRUEL
  • Inghesuiala, multa galagie, tarabe pline cu tot felul de "bunatati", nelipsitele suveniruri, peste toate rasunand glasurile hotarate ale negustorilor, care incearca, cu sau fara succes, sa-si vanda marfa. O lume in care pare ca nu exista nici timp si nici spatiu... Cu toate acestea, asistam la o randuire perfecta a lucrurilor, ceva ce te retine si te atrage in acest misterios colt de lume. Si, cu voia dumneavoastra, a celor care ne insotiti in "apetisantele" noastre calatorii gastronomice, va invitam sa poposim in Maroc. Aici traditia, simplitatea si ineditul merg mana in mana, astfel incat te vei simti cuprins de dorinta de a descoperi cat mai multe intr-un timp cat mai scurt. Si, pentru ca tot veni vorba de descoperiri, haideti sa incepem prin a afla cateva dintre secretele bucatariei marocane.

    DIVERSITATE. Marocul poseda o bucatarie cu o istorie impresionanta... de aproximativ 2.000 de ani, iar varietatea mancarurilor te cucereste total. Va puteti imagina un preparat format din 15 straturi, umplut cu fructe de mare, peste sau carne? Cam greu, nu? Si, cu toate acestea, inca o data, ingeniozitatea marocanilor pare fara limite, deoarece la ei exista Pastilla, mancarea ce incanta papilele gustative ale tuturor celor care au "curajul" sa o incerce. Desi, dupa ce ati incercat-o, ne indoim ca, pentru vreo doua zile, veti mai manca si altceva, noi va vom prezenta o specialitate simbolica a bucatariei marocane, si anume cus-cus-ul. Preparata cu sos de rosii, porumb, miel, pui, masline, prune si multe condimente, o puteti degusta dupa pofta inimii, la fel de gustoasa, dar mereu diferita, in functie de regiune si de creativitatea bucatarilor, consumata nu cu tacamuri, ci cu... degetele, asa... in stil marocan!

    Carnea, in special cea de miel si de berbec, asezonata cu fructe si suc de lamaie, bine condimentata cu sofran si coriandru, este la loc de frunte pe mesele acestora. Iar despre supa, ce sa mai vorbim! Dimineata, un bol mare cu supa preparata din legume, carne si diverse arome descreteste fruntile marocanilor si le face ziua mai buna.

    SAVOARE. "Chermoula" reprezinta un amestec ingenios de coriandru, suc de lamaie si ulei de masline, consumat foarte des de marocani. Ceaiul si menta, servite calde si bine indulcite, sunt considerate drept semn al ospitalitatii, asa ca veti avea parte de ele de fiecare data cand veti merge in Maroc. Desi extrem de "condimentati", marocanii pot fi si foarte dulci, in functie de ocazie. Produsele de patiserie, prajiturile cu miere si cu struguri constituie deliciul bucatariei marocane. Inceperea mesei se desfasoara dupa un ritual aparte, ce trebuie respectat de intreaga comunitate. Astfel, mare atentie! Daca sunteti invitat la cina, sa nu va repeziti la farfuriile cu bucate, oricat de tentante ar fi acestea! Asteptati mai intai ca stapanul casei sa rosteasca "BISMILLAH" - adica rugaciunea catre Dumnezeu. Apoi, la atac, caci, slava Domnului, aveti de unde alege!

    PUI CU ANANAS
  • INGREDIENTE:
  • un pui, doua cepe, o conserva cu ananas, o lingurita cu ghimbir ras, sare, doua linguri cu miere, doua linguri cu zahar, ulei, 100 gr migdale, un baton scortisoara, doua banane, migdale.
  • PREPARARE:
  • Ceapa si ghimbirul se calesc in ulei si se sareaza. Se adauga puiul portionat si apa, pana cand acesta este acoperit. Se lasa la fiert, dupa care se pun scortisoara, zaharul, mierea. Migdalele se descojesc in apa fierbinte si se calesc in ulei. Bucatile de pui si sosul se orneaza cu ananas, banane taiate rondele si migdale.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul