x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un razboi destept contra cosurilor

Un razboi destept contra cosurilor

08 Mai 2006   •   00:00

Acneea sau cosurile de pe fata. Un subiect tratat de cei din jur ca un mizilic, si cand tinerelul sub 20 de ani se vaicareste ca l-au uratit cosurile, parintii si rudele il mustra ca se fandoseste, dand prea mare importanta unui lucru minor. Lucrul minor, lucru minor, dar fata plina de cosuri poate sa lase urme adanci si persistente in psihicul adolescentului, care poate deveni timid pe viata, poate sa se transforme intr-un om complexat, fara curajul iesirii dezinvolte pe ringul vietii. Niste cosuri pe fata il pot face pe adolescent sa nu indrazneasca a invita o fata la dans, niste cosuri pe fata pot turna plumb in aripile tanarului. Una peste alta, medicina studiaza fenomenul numit acnee, care, din pacate, nu si-a dezvaluit in totalitate cauzele si mecanismele. Pana una-alta, statisticile arata ca niste cosuri pot deveni un fenomen, dar raspandit astfel ca 40-50 de milioane de americani sufera de acnee, cu alte cuvinte, un american din cinci. De altfel, prima descriere a cosurilor pe piele a facut-o cu multe secole in urma medicul imparatului roman Justinian.

Ce spune specialistul

Conf. dr. Olga Simionescu, medic dermatolog, cunoscut si apreciat de pacienti, care lucreaza la Clinica de Dermatologie a Spitalului Colentina, explica formarea cosului pe piele. Firul de par prezent in piele poate fi comparat cu o sticla ce are evident un gat ingustat. In acel spatiu ingust, asemanat cu gatul unei sticle, evident exista firul de par, dar si o glanda sebacee. In zona ingusta a spatiului din piele prin care trece firul de par intr-un anumit moment se inmultesc in exces celulele cornocite. Si tot in acel moment, si glanda sebacee produce mai multa grasime. Astfel acolo apare un asa-zis comedon cu varf alb de cheratina si cu sebum. Prin spargerea comedonului, el devine un comedon deschis si capata culoarea neagra. Forma cea mai simpla de acnee este cea comedoniana, care se intalneste de sase ori mai des la femei decat la barbati. Incidenta cea mai mare a acestei acnei se petrece la pubertate, cand are loc o schimbare hormonala. Bineinteles ca exista si o componenta genetica, fiindca unii sunt predispusi mai mult sa faca acnee decat altii. O serie de hormoni, in special masculini, sunt banuiti a fi cauza ce duce la cresterea secretiei glandei sebacee si inmultirea mai intensa a celulelor tocmai in zona ingusta a spatiului ocupat de firul de par, adica in zona gatului stramt al sticlei, cum s-a facut paralela. In zona firului de par din piele exista o bacterie, dar si o ciuperca saprofita, precum si un parazit, ce "locuiesc" acolo linistite.

Vin bacteriile rele

PUSTI. Zice poporul: "Asta e pusti de tot, nici nu i-au trecut cosurile de pe fata". Tenul incarcat de cosuri este in acceptiunea poporului semnul varstei cand e in curs de construire fiinta omului matur, cand adolescentul trece prin transformari, ce lasa urme prin cosuri pe obrazul lui.
88 Intr-un anumit moment se petrece insa ceva, si in zona aceea ingustata a spatiului ocupat de firul de par din piele sosesc si bacterii rele, care nu sunt proprii organismului, precum cele mentionate mai sus. In aceasta zona ingusta cu fir de par din piele se inmultesc germenii rai, apar comedoanele, in plus o roseata si un depozit de puroi. Impotriva acestor bacterii rele, organismul se apara cu componentele din sange, apare un razboi in piele si din aceasta lupta in spatiul ingust apare si puroi. Acesta este cosul infectat, cu puroi. Cosurile sunt numite papule cand prezinta doar roseata pielii. Cosurile se numesc insa pustule cand exista si puroi in ele. Cosurile se numesc chisturi cand apar si noduli in profunzime. Tocmai de aceea, exista acnee papuloasa, dar si acnee pustuloasa, precum si acnee nodulara si acnee chistica. Acneea este denumita asa daca se repeta. Cine are comedoane are acnee, s-a aratat cum ca acele comedoane albe se mai sparg si devin comedoane negre.

Tratament

Graca Victoria/DREAMSTIME
Cosurile pot fi tratate mecanic, dar printr-o stoarcere blanda, cu ajutorul tifoanelor sterile. Se impune scaderea excesului de sebum, a grasimii din zona fetei ce favorizeaza cosurile, dar tratamentele cosmetice trebuie sa urmeze sfaturile dermatologului, pentru a nu se trece in extrema cealalta: ca dintr-un ten gras sa se ajunga la o piele uscata. Exista medicamente care conduc la ruperea comedoanelor. Tratamentul este mai bine sa fie facut local in zona cosurilor decat un tratament pe cale generala. Se folosesc produse impotriva sebumului in exces, numite antiseboreice. Se apeleaza si la antibiotice locale, de genul Eritromicina sau Metronidazol, de fapt amestecuri intre antibiotice si produse comedolitice, ce duc la spargerea comedoanelor. Medicamentele care rup comedoanele sunt numite comedolitice, din categoria aceasta facand parte acidul retinoic si delicati aromatici. In formele de acnee de clasa medie spre etapa severa cu suprainfectie a cosurilor se apeleaza si la Tetraciclina, ca si la Doxiciclina, administrate oral.

NOU-NASCUTI. Cauzele acneei sunt foarte multe, iar formele de manifestare ale acneei, de asemenea, sunt in numar mare. Exista o acnee chiar la nou-nascuti. Exista o acnee insa si la 30 de ani, in special la femeile stresate. Exista acneea vulgara la adolescenti, dar si acneea la maturitate. Se intalneste si o forma brutala de acnee cand, pe langa leziunile pe fata, apar varsaturi si febra. Unii fac greseala sa stoarca brutal si cu mainile murdare cosurile. Este o practica rea, ce duce la intinderea infectiei si la riscul de a provoca semne urate pe fata.
TRATATE DE MEDICINA. Conf. dr. Olga Simionescu, pe langa ingrijirea bolnavilor de piele, are si o importanta activitate stiintifica, ea scriind tratate de specialitate foarte apreciate de numele grele ale medicinei. Conf. Olga Simionescu a scris tratatul numit "Atlas de boli dermato-venerice", care a cucerit Premiul Academiei Romane, dar si Premiul Academiei de Stiinte Medicale, precum si Premiul Colegiului Medicilor din Romania. Laudat a fost si "Dictionarul de boli dermato-venerice", scris tot de conf. dr. Olga Simionescu.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul zonă piele acnee cosurile