x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Zbor rubiniu

03 Mai 2006   •   00:00

Cu Jurnalul de bucatarie porniti intr-o calatorie inedita, de dragul bobului de strugure, pe plaiurile insorite ale Buzaului



Viile, in Mai

editorial de SIMONA LAZAR
Va mai curge multa apa pe valea Buzaului pana ce sa ajungem la timpul mustului, al tulburelului si al vinului nou... De ce, atunci, un numar special dedicat viei si vinului? Raspunsul e la indemana: pentru ca acum, la vremea asta, lungul drum al facerii vinului a inceput deja o data cu primele munci viticole. Se taie via, se indeparteaza corzile prea batrane, sa faca loc lastarilor noi, purtatori de seva, se indreapta spalierii, sa aiba de ce se prinde carligele vitei... De felul in care este "grijita" acum, in copilaria anului, vita-de-vie depinde in buna masura greutatea ciorchinelui de strugure, dulceata mustului stors si calitatea vinului ce se va invechi in butoaie. Omul si priceperea lui conteaza la timpul acesta din an. Apoi, mai e nevoie de dragoste, de credinta, de soare destul, de ploi la timp, de binecuvantarea lui Dumnezeu si de stiinta viticultorului.
Iata de ce credem ca e cat se poate de firesc sa scriem acum, la ceas de mai, despre vie si vin, acultand atent cum in vie plesnesc mugurii cu frunza cruda...

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul