x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă A fi sau a nu fi vegetarian

A fi sau a nu fi vegetarian

de Oana Portase    |    14 Dec 2017   •   20:50
A fi sau a nu fi vegetarian

Dieta vegetariană a încins mereu spiritele celor împărţiţi în tabere pro şi contra. Unii vegetarieni susţin că dieta lor este mult mai sănătoasă şi benefică pentru organism, în timp ce alţi specialişti spun că lucrurile stau de fapt invers. Numeroase studii arată că vegetarienii pot fi mai sănătoşi decât o persoană care mănâncă şi carne, însă nutriţioniştii spun că totul stă în echilibru.

În primul rând trebuie lămurit faptul că există mai multe tipuri de diete vegetariene. Sunt cei care renunţă total la grăsimea animală şi mănâncă doar vegetale, dar mai sunt şi cei care adoptă o dietă lacto-ovo-vegetariană, adică mănâncă şi lactate, ouă şi, în unele cazuri, peşte. De asemenea, unii preferă dieta raw vegan în care alimentele nu sunt preparate termic sub nicio formă. Motivele pentru care oamenii adoptă astfel de diete sunt la fel de împărţite. În timp ce unii susţin că o dietă lipsită de carne este mult mai sănătoasă, alţii adoptă acest stil de viaţă pentru a exclude orice formă de exploatare faţă de animale.

AVANTAJELE DIETEI VEGETARIENE

scăderea nivelului de colesterol total

diminiuarea riscului dezvoltării diabetului de tip 2

reducerea tensiunii arteriale şi a bolilor cardiace ischemice

creşterea cantităţii de antioxidanţi

menţinerea unei greutăţi ideale

stimularea sistemului imunitar

creşterea duratei de viaţă

detoxifierea organismului

manifestarea a mai puţine boli de piele

SURSA: sfatulmedicului.ro

Tabăra pro spune că o dietă vegetariană este mult mai sănătoasă, iar numeroase studii au demonstrat acest lucru. Mulţi vegetarieni susţin că o astfel de dietă i-a ajutat să se simtă mai plini de energie, să aibă o imunitate ridicată, o greutate ideală şi că, în general, viaţa lor s-a îmbunătăţit.

De cealaltă parte, tabăra contra spune că cei care nu mănâncă produse din carne se expun la riscuri majore de sănătate. Nutriţioniştii nu neagă rezultatele studiilor privind dieta vegetariană, însă pledează pentru o dietă echilibrată. O dietă lipsită de proteine poate duce la multe dereglări în organism. Specialiştii spun că vegetarienii pot suferi de lipsa unor nutrienţi precum proteine, calciu, fier, vitamina B12, vitamina D, acizii graşi Omega 3 şi zinc. Totodată, persoanele vegetariene care nu consumă fructe de mare pot suferi de deficit de iod. Anemia sau tulburările gastro-intestinale sunt alte probleme care pot apărea în viaţa vegetarienilor, mai spun specialiştii.

Un alt aspect pe care vegetarienii trebuie să-l ia în calcul se referă la restricţiile privind anumite produse nealimentare cu care intră în contact. Aceştia trebuie să evite medicamente care conţin gelatină, cremele cu lanolină, anumite săpunuri şi chiar şi gume de mestecat.

O alimentaţie lipsită de proteine poate fi riscantă pentru copii, gravide şi bătrâni, atrag atenţia doctorii. Copiii pot suferi de rahitism, anemie, tulburări de creştere sau ale sistemului nervos dacă nu au o dietă care să conţină şi protenie. Alimentaţia unei gravide este esenţială pentru dezvoltarea fătului, aşa că femeile însărcinate ar trebui să se consulte cu un medic dacă doresc să continue o dietă vegetariană.

RESTRICŢII ÎN DIETA VEGETARIANĂ

evitarea de medicamente care conţin gelatină

consumul restricţionat de alimente şi băuturi

interdicţia de a folosi creme care conţin lanolina (produs derivat de la animale)

nu se vor utiliza anumite tipuri de gumă de mestecat (conţine glicerină)

dificultatea de a consuma o dietă strict vegetariană în afara locuinţei

evitarea săpunurilor care au în compoziţie grăsimi animale

SURSA: sfatulmedicului.ro

Sfaturile nutriţioniştilor

Ca în multe cazuri, nutriţioniştii recomandă o dietă alimentară care să cuprindă toţi nutrienţii importanţi. Cei care adoptă o dietă vegetariană trebuie să aibă mare grijă şi să-şi asigure aportul necesar de proteine, pe lângă alţi nutrienţi. Specialiştii mai atrag atenţia că cei care totuşi mănâncă şi carne nu trebuie să exagereze. Prăjelile sunt de evitat, în timp ce anumite grătare din carne fără prea multe grăsimi sunt recomandate.

 

Informaţi-vă exact ce înseamnă pentru organism o dietă lipsită de carne, lactate şi alte grăsimi animale. Cel mai bine este să consultaţi mai mulţi medici nutriţionişti care vă pot ajuta, în primă fază, cu scheme alimentare în cazul în care doriţi să adoptaţi un astfel de stil de viaţă.

 

Geaca smart

Flexwarm este o geacă smart care poate fi conectată la o aplicaţie pe telefon. Cu ajutorul aplicaţiei se poate seta nivelul de căldură pe care jacheta îl emană. Zonele încălzite vor fi pe piept, pe spate şi la încheieturi.

Sterilizatorul magic

Studiile arată că în bucătărie avem mulţi microbi de care scăpăm cu greu. De curând a apărut pe piaţă un gadget care ne ajută în acest sens. Este o „baghetă magică” ce foloseşte raze UV şi distruge bacterii şi microorganisme de pe orice suprafaţă plată.

Scannerul de mâncare

Nu ştii exact ce ai în farfurie şi câte calorii consumi? TellSpec a fost inventat pentru asta. TellSpec este un scanner care îţi analizează mâncarea şi îţi trimite datele în aplicaţia de pe telefon. Aşa vei afla exact ingredientele şi caloriile pe care le consumi când ieşi în oraş.

×
Subiecte în articol: dieta vegetariana