x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum s-a adaptat organismul uman la condiţiile de mediu

Cum s-a adaptat organismul uman la condiţiile de mediu

de Florin Condurateanu    |    03 Iul 2018   •   19:30
Cum s-a adaptat organismul uman la condiţiile de mediu

Fiinţa umană a avut nevoie de sute de milioane de ani pentru a se adapta la condiţiile mediului şi la rolul de împărat peste tot şi toate. Ridicarea în poziţia verticală a impus modificări mari organismului omenesc. Şi azi există imperfecţiuni, de exemplu forţele exagerate ce apasă asupra coloanei şi fragilitatea vaselor din creier cu apariţia acelor periculoase dilatări, anevrismele.

Recent, savanţi mondiali, profesori au comunicat că şi acum se petrec adaptări ale organismului, dar ele sunt mai rapide, durează circa 10.000 de ani. Iată o serie de exemple privind adaptările mai rapide descoperite la fiinţa omenească.Organismul omului de azi este dotat cu o serie de mecanisme ca să lucreze pe toată viaţa lactoza, acea enzimă care prelucrează favorabil laptele. La începuturile omenirii, după lunile de supt lapte de la mamă, organismul nu mai avea lactoza potrivită pentru a accepta laptele. Prezenţa vacilor, oilor, caprelor în gospodăriile oamenilor a adus laptele, lactatele, în regimul alimentar al fiinţei umane şi lactoza permite consumul laptelui şi după perioada de sugar, toată viaţa. Tot o acomodare nu foarte depărtată este şi micşorarea maxilarelor, omul vremurilor recente nu mai rupe şi mestecă hrană tare, carne crudă, aşa că oasele maxilarelor s-au micşorat. Ca atare, nu mai au loc să răsară nestânjenite măselele de minte, devenite inutile, chiar aducătoare de necazuri când cresc strâmbe, doar în gingii. O modificare care se desfăşoară şi azi este micşorarea dimensiunilor creierului. El nu mai cântăreşte 1,5 kilograme, a devenit de 1 kilogram şi 350 de grame. Această micşorare a masei cerebrale se petrece în paralel cu sporirea eficienţei ţesuturilor neuronale.

Reamintim că de maximă importanţă este reţeaua extraordinară de legături între neuroni. Neuronii interacţionează prin milioanele de conexiuni ale fiecărei celule a creierului cu restul neuronilor.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: adaptare condiţii mediu