x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Nebunie curată: metode extreme de slăbit

Nebunie curată: metode extreme de slăbit

de Georgiana Ionita    |    03 Mai 2016   •   17:19
Nebunie curată: metode extreme de slăbit
Sursa foto: gpointstudio/Getty Images/iStockphoto

Oamenii au experimentat de-a lungul vremii cele mai bizare moduri de a slăbi. Pentru a obține o siluetă de vis, aceștia recurgeau la metode precum paraziții intestinali, fumatul, siropul Prolinn sau săpunul- minune. Unele metode erau chiar eficiente, kilogramele se evaporau, însă cu riscul unor efecte devastatoare asupra organismului, de multe ori chiar fatale. Câteva rețete se mai aplică și astăzi.

Obrazul subțire cu apă și nicotină se ține

Moda regimului cu țigarete datează din anii 20, când producătorii de tutun își promovau produsele prin campanii care promiteau efecte de slăbire și multe alte beneficii. Lucky Strike a avut la un moment dat un slogan prin care încuraja cumpărarea țigărilor în locul dulciurilor: „Reach for a Lucky instead of a Sweet!”. Regimul presupunea înlocuirea mâncării cu apă și tutun. Pe cât de drastic și absurd sună, pe atât de popular a fost, având până și astăzi adepți în rândul topmodelelor, care ar face orice pentru a arăta impecabil pe podium.

 

Dieta cu bucăți de vată

Această practică este și azi la modă printre adolescentele americane. Rețeta e simplă, se înlocuiește mâncarea cu bucăți de vată din bumbac, pe care le poți înmuia în diverse sucuri, după gust. Se spune că odată ajunsă în stomac, vata se umflă și oferă o senzație de sațietate. Ce nu se spune este că vata ingerată nici măcar nu este din bumbac, ci din fibre de poliester înalbite cu clor și umplute cu chimicale și că, pe lângă scăderea imunității și afecțiuni ale tractului digestiv, poate provoca diverse complicații medicale cu urmări extrem de grave.

Paraziții intestinali care se hrăneau cu mâncarea ingerată

Controversata metodă de a slăbi cu ajutorul teniilor presupunea infectarea intenţionată cu parazitul intestinal, prin ingerarea ouălor sau a unui vierme viu, care, odată ajuns în organism, se hrănea cu substan-țele nutritive din corp și putea crește până la 9 metri. În secolul 20, teniile erau vândute cu succes ca pastile de slăbit, devenind rapid populare cu sloganul „mănânci mai mult, dar cântărești mai puțin”. Se spune că Maria Callas ar fi recurs la această metodă înspăimântă-toare pentru a slăbi, fapt ce ar fi condus la declinul carierei sale. Procedeul era eficient, kilogramele în plus se evaporau, însă consecințele erau dezastruoase: de la efecte precum diaree, stări de vomă, leșinuri, până la meningită, demență sau chiar moarte.

Injecții cu hormoni HCG din urină

HCG, un hormon extras din urina femeilor însărcinate, era folosit injectabil în tratarea problemelor de fertilitate, însă se zvonea ca ar reduce și apetitul, astfel că și-a schimbat rapid scopul, devenind metodă de slăbit. Pe lângă aceste injecții, ritualul impunea consumul de maximum 500 de calorii pe zi, ceea ce explică scăderea în greutate, dacă ne gândim că un adult are nevoie între 2.000 și 3.000 de calorii zilnic, pentru ca organismul să poată funcționa în parametrii normali.

Siropul-minune

Acum 40 de ani, medicul Roger Linn a scos pe piață un sirop-minune, pe care l-a numit Prolinn, în compoziția căruia se găseau coarne, piele, tendoane și oase de animale. Pentru a obține o talie de viespe, secretul era ca pe parcursul a două săptămâni să nu mănânci nimic și să bei zilnic un pahar din licoarea specială și doi litri de apă. Se estimează că între 2-4 milioane de persoane au urmat această dietă, iar 60% dintre acestea au suferit atac de cord.

Frumoasa din pădurea adormită

În anii 70, o metodă de slăbit absurdă și periculoasă căpăta popularitate chiar și în rândul celebrităților. Se spune că Elvis Presley ar fi utilizat această practică în lupta contra kilogramelor în exces. Metoda presupunea sedarea pentru un somn de câteva zile, timp în care subiectul nu avea ocazia să mănânce și astfel slăbea. Deși somnul este extrem de sănătos, nu vom slăbi peste noapte, deoarece organismul consumă foarte puține calorii în timp ce dormim. În plus, lipsa alimentelor privează organismul de substanțele necesare funcționării, iar sedativele pot provoca efecte adverse. În urma acestei metode de slăbit, se elimina apa din corp, prin deshidratare, nicidecum grăsimea, singura care scădea fiind imunitatea.

 

Săpunul placebo

În anii 30, un săpun promitea topirea instantă a grăsimii inestetice. Femeile din toată lumea erau încurajate să-l folosească pentru a obține o siluetă de invidiat, însă, spre dezamagirea lor, săpunul miraculos nu era eficient, grăsimea rămânea intactă. De fapt, toată minunea era o înșelătorie, iar săpunul era fabricat din ingrediente obișnuite, ideale pentru curățarea impurităților, dar fără nicio legătură cu slăbitul.

 

Astăzi avem o gamă largă de diete din care putem alege. Majoritatea promit slabirea rapidă și fără efecte adverse, însă medicii atrag atenția asupra riscurilor la care se expun cei care urmează regimuri drastice. Istoria dietelor ne arată erorile pe care le faceau chiar și medicii, recomandând soluții exagerate în lupta cu kilogramele în plus.

 

Trupul zvelt și talia de viespe nu sunt o modă recentă. Și străbunicii noștri au încercat să obțină silueta ideală la vremea lor, experimentând cele mai ciudate metode.

×