x close

Ștevia românească, planta care trebuie consumată în fiecare primăvară

0
02 Mar 2016 - 16:11
Ștevia românească, planta care trebuie consumată în fiecare primăvară


Un ingredient comun în supe, tocănițe, salate și sosuri pe vremea bunicilor, frunzele de ștevia au fost date uitării în ultimii ani. Totuși, ștevia este o plantă des întâlnită în România, are numeroase beneficii și de aceea ar trebui consumată la începutul fiecărei primăveri.

Ștevia aparține familiei Rumex și crește în toate zonele cu climat temperat din lume. Chiar dacă în Statele Unite anumitor specii de plante înrudite li se atribuie proprietăți halucinogene, frunzele de ștevia au fost cultivate de lungul timpului pentru a fi utilizate în bucătărie, având o aromă interesantă, asemănătoare cu cea a lămâii.

Potrivit motherearthliving.com, gustul acrișor este dat de acidul oxalic. Persoanele cu artrită sau pietre la rinichi ar trebui să consume ștevie în cantități mici, întrucât acidul oxalic poate agrava aceste afecțiuni. Planta are un gust deosebit la începutul primăverii, dar o dată cu trecerea timpului devine amară.

Astfel, se recomandă ca în salate să folosiți frunze tinere și fragede, iar în supe sau tocănițe, frunzele mai mari și mai închise la culoare. Ștevia reprezintă o garnitură extraordinară pentru carnea de pui, brânza de capră și ouă.

Bogată în vitamina C, planta de ștevia a fost apreciată de-a lungul secolelor pentru a preveni diferite boli grave, atunci când fructele și legumele proaspete nu erau disponibile. În secolul XIX, medicul britanic Culpeper recomanda aceste frunze pentru „a combate inflamațiile și febra”, dar și pentru „a potoli setea și a stimula pofta de mâncare”.
Citeşte mai multe despre:   ştevie,   reteta stevie,   macris,   frunze de stevie,   ştevie,   stevie romaneasca,   primavara,   retete primavara

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 6295


Mai multe titluri din categorie

8 probleme grave de sănătate: Ce riști, dacă nu faci mișcare!

8 probleme grave de sănătate: Ce riști, dacă nu faci mișcare!
Poate vi se pare că e o modă sau o fiță să faci mișcare. E adevărat că a devenit și asta și că pari ieșit din trend dacă nu pui pe Facebook sau Instagram o poză făcută în oglinda de la...

Iată ceaiul care ajută la scăderea tensiunii arteriale

Iată ceaiul care ajută la scăderea tensiunii arteriale
Floarea de hibiscus este cunoscută pentru frumuseţea ei şi merită aprecieri şi pentru puterile ei vindecătoare. Multe specii ale acestei plante au fost folosite în medicina tradiţională, pe lângă...

Cum să combini eficient sucurile de fructe

Cum să combini eficient sucurile de fructe
Unele combinații de sucuri de fructe sunt nefaste pentru organism și pot provoca balonare, indigestie, reflux gastric. De pildă cele acide nu trebuie băute în amestec cu acelea dulci, scrie...

Leacuri naturale pentru dureri de spate

Leacuri naturale pentru dureri de spate
Durerile de spate pot apărea când nu te aștepți, cu atât mai mult după efort fără o încălzire prealabilă sau dacă stai mai multe ore în șir la birou într-o poziție nepotrivită....

Nu ocoli fructele kaki! Uite 5 dintre avantajele lor pentru sănătate!

Dacă nu ți se pare un fruct prea atrăgător sau le preferi pe altele, ai ocazia să afli mai multe despre kaki în cele ce urmează și să descoperi cât de mult te poate ajuta în diverse afecțiuni,...

Beneficiile lavandei pentru sănătate

Beneficiile lavandei pentru sănătate
Cunoscută încă din Antichitate pentru proprietăţile sale terapeutice, lavanda este una dintre plantele medicinale care te poate ajuta în tratarea mai multor afecţiuni, scrie clicksanatate.ro. Este...

Dieta 5:5:5. Cum să slăbești mâncând 5 mese pe zi

Dieta 5:5:5. Cum să slăbești mâncând 5 mese pe zi
Dieta presupune să mănânci 5 mese pe zi, la ore fixe, micșorând astfel porțiile de mâncare și senzația de foame. Mai mult, acest regim promite să slăbești până la 5 kilograme în 2 ...

Alimentele care stimulează producția de colagen

 Alimentele care stimulează producția de colagen
Dacă ai trecut de vârsta de 35 de ani și ai observat că pielea și-a pierdut elasticitatea și fermitatea, iar primele riduri și linii fine apar, singurul vinovat este colagenul. Acest nutrient poate fi luat ș...

Cum să slăbești 10 kilograme mâncând morcovi

Cum să slăbești 10 kilograme mâncând morcovi
Greutatea ideală nu este imposibil de atins. Îţi propunem încă o dietă care a dat roade pentru mulţi din cei care au urmat-o. În multe cazuri, respectând principiile ei s-a putut slăbi...

Cum să vezi mai bine fără ochelari

Cum să vezi mai bine fără ochelari
Pentru a-ţi menţine vederea ageră pentru mai mult timp, poţi face în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână câteva exerciţii. Acestea îmbunătăţesc vederea. Iată despre ce...

Uleiul extraordinar care previne căderea părului şi ajută la regenerarea lui

Uleiul extraordinar care previne căderea părului şi ajută la regenerarea lui
Îmbătrânirea duce automat la căderea părului şi este o problemă frustrantă care deranjează mulţi oameni. Pe lângă asta, moştenirea genetică are un rol important pentru că poate accelera...

Cele 14 alimente pe care doctorii le consumă întotdeauna

Cele 14 alimente pe care doctorii le consumă întotdeauna
Galerie Foto Nu este nimic exagerat în a spune că mâncarea îţi poate salva viaţa. Dar dacă spui „da” alimentaţiei nesănătoase, bogată în zahăr, grăsimi industriale, sare, carne în...

Ţigările îl sărăcesc pe fumător de energie

Ţigările îl sărăcesc pe fumător de energie
În nu puţine privinţe specialiştii medicinei clasice se lansează în controverse, unii profesori susţin o teorie, o terapie, alte personalităţi ale „halatelor albe” pledează pentru altă...

De ce dor despărţirile? Care e explicaţia psihologului

De ce dor despărţirile? Care e explicaţia psihologului
Galerie Foto Iubirea pentru perechea noastră se întipăreşte profund în fiinţa noastră, sub formă de amintiri, în ceea ce specialiştii numesc memorie fiziologică, prin cele cinci simţuri, în...

Top 3 alimente periculoase pentru sănătatea inimii

Top 3 alimente periculoase pentru sănătatea inimii
Problemele cardio-vasculare au devenit principala cauză de deces la nivel mondial, mai ales în țările civilizate. De ce? Pentru că sedentarismul și dieta proastă sunt cele mai importanți factori care le...