x close

Ștevia românească, planta care trebuie consumată în fiecare primăvară

0
02 Mar 2016 - 16:11
Ștevia românească, planta care trebuie consumată în fiecare primăvară


Un ingredient comun în supe, tocănițe, salate și sosuri pe vremea bunicilor, frunzele de ștevia au fost date uitării în ultimii ani. Totuși, ștevia este o plantă des întâlnită în România, are numeroase beneficii și de aceea ar trebui consumată la începutul fiecărei primăveri.

Ștevia aparține familiei Rumex și crește în toate zonele cu climat temperat din lume. Chiar dacă în Statele Unite anumitor specii de plante înrudite li se atribuie proprietăți halucinogene, frunzele de ștevia au fost cultivate de lungul timpului pentru a fi utilizate în bucătărie, având o aromă interesantă, asemănătoare cu cea a lămâii.

Potrivit motherearthliving.com, gustul acrișor este dat de acidul oxalic. Persoanele cu artrită sau pietre la rinichi ar trebui să consume ștevie în cantități mici, întrucât acidul oxalic poate agrava aceste afecțiuni. Planta are un gust deosebit la începutul primăverii, dar o dată cu trecerea timpului devine amară.

Astfel, se recomandă ca în salate să folosiți frunze tinere și fragede, iar în supe sau tocănițe, frunzele mai mari și mai închise la culoare. Ștevia reprezintă o garnitură extraordinară pentru carnea de pui, brânza de capră și ouă.

Bogată în vitamina C, planta de ștevia a fost apreciată de-a lungul secolelor pentru a preveni diferite boli grave, atunci când fructele și legumele proaspete nu erau disponibile. În secolul XIX, medicul britanic Culpeper recomanda aceste frunze pentru „a combate inflamațiile și febra”, dar și pentru „a potoli setea și a stimula pofta de mâncare”.
Citeşte mai multe despre:   ştevie,   reteta stevie,   macris,   frunze de stevie,   ştevie,   stevie romaneasca,   primavara,   retete primavara

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5646


Mai multe titluri din categorie

Sfaturi pentru frumusețe. Laptele, un miracol pentru pielea ta. Rețeta pentru MASCA DE FAȚĂ cu LAPTE

Sfaturi pentru frumusețe. Laptele, un miracol pentru pielea ta. Rețeta pentru MASCA DE FAȚĂ cu LAPTE
Îl consumăm cu mare plăcere încă de când venim pe lume! În primii ani de viață în cantități însemnate, iar apoi și sub diferite combinații în funcție de...

Mersul în pas vioi menajează coloana

Mersul în pas vioi menajează coloana
Nu a fost inspirată renunţarea la şipca de sub birouri, acea scândurică unde se ţineau picioarele. Medicina a demonstrat că e recomandabil ca omul să ridice un picior pe un scăunel, pe o lădiţă,...

Ce beneficii au semințele de dovleac asupra organismului uman

Ce beneficii au semințele de dovleac asupra organismului uman
Infecțiile urinare sunt anunțate de dureri și usturimi pe care tratamentele naturiste le pot înlătura. Printre acestea se numără și decoctul de semințe de dovleac care îndepărtează inflamațiile, sc...

De ce trebuie să înlocuiești zahărul cu mierea de albine

De ce trebuie să înlocuiești zahărul cu mierea de albine
Nutriţioniştii ne recomandă să înlocuim zahărul (despre care s-a dovedit că este cancerigen şi că duce la obezitate) cu mierea. Pe lângă apă biologică şi zaharuri (fructoză, glucoză, maltoză,...

Condimentul-minune care te ajută să slăbești

Condimentul-minune care te ajută să slăbești
În urma unor cercetări făcute recent, s-a descoperit că pudra de chimen te poate ajuta să slăbești fără să depui eforturi prea mari. Trebuie doar să o introduci în alimentația ta. Are un gust...

Efectul vinului roșu asupra grăsimilor din ficat

 Efectul vinului roșu asupra grăsimilor din ficat
În urma unui studiu, ce a fost publicat în Journal of Nutritional Biochemistry, s-a demonstrat că vinul roșu conține un compus care arde grăsimile depozitate în ficat. De aceea, este recomandat să...

Care sunt cele mai bune uleiuri de gătit

Care sunt cele mai bune uleiuri de gătit
Majoritatea gospodinelor din România folosesc în bucătărie uleiul de floarea-soarelui, însă este bine de văzut cât este de sănătos, dar şi dacă există variante mai bune, scrie...

Greșeli pe care le faci atunci când consumi struguri

Greșeli pe care le faci atunci când consumi struguri
Unul dintre cele mai importante motive pentru care adorăm toamna? Este sezonul livezilor îmbelşugate, cu fructe parfumate şi gustoase! Dintre sortimentele noastre preferate, strugurii se numără printre cele ma...

Dieta cu conopidă. Cum pierzi rapid din kilograme

Dieta cu conopidă. Cum pierzi rapid din kilograme
Aparent o legumă obișnuită, cu multe vitamine și minerale, conopida are și efect de subțiere a siluetei, lucru observat de nutriționiști. Aceștia au conceput o dietă sănătoasă pe bază de conopidă, care te...

Doctorii recomandă persoanelor care au trecut de 40 de ani să nu mai ia Ibuprofen

Doctorii recomandă persoanelor care au trecut de 40 de ani să nu mai ia Ibuprofen
Ibuprofenul este unul dintre cele mai folosite medicamente în tratarea durerilor de cap sau de spate. Chiar dacă pare că ne ajută să scăpăm de dureri foarte repede, efectele secundare sunt foarte...

Alimentele care trebuie consumate pentru a scăpa de crampele musculare

Alimentele care trebuie consumate pentru a scăpa de crampele musculare
Fie că se manifestă noaptea sau în timpul unui efort, crampele musculare sunt foarte dureroase şi neplăcute, mai ales când se repetă des. Dacă ai astfel de probleme, consumă alimente bogate în po...

Cum să slăbești cu apa cu scorțișoară

Cum să slăbești cu apa cu scorțișoară
Apa cu scorțișoară este cea mai bună și sănătoasă alegere pe care o poți lua atunci când vrei să scapi de kilogramele nedorite. Iar în combinație cu o dietă sănătoasă și activități fizice,...

Deficiența de fier: Tot ce trebuie să știi despre ea

 Deficiența de fier: Tot ce trebuie să știi despre ea
Fierul este produs în organism de proteina numită hemoglobină, care transportă oxigenul în tot corpul, de la celule la mușchi. Iar deficiența de fier este o afecțiune în care nivelul fierului din...

De ce trebuie să mănânci soia

De ce trebuie să mănânci soia
Soia poate fi un înlocuitor excelent pentru carnea roșie. Nutriționiștii susțin că are în compoziție 40% proteine, comparativ cu carnea, care are 15-20%,  precum și aminoacizi esenţiali...

Dieta japoneză. Cum slăbești eficient și rapid

Dieta japoneză. Cum slăbești eficient și rapid
Tofu, orez, fructe și legume în porții cât mai mici. Asta are la bază dieta japoneză care te ajută să slăbești rapid. De exemplu, poți da jos cel puțin 3 kg în 3 zile, scrie...