x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Vrei să te protejezi de soare? Alimente care APARA pielea

Vrei să te protejezi de soare? Alimente care APARA pielea

de Larisa Eremia    |    28 Iul 2015   •   12:31
Vrei să te protejezi de soare? Alimente care APARA pielea
Pentru a ne proteja de radiațiile solare trebuie, în primul rând, să fim atenți la dieta zilnică. Iată ce au descoperit cercetătorii: deși factorul de protecție solară este indispensabil pe timp de vară, alimentele pe care le consumăm influențează sănătatea pielii, ajutându-ne să minimizăm efectele nocive ale soarelui și să obținem un bronz frumos.

Tendințele tradiționale ale modei și campaniile publicitare care se lansează la începutul fiecărei veri prezintă modele frumoase, corpuri bronzate și mângâiate de razele soarelui. Evident, aceste imagini ne determină să comitem o greșeală gravă de a ne supraexpune la soare, fără a ne proteja. De cele mai multe ori, la sfârșitul unei zile de plajă în asemenea condiții, rezultatele sunt dezastruoase, compromițându-ne șansele de a avea pielea pe care ne-o dorim. Iar acestea reprezintă cele mai mici probleme, radiațiile solare fiind asociate cu apariția cancerului de piele.

Cu toate acestea, nu trebuie să subestimăm avantajele expunerii la soare într-o manieră corectă. Radiațiile UV ajută la sintetizarea vitaminelor A și D, contribuie la întărirea oaselor și danturii, întăresc sistemul imunitar, previn depresia și îmbunătățesc aspectul pielii.

Potrivit cotidianului www.abc.es, pentru a ne putea bucura de soare și de vacanță, evitând neplăcerile și potențând avantajele radiațiilor, trebuie să utilizăm crema cu factor de protecție și să facem alegerile corecte în ceea ce privește alimentația. Primul pas în acest sens este hidratarea, recomandându-se un consum ridicat de apă și de vegetale bogate în apă. Apoi, trebuie să ținem cont de rolul esențial pe care îl joacă betacarotenul și să introducem la fiecare masă alimente bogate în această provitamină. Cele mai bune exemple sunt morcovul și roșiile, bogate în lycopen, varianta mai roșie a betacarotenului.

Din fericire, vara este sezonul care oferă cea mai mare varietate în ceea ce privește hrana, fiind ușor să achiziționăm și să consumăm alimente proaspete, sănătoase, care să energizeze și să ofere vitaminele și mineralele necesare. Iată ce se recomandă să introducem în dieta zilnică pentru a ne bucura de o piele sănătoasă, frumoasă, în tonuri arămii:
 
Fructe și verdețuri
Lunile de vară reprezintă perioada în care putem profita de consumul de fructe, legume și verdețuri, precum: spanac, morcov, dovleac, ardei, piersici, caise, ananas, pepene verde, căpșune și cireșe. Pentru a putea bloca procesul oxidării, trebuie să includem în meniu vitamina C și vitamina E, acestea fiind întâlnite în kiwi, broccoli, pătrunjel, salată verde, avocado și nuci.

O rețetă ideală pe care o putem prepara în zilele toride de vară este gazpacho. Supa de roșii tradițional spaniolă, accelerează procesul de bronzare și este răcoritoare. Mai mult decât atât, consumul acestei supe nu pune silueta în pericol, fiind săracă în calorii.
 
Vitamine și minerale
Un aspect care nu trebuie  neglijat este asigurarea aportului de vitamine E și B. Vitamina E ne protejează de agresiunile razelor solare, iar cea de a doua favorizează metabolismul pentru ca nutrienții de care avem nevoie, în cazul de față cu scopul de a ne bronza, să fie asimilați în mod adecvat. Vitamina B se întâlnește în nuci și cereale, în avocado, în anumite tipuri de carne, precum ficatul, pește și ouă.

Pentru a obține un ton al pielii frumos, nu trebuie să ignorăm importanța mineralelor precum seleniul, zincul, magneziul și manganul. Nucile, în special cele braziliene, conțin seleniu, dar și usturoiul, urzicile, castravetele sau midiile. Celelalte minerale pot fi găsite în fructe de mare, gălbenuș, legume, sparanghel, avocado, ceapă, nuci și lactate.
 
 

×