x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Înlocuiește gustările dintre mese cu nuci

Înlocuiește gustările dintre mese cu nuci

de Magda Bucur    |    30 Noi 2017   •   20:54
Înlocuiește gustările dintre mese cu nuci
Sursa foto: rootstocks/Getty Images/iStockphoto

Nucile reprezintă una dintre cele mai sănătoase alternative la ”gustările” dintre mese, pentru că sunt pline de grăsimi sănătoase, proteine, vitamine și minerale. Totuși, pentru că au și multe calorii, e bine să știi care sunt recomandate și care nu.

Cele mai bune pentru dietă

În această categorie intră migdalele, caju-ul și fisticul. Atenție, vorbim despre cele crude, pentru că cele procesate (coapte sau prăjite) dau multe ingrediente în plus care nu fac bine siluetei. Aceste nuci crude sunt bune pentru dietă pentru că nuaduc foarte multe calorii în schimb aduc un mix sănătos de acizi grași omega 3, proteine și fibre care vă vor face să vă simțiți plini și nu vă vor permite să mâncați alte alimente nesănătoase, până la ora mesei. Migdalele au cele mai puține calorii. Aproximativ 20 de migdale au în jur de 160 de calorii, 6 grame de proteine și 14 grame de grăsime.

Nerecomandate în lupta cu kilogramele

 În această categorie intră nucile de macadamia și pecan. Acestea au cele mai multe calorii, în jur de 200 pentru aproximativ 10 nuci de macadamia și 20 de nuci pecan. În plus, aceeași cantitate de nuci aduce și mult mai puține proteine (2, 3 grame) în raport cu cantitatea de grăsimi – în jur de 20 de grame. Totuși, dacă le consumați crude și în moderație și aceste nuci sunt o variantă mult mai de dorit pentru gustările dintre mese, în locul altor alimente procesate.

Pentru inimă

În această categorie intră nucile obișnuite. Deși totate tipurile de nuci conțin grăsimi mononesaturate, nucile obișnuite au un conținut ridicat de acid alfalinoleic (ALA), un tip de acid gras omega 3 care se găsește în plante. Cercetările au arătat că acest acid ajută la tratarea aritmiei.

Pentru creier

Alunele dețin acest titlu. Ele sunt bogate în folați, minerale esențiale pentru dezvoltarea creierului și cu un rol important în reducerea declinului cognitiv. Alunele sunt opțiuni foarte bune și pentru vegetarieni sau gravide caărora le lipsește folatul. În plus, alunele sunt bogate în acizi grași și vitamina E, ambele benefice pentru creier. Un pumn de alune (aproximativ 30) conține 170 de calorii, 7 grame de proteine și 14 grame de grăsimi.

Pentru bărbați

Nucile braziliene sunt pline de seleniu, un mineral care poate proteja organismul de apariția cancerului de prostată. Atenție însă. O singură nucă de Brazilia conține mai mult decât doza necesară de seleniu recomandată, iar studiile au arătat că prea mult seleniu în organism poate fi legat de apariția diabetului de tip 2.


 

 

×
Subiecte în articol: nucile braziliene