x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul medicului. Tot ce trebuie să știi despre CANCERUL DE COL UTERIN. Cauze, simptome, diagnostic, TRATAMENT

Sfatul medicului. Tot ce trebuie să știi despre CANCERUL DE COL UTERIN. Cauze, simptome, diagnostic, TRATAMENT

03 Oct 2016   •   17:33

Diagnosticarea timpurie a cancerului de col uterin si aplicarea unui tratament corect sporesc sansele de refacere. Se evita astfel si indepartarea tesutului afectat prin histerectomie sau alte proceduri ce afecteaza integritatea aparatului genital. Exista si sanse, daca varsta permite, ca dupa finalizarea tratamentului pacienta sa poata concepe copii.

Diagnosticarea cancerului de col uterin se realizeaza pe baza rezultatelor testului Papanicolau, a biopsiei tesutului tumoral si a altor investigatii imagistice. Cancerul de col uterin se dezvolta din forme ale neoplaziei cervicale interepiteliale. Aceste leziuni ale colului uterin sunt produse de infectii cu diverse tulpini ale virusului HPV (Human Papiloma Virus). In conditii de imunitate normala virusul HPV este eliminat din organism. In situatii specifice insa bariera imunitara este distrusa iar virusul ataca celulele colului uterin, generand mutatii genetice ce transforma celulele sanatoase in celule maligne. Leziunile displazice prezinta un grad ridicat de malignizare, producand treptat ulceratii superficiale pe cervix sau tumori cu orientare spre vagin.

Cea mai frecventa forma de cancer de col uterin este carcinomul epidermoid, numarand peste 85% din cazuri. Restul de 15% include diverse alte forme, in special adenocarcinoame (tumori epiteliale cu punct de origine glandular). Dupa confirmarea histopatologica a diagnosticului urmeaza stabilirea stadiului afectiunii: stadiul I – proces malign localizat doar la nivelul uterului, stadiul II si III – proces malign prezent si in afara uterului, stadiul IV – proces malign extins, localizat si in vezica urinara sau rect cu manifestari metastazice in alte organe (ganglionii pelvini, lomboaortici, mediastinali, supraclaviculari; ficat; plamani; sistem osos).

Citește mai departe și află cum poți diagnostica ușor acest cancer și ce căi de tratament există

×