x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Pregătiri pentru trup şi suflet la început de toamnă

Pregătiri pentru trup şi suflet la început de toamnă

de Oana Portase    |    19 Sep 2019   •   12:01
Pregătiri pentru trup şi suflet la început de toamnă

După o vară cu temperaturi ridicate, ne putem bucura din nou de vreme răcoroasă. La început de toamnă, vremea este ideală pentru iubitorii de mişcare în aer liber. Opţiunile sunt numeroase: de la alergat în parc, la mountainboarding. Pentru o stare de bine, specialiştii ne recomandă ca în această perioadă să ne facem analizele anuale şi o curăţenie generală în casă.

 

Chiar dacă nu eşti pasionat de jogging, o tură de alergat prin parc, la început de toamnă, îţi va da o stare de bine şi îţi va întări sistemul imunitar. Alege un parc mai mare iar pentru a evita aglomeraţia, ieşi dimineaţa sau seara mai târziu. Ai grijă şi la echipament. „Mulţi spun că vara e perioada cea mai bună pentru sport în aer liber, însă canicula tot în sălile de sport ne împinge. Toamna şi primăvara sunt anotimpurile ideale pentru astfel de activităţi. Jogging-ul este una dintre cele mai bune variante de mişcare în aer liber însă trebuie făcut corect. Mulţi începători greşesc şi aleargă de parcă sunt la maraton. Nu fac altceva decât să obosească mai repede şi să renunţe la fel de repede. Jogging-ul trebuie să fie o alergare uşoară, cu un ritm susţinut. Altă greşeală des întâlnită este la nivel de echipament. Adidaşii sunt esenţiali. Dacă alergăm cu încălţări nepotrivite, putem afecta postura corpului, gleznele, genunchii. Găsim acum în majoritatea magazinelor adidaşi de jogging la preţuri foarte bune”, spune Adrian Bogdan, antrenor de box şi fitness.

 

Drumeţii pe munte

 

Ia-ţi prietenii şi fugi la munte în weekend. Nu vă închideţi în cabană la poveşti, ieşiţi la drumeţii în timpul zilei. Vei arde multe calorii, îţi vei tonifia muşchii şi întări sistemul imunitar. Muntele nu este întotdeauna prietenos, aşa că fii foarte atent la echipament. Ai nevoie de haine care să absoarbă transpiraţia în caz de efort intens, dar care să şi ţină de cald pe vreme răcoroasă. Bocancii trebuie să fie adaptaţi traseului ales şi rezistenţi la schimbările vremii. Nu lua un rucsac greu cu tine iar pentru un ajutor în plus poţi apela la beţele de trekking.

 

Descoperă mountainboarding-ul

 

Mountainboarding este un sport derivat din snowboarding. Diferența constă în faptul că placa folosită are roți şi nu este indicat să faci acest lucru când plouă. Este totuşi un sport extrem şi nu e recomandat oricui. Ai nevoie de placă specială de mountainboarding şi de echipament de protecţie.

 

Mişcare alături de familie şi prieteni

 

Tenisul, voleiul sau badmintonul pot fi o idee bună de a îmbina nevoia de mişcare cu socializarea. Cumpăraţi un fileu de la un magazin cu echipament sportiv şi îl puteţi folosi la ieşirile în aer liber pentru a practica aceste sporturi. Chiar şi ciclismul este o idee bună.

 

Ce să faci pentru o stare de bine

 

Începutul de toamnă poate fi şi un nou început în viaţa noastră. Ca să scăpăm de depresia de după vacanţă, specialiştii ne recomandă să ne stabilim mici obiective care ne vor da o stare de bine. Să plănuim un weekend la munte, un citybreak, să ne redecorăm casa şi să ne facem analizele anuale.

 

Specialiştii mai spun că redecorarea casei nu înseamnă neapărat să investim sume mari în design interior. Micile schimbări ne vor aduce o stare de bine. Putem schimba abajurul lustrelor, perdelele ca să fie altă culoare, să mutăm mobila în alte locuri în camere şi să ne cumpărăm mici obiecte decorative prin casă.

 

Indicat este să ne ajustăm şi orele de somn. Ziua se scurtează, va fi mai frig şi mai întuneric, aşa că putem să ne culcăm mai devreme decât de obicei. Somnul va fi mai odihnitor şi vom avea mai multă energie în ziua următoare.

 

De asemenea, toamna este indicat să ne facem analizele anuale. Cu această ocazie aflăm dacă totul este în regulă în organism şi putem lua măsuri pentru a ne întări imunitatea înainte de sezonul gripelor şi virozelor.

 

 

×