x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Obezitatea, ceva normal?

Obezitatea, ceva normal?

de Magda Marincovici    |    25 Feb 2014   •   20:13
Obezitatea, ceva normal?

Obezitatea este într-atât de răspândită în Europa, în principal la tineri, că riscă să devină o obişnuinţă, avertizează OMS într-un recent raport.

Potrivit studiului efectuat în 53 de ţări, În Europa 27% dintre adolescenţii de 13 ani şi 33% dintre copiii de 11 ani sunt supraponderali. OMS salută eforturile autorităţilor din Franţa şi Ţările Scandinave implicate în limitarea acestui fenomen. Dar obezitatea câştigă teren din două motive, potrivit Zsuzsanna Jakab, directoare OMS pentru Europa: sedentarismul şi consumul de alimente bogate în zahăr, sare şi grăsimi. Această combinaţie este fatală.

Percepţia noastră asupra a ceea ce este normal s-a schimbat. A fi supraponderal este perceput mai curând ca un lucru comun şi nu ca unul neobişnuit. Nu trebuie să lăsăm noua generaţie ca să creacă cu această idee greşită, avertizează Zsuzsanna Jakab. Obezitatea la copiii de 11 ani este la cote alarmante în Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania, iar cotele cele mai reduse se înregistrează în Olanda şi Elveţia. 

În raportul OMS, se precizează că în 23 de ţări circa 30% dintre persoanele de 15 ani sunt sedentare. De aceea, OMS recomandă copiilor între 5 şi 17 ani să facă sport 60 de minute, zilnic, iar adulţilor, efectuarea de exerciţii moderate, 150 de minute, săptămânal. Activitatea fizică şi alimentaţia echilibrată sunt subiecte extrem de serioase. Trebuie creat un mediu în care să fie stimulate efectuarea de exerciţii fizice şi alimentaţia echilibrată, indiferent de grupul social căruia îi aparţinem, spune Joao Breda, specialist OMS.

×
Subiecte în articol: obezitate